Presedintele Romaniei a subliniat ca proiectele legii Educatiei vor pune in aplicare schimbarile pe care societatea si stiinta ni le-au aratat ca fiind necesare.
"Stimata doamna director,
Domnule ministru al Educatiei,
Domnule primar,
Distinsi profesori,
Dragi elevi si parinti,
Ne aflam astazi in fata unui nou inceput. Ma bucur ca am ocazia de a marca acest inceput alaturi de dumneavoastra si de a deschide anul scolar la Colegiul National „Grigore Moisil” din Bucuresti.
Imi place ca va ghidati dupa cuvintele latinesti intelepte „Per aspera ad astra”, care ne amintesc ca drumul spre reusita este presarat cu greutati. Plini de greutati au fost si ultimii ani, marcati de valurile succesive ale pandemiei de COVID-19. In fata acestor provocari, elevii, parintii si profesorii din toata tara au raspuns cu solidaritate, cu profesionalism, dar si cu speranta.
Tocmai de aceea, acest nou inceput este un bun prilej de a va multumi dumneavoastra, cadrelor didactice, pentru toate eforturile depuse astfel incat elevii sa beneficieze de conditii bune de invatare. Ati promovat excelenta si ati pus elevul in centrul activitatii educationale, iar realizarile sunt vizibile, sunt recunoscute de intreaga comunitate educationala si sunt dovedite de rezultatele exceptionale ale elevilor colegiului.
Asa cum stiti, educatia este un domeniu pe care il consider esential pentru fiecare dintre noi si pentru tara in ansamblu. De aceea am lansat viziunea strategica Romania Educata, pe baza careia Guvernul si-a asumat realizarea unui nou cadru legislativ si investitii majore in crese, gradinite, scoli, licee si universitati.
In ultimele luni, in spatiul public a existat o fireasca si intensa dezbatere publica despre viitorul educatiei, dezbatere care ma astept sa continue in Parlament, pana cand vom ajunge la o forma legislativa care sa va ajute pe fiecare dintre dumneavoastra sa va indepliniti aspiratiile.
Dragi elevi,
Educatia este un drum frumos, pe care va doresc sa il parcurgeti cu mult curaj si cu incredere. Scoala este un spatiu decisiv al formarii voastre. Sunt anii in care luati hotarari esentiale pentru propria viata, in care va descoperiti si va cultivati pasiunile, in care intelegeti rostul valorilor, importanta integritatii, a colaborarii, a responsabilitatii.
Noi, adultii, va suntem alaturi, dar vom avea mereu nevoie de implicarea si de vocea voastra.
Va incurajez sa nu alegeti mereu calea cea usoara, dar sa incercati sa o cautati de fiecare data pe cea corecta. Sa nu va temeti de competitia justa si sa nu deveniti niciodata tributari lucrurilor obtinute facil. Sa protejati valorile democratice, sa credeti in stiinta si in profesionisti, sa reactionati in fata abuzurilor si a dezinformarii si sa nu permiteti nimanui sa calce in picioare increderea in voi si in capacitatea voastra de a deveni mai buni.
Viitoarele legi ale educatiei ar trebui sa puna in aplicare in scolile romanesti schimbarile pe care evolutiile societatii si ale stiintei ni le-au aratat ca fiind necesare.
Educatia trebuie centrata pe profilul elevilor si al studentilor, luand in calcul interesele diverse ale acestora, potentialul individual care trebuie sprijinit si provocarile globale. De aceea, actualizarea programelor scolare si a modului de predare nu mai poate fi amanata.
Eu sunt profesor de fizica si stiu ca este greu sa iubesti stiintele fara sa faci experimente, asa cum este greu sa iubesti limba romana fara ca cineva sa iti educe gustul pentru lectura.
Cresterea ponderii materiilor optionale si diversificarea acestora, pentru toate ariile curriculare, reprezinta la randul lor pasi importanti in directia corecta. De exemplu, in acest an scolar veti avea pentru prima data o „Saptamana verde”, in care sper sa intelegeti mai bine importanta echilibrului dintre actiunea umana si schimbarile care se petrec in mediul inconjurator, inclusiv incalzirea globala sau fenomenele meteo extreme.
Un subiect discutat intens in aceasta vara a fost cel legat de evaluarile de final de etapa sau cele care influenteaza tranzitia la nivelul urmator al educatiei.
Evaluarile sunt importante atat timp cat ele reflecta corect competentele elevilor si studentilor, oferindu-le ocazia de a-si imbunatati performantele. De aceea, trebuie regandit modul in care organizam toate evaluarile, pentru ca, in final, conteaza mai putin nota si mai mult dezvoltarea copilului in acord cu profilul si interesul acestuia.
Sansa la o dezvoltare profesionala adecvata trebuie oferita tuturor. Nu se mai justifica diferenta de statut dintre ruta teoretica si cea profesionala, care descurajeaza deopotriva elevi, parinti si profesori.
Este important ca rutele educationale sa aiba un statut egal, cu acces direct la Bacalaureat si posibilitatea continuarii studiilor cu invatamantul superior, pana la cel mai inalt nivel. Daca vrem profesionisti, atunci haideti sa le recunoastem importanta, sa investim in formarea lor si sa le dam sanse egale.
Toate aceste modificari nu pot fi insa operate fara o colaborare sincera intre scoala, parinti si comunitate, in asa fel incat sa existe respect pentru rolul fiecaruia, incredere si ajutor reciproc. Sunt deziderate care pot fi incluse intr-o lege, dar schimbarea adevarata depinde de noi toti: elevi, parinti, profesori, dar si de factorii de decizie, cei care pun educatia in prim-planul deciziilor strategice, inclusiv cele legate de finantare. Reforma nu inseamna doar o lege, ci oameni care genereaza schimbare in bine in fiecare scoala, in fiecare sala de clasa, pentru fiecare elev.
Dragi profesori,
Profesia de dascal este una creatoare de viitor, iar dumneavoastra ati demonstrat, in ultimii ani, ca sunteti capabili si hotarati sa reinventati mijloacele traditionale de predare pentru a face ca educatia sa continue, chiar si atunci cand pandemia ne-a impus restrictii severe.
Ati fost si sunteti motorul unui sistem care, de multe ori, n-a stiut sa va recompenseze pe masura eforturilor. Vad si inteleg aceste eforturi si tocmai de aceea mi-am dorit ca Proiectul „Romania Educata” sa faca din cariera didactica una dintre preocuparile centrale ale societatii noastre. Asta inseamna intrare in cariera pentru cei ce isi doresc la modul real si pot sa fie dascali, dar si salarizare pe masura, prin mentorat si trasee flexibile in cariera, care sa fructifice talentul fiecaruia dintre dumneavoastra.
Dragi parinti,
Va doresc sa aveti nenumarate motive de mandrie oferite de reusitele scolare ale copiilor dumneavoastra. Prin implementarea Proiectului „Romania Educata” si prin finantarile propuse in cadrul PNRR, luam deja masuri concrete pentru a oferi elevilor instrumentele necesare pentru a-si atinge potentialul maxim.
Stimata doamna director,
Va doresc succes in continuarea misiunii grele pe care v-ati asumat-o: aceea de lider educational. Am convingerea ca modelul oferit de Colegiul National „Grigore Moisil” va inspira din ce in ce mai multe comunitati scolare. Va indemn sa intrati in parteneriat cu alte scoli din Romania, pentru a raspandi bunele practici in sistem si pentru a contribui direct la infaptuirea Romaniei educate.
Va urez tuturor un an scolar cu inspiratie, cu rezultate bune, cu incredere si cu viziune trainica pentru viitor!
Va multumesc!"