Ministrul Educatiei a declarat ca, in proiectul Legii invatamantului preuniversitar, scolile profesionale vor fi puternic sustinute prin ridicarea lor la rang de licee profesionale.
"In acest fel, atractivitatea pentru invatamantul profesional va putea sa creasca, deoarece cei care, copii sau tineri care se vor indrepta catre aceasta forma de invatamant, vor sti din capul locului ca vor avea sansa sa-si continue studiile pana la finalul liceului si vor putea sa sustina examenul de
Bacalaureat prin care sa-si verifice competentele de baza. Acest lucru se va putea face odata cu adoptarea acestei noi legi, fara a mai pierde un an din viata, pentru ca un elev care iese din scoala profesionala, cu calificare de nivel trei, dupa trei ani, pentru a finaliza studiile liceale si a sustine examenul de Bacalaureat, are nevoie de inca doi ani. Prin efectul acestei noi legi, in loc de doi ani va face unul singur, la fel ca toti ceilalti absolventi de invatamant liceal. Va putea sa mearga in piata muncii cu o calificare de nivel trei, pentru trei ani, si va sti ca va avea oricand posibilitatea de a face si clasa a XII-a si a sustine si examenul de Bacalaureat", a declarat Sorin Cimpeanu.
Prevederile din noua lege a Educatiei cu privire la invatamantul profesional, Art. 27, alin 13-14:
"Finalizarea a trei ani in educatia profesionala sau a patru ani in cea vocationala/teoretica confera elevului o calificare de nivel 3 si acces direct pe piata muncii, in baza unor probe profesionale specifice.
Elevii din filiera profesionala pot continua studiile in cadrul aceluiasi liceu in vederea participarii la examenul de bacalaureat. In clasa a XII-a, acestia vor aprofunda atat elementele de trunchi comun, cat si componenta de calificare profesionala din clasele IX-XI. Promovarea examenului de bacalaureat le confera o calificare de nivel 4".
In acest moment, elevii de la scolile profesionale care vor sa isi continue studiile trebuie faca inca doi ani de scoala. Mai exact, legea actuala spune ca, dupa absolvirea scolii profesionale, elevii se pot inscrie in clasa a XI-a la zi, in vederea sustinerii examenului national de Bacalaureat si, eventual in vederea inscrierii la facultate. Prin modificarile aduse de noua lege a Educatiei, elevii de la scolile profesionale se vor putea inscrie direct in clasa a XII-a.