"In numele Biroului Executiv al Consiliului Municipal al Elevilor, facem apel catre colegii nostri sa ne fie semnalate orice solicitari de foloase necuvenite care vin din partea angajatilor unitatilor de invatamant", sustine CMEB.
Reprezentsntii CMEB sustin ca materialele difuzate de presa in ultima vreme afecteaza imaginea si activitatea scolilor, elevilor si a cadrelor didactice care muncesc cu daruire. Acestia considera ca principala activitate si indatorire a elevilor o reprezinta activitatea de invatare si de insusire a cunostintelor in scoala.
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a solicitat constituirea la nivelul fiecarei unitati de invatamant a unei comisii care sa verifice eventuala implicare a cadrelor didactice sau a angajatilor unitatii in strangerea de bani de la parintii elevilor pentru diferite activitati.
Comisia de verificare va elabora un raport, la care va anexa toate documentele justificative, in maxim trei
zile lucratoare de la numire si il va inainta Consiliului de Administratie.
Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant, in functie de concluziile cuprinse in raport, va lua urmatoarele masuri legale:
- va elaborarea in regim de urgenta un plan de masuri in vederea informarii, prevenirii si combaterii actelor de coruptie ce pot sa apara in unitate, tinand cont de vulnerabilitatile identificate;
- va numi prin decizie o comisie de cercetare disciplinara care va cerceta presupusele abateri ale persoanelor implicate, cu respectarea procedurii instituite de art. 280-282 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 pentru personalul didactic/didactic auxiliar si art. 247-252 din
Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, pentru personalul nedidactic, in conditiile in care exista suspiciuni de incalcare a normelor legislative de catre angajatii unitatii sau exista sesizari in acest sens;
Persoanele vinovate de incalcarea legii vor fi sanctionate drastic si vor fi sesizate de urgenta organele competente daca se constata ca anumite fapte imbraca prin natura lor caracter penal. Unitatea de invatamant, prin director, va informa de urgenta ISMB cu privire la aspectele constatate in urma verificarii.
Unitatile de invatamant, in functie de specificul acestora, vor tine seama in planul de masuri pe care il vor elabora, pe langa vulnerabilitatile identificate, si de cele cuprinse in Planul de masuri de la nivelul ISMB, astfel:
- inscrierea la gradinita;
- inscrierea la clasa pregatitoare;
- constituirea claselor la inceput de an scolar;
- transferul elevilor;
- activitatea 'Scoala dupa scoala;
- meditatii particulare cu elevii de la clase;
- constituirea fondului comitetului de parinti;
- organizarea optionalelor;
- materiale auxiliare/culegeri, licitatii/achizitii/reabilitari;
- organizarea banchetelor la sfarsit de an scolar;
- examene nationale, examene definitivare/
titularizare;