Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a semnat, marti, acordul de parteneriat cu reprezentanti ai Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) si Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG), numit “Pactul pentru educatie antreprenoriala”, prin care se vor sustine si dezvolta competentele antreprenoriale ale elevilor.
Monica Anisie a declarat ca prin introducerea disciplinei optionale Educatie Antreprenoriala in scoli isi doreste sa dezvolte gandirea antreprenoriala a elevilor romani. De asemenea, ministrul a mentionat ca a luat aceasta decizie in urma sugestiei Comisiei Europene, care a observat ca nu exista pregatire in acest sens in societatea noastra: “Comisia Europeana a subliniat ca e o mare nevoie ca in societatea romaneasca de acum sa fie integrata invatarea in spirit antreprenorial, de aceea am luat aceasta decizie, la propunerea CONAF si FPPG, sa introducem ca materie optionala, la gimnaziu si la liceu, incepand cu anul scolar urmator, dar acesta e un prim pas, pentru ca noi dorim, de fapt, sa construim pe termen lung, nu numai pe termen scurt sau mediu, ci sa construim pe termen lung o strategie nationala pentru antreprenoriat.”
Anisie isi doreste sa puna bazele unei societati cu spirit antreprenorial si i-a invitat pe toti cei care au legatura cu acest domeniu sa sprijine aceasta initiativa: “ii invit si pe alti parteneri sa ni se alature, pentru ca e important pentru Romania sa dezvolte aceasta strategie nationala, sa construiasca prin copii, de fapt, niste antreprenori de succes", a declarat ministrul, dupa ce a semnat acordul de parteneriat.
Educatie Antreprenoriala va fi o disciplina optionala, elevii avand dreptul de a alege daca vor, sau nu, sa mearga la aceste cursuri. Ministrul a subliniat faptul ca disciplina nu le va incarca programul elevilor, fiindca numarul de ore va fi redus. Totusi, aceasta va fi o ocazie unica pentru invatacei sa se familiarizeze cu realitatea actuala a societatii romanesti: “Este nevoie ca toti elevii nostri sa fie ancorati in realitate, sa cunoasca ceea ce face sens vietii pe care ei o traiesc, prin urmare pot alege acest optional pe care il vom dezvolta. Nu e o materie in plus pentru elevi, e la optiunea parintelui sau copilului, deci nu incarcam programul, din contra, vom construi planuri cadru care sa fie in acord cu noua lege, deci reducem numarul de ore pe care elevul trebuie sa le petreaca la scoala, dar oferim aceasta posibilitate sa nu mai fie copilul obligat sa studieze anumite materii, ci sa poata sa aiba si optiuni".
Cristina Chiriac, presedintele CONAF, considera ca Romania are nevoie de o strategie in ceea ce priveste antreprenoriatul, iar semnarea acestui pact este o ocazie unica pentru construirea viitorului, adaptat nevoilor economice ale tarii: "Pentru mine e o zi istorica (...) pentru ca e pentru prima data cand mediul patronal, antreprenori de renume, multinationale isi dau mana pentru a conlucra si a ajuta atat pentru constructia viitorului de maine, dar si pentru o strategie nationala in ceea ce priveste antreprenoriatul in Romania".
Paul 11 Dec. 2019 08:47:42
Chiar asa ministru s? avem? Nu stie ca disciplina Educatie antreprenoriala, se pred? la clasa a X -a, de mult timp? Ne cautam treab?.