ţóÂ

DOCUMENT OFICIAL. Ordinul comun pentru deschiderea scolilor. Regulile de aplicat din 8 februarie

De Laura Galescu
la 05 Feb. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DOCUMENT OFICIAL. Ordinul comun pentru deschiderea scolilor. Regulile de aplicat din 8 februarie05Feb.2021

Ordinul comun al Ministerului Educatiei si al Ministerului Sanatatii a fost finalizat. Acesta stabileste regulile de respectat pentru redeschiderea scolilor, dar si situatiile in care se poate face in continuare scoala online.

Conform ordinului, elevii vor purta masca in permanenta, cu exceptia prescolarilor.
 
Elevii dintr-o clasa trec in online daca:
 
- apare 1 caz de infectare la gradinita si clasele 0-IV
- apar 2 cazuri de infectare la gimnaziu si liceu.

Inchiderea intregii scoli se decide punctual de catre DSP impreuna cu conducerea scolii, daca apar cazuri in randul profesorilor.
      
Se pot face teste la cabinete scolare, daca exista acordul scris al parintilor.
 
 
Cine poate continua orele online, fara sa se intoarca deloc la scoala:
 
- Personalul didactic din cadrul unitatilor de invatamant/conexe/institutiilor de invatamant aflat in grupa de risc, respectiv varstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitara, poate desfasura activitati didactice in sistem on-line numai in baza unei adeverinte emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. in acest caz conducerea unitatii /institutiei va adapta orarul scolar in mod corespunzator sau va identifica alte solutii de derulare a cursurilor.
 
- Prescolarii/elevii care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv cei diagnosticati cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunosupresiv sau alte afectiuni cronice , cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor, pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala.
 
Pentru prescolarii/elevii mentionati la alin (2), conducerile unitatilor de invatamant vor identifica, dupa caz, solutii pentru asigurarea procesului educational online.
 
- Prescolarii/elevii care locuiesc impreuna cu o persoana care face parte dintr-o grupa de risc, dupa o evaluare medicala a persoanei respective, pot sa nu se prezinte fizic la scoala, la recomandarea medicului curant si cu acordul parintilor/reprezentantului legal.
 
Pentru prescolarii/elevii mentionati la alin.(6), conducerile unitatilor de invatamant vor asigura desfasurarea procesului educational in sistem online.
 
- Prescolarii/elevii cu dizabilitati, care opteaza pentru participarea la cursuri, in functie de specificul afectiunii, vor beneficia de adaptarea masurilor de preventie in mod adecvat dizabilitatii specifice. Masurile de protectie pentru invatamantul special, atat pentru profesori, cat si pentru elevi, vor fi adaptate nevoilor acestora, cu avizul DSP/DSPMB.
 
In situatii justificate de infrastructura si resursele existente, unitatile de invatamant/unitatile conexe pot desfasura activitati didactice in sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB.
 
Ordin pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2

Avand in vedere prevederile:

- art. 32 si art. 34 din Constitutia Romaniei, republicata
- art. 94, art. 95, art. 114 si art. 123 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 10 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant si pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.530/2011 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a inspectoratelor scolare, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinului ministrului educatiei si cercetarii stiintifice nr. 5447/2020 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, cu modificarile si completarile ulterioare,
- Ordonantei de Urgenta Nr. 212 /2020 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative
- Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 5 din 03.02.2021 vazand Referatul de aprobare nr. .............................al Ministerului Educatiei si Cercetarii, vazand Referatul de aprobare nr. ...................................... al Ministerului Sanatatii, in temeiul prevederilor art. 15 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 24/2020 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii cu modificarile ulterioare si ale art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministrul educatiei si ministrul sanatatii emit prezentul ordin. 

ART. 1 (1) Prezentul ordin reglementeaza procedura si masurile obligatorii privind prevenirea si combaterea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe/institutiile de invatamant, in scopul asigurarii dreptului la invatatura si a dreptului la sanatate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la invatatura, studenti si personalul din sistemul national de invatamant. (2) Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si pentru activitatile educative, recreative, pentru consolidarea competentelor dobandite de elevi sau de accelerare a invatarii, precum si pentru activitatile de invatare remediala desfasurate cu prezenta fizica in unitatile de invatamant in cadrul programelor de tipul,, scoala dupa scoala”. (3) Modalitatea de desfasurare a activitatilor ce presupun prezenta fizica a studentilor in institutiile de invatamant superior se decide in conformitate cu principiul autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.

ART.2 (1) DSP/DSPMB informeaza, inainte de reluarea cursurilor, dupa vacantele scolare/universitare, inspectoratul scolar judetean/al municipiului Bucuresti, denumite in continuare ISJ/ISMB, respectiv senatul universitar al institutiei de invatamant superior, comitetul judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta denumite in continuare CJSU/CMBSU, cu privire la situatia epidemiologica la nivelul fiecarei localitati, in vederea stabilirii scenariului de incepere a cursurilor. (2) ISJ/ISMB transmite unitatilor scolare/ conexe informarea DSP/DSPMB referitoare la situatia epidemiologica la nivelul fiecarei localitati, pentru stabilirea scenariului de functionare. (3) Scenariul de functionare al unitatii/institutiei de invatamant pe parcursul anului scolar/universitar se va actualiza in functie de evolutia epidemiologica prin raportare la prevederile art.3.

ART. 3 Consiliul de administratie al unitatii de invatamant propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare si desfasurare a cursurilor in unitatea de invatamant, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidentei cumulate la nivelul localitatii, respectiv numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, dupa cum urmeaza: 
 

 
(2) in situatii justificate de infrastructura si resursele existente, unitatile de invatamant/unitatile conexe pot desfasura activitati didactice in sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB. (3) inainte de data inceperii cursurilor universitare, in functie de situatia epidemiologica, de particularitatile locale, de infrastructura, de specificul programelor de studiu si de resursele umane ale fiecarei institutii de invatamant superior in parte, conducerea acesteia, cu consultarea senatului universitar, stabileste aplicarea unuia dintre scenariile de organizare si desfasurare a activitatilor didactice, dupa cum urmeaza: 
 
 
ART. 4

(1) Inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti si DSP/DSPMB avizeaza propunerea consiliului de administratie a unitatii de invatamant preuniversitar/ conexe si inainteaza spre aprobare CJSU/CMBSU scenariul de functionare pentru fiecare unitate de invatamant.

(2) Propunerea este fundamentata pe baza informarii DSP/DSPMB cu privire la situatia epidemiologica la nivelul fiecarei localitati, precum si in functie de infrastructura si resursele existente in fiecare unitate de invatamant.

ART. 5 CJSU/CMBSU emite hotararea privind scenariul de functionare pentru fiecare unitate de invatamant pentru reluarea cursurilor dupa vacantele scolare sau ori de cate ori este nevoie.

ART. 6 Pentru pregatirea unitatilor de invatamant/ conexe/institutiilor de invatamant, conducerile acestora au in vedere urmatoarele aspecte:
a) organizarea si intretinerea spatiilor astfel incat sa se asigure distantarea de minim 1 metru. in situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distantarea maxim posibila, inclusiv prin amplasarea optima a mobilierului scolar;
b) stabilirea circuitelor functionale;
c) organizarea spatiilor de recreere;
d) evaluarea necesarului de resurse umane; e) asigurarea materialelor de curatenie, igiena si dezinfectie;
f) asigurarea permanenta a unui stoc de rezerva de materiale de protectie pentru elevi/studenti si personal.

ART. 7 (1) Personalul didactic din cadrul unitatilor de invatamant/conexe/institutiilor de invatamant aflat in grupa de risc, respectiv varstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitara, poate desfasura activitati didactice in sistem on-line numai in baza unei adeverinte emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. in acest caz conducerea unitatii /institutiei va adapta orarul scolar in mod corespunzator sau va identifica alte solutii de derulare a cursurilor.

(2) Prescolarii/elevii care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv cei diagnosticati cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunosupresiv sau alte afectiuni cronice, cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor, pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala.

(3) Pentru prescolarii/elevii mentionati la alin (2), conducerile unitatilor de invatamant vor identifica, dupa caz, solutii pentru asigurarea procesului educational online.

(4) Conducerile unitatilor de invatamant au obligatia sa se asigure ca sunt respectate masurile de protectie si cele de igiena recomandate tuturor elevilor, iar in situatia prescolarilor/elevilor mentionati la alin. (2) sa monitorizeze fiecare caz in parte.

(5) Prescolarii/elevii mentionati la alin (2), precum si parintii acestora, pot fi consiliati de medicii specialisti si psihologii care ii au in ingrijire, in privinta masurilor suplimentare necesare.

(6) Prescolarii/elevii care locuiesc impreuna cu o persoana care face parte dintr-o grupa de risc, dupa o evaluare medicala a persoanei respective, pot sa nu se prezinte fizic la scoala, la recomandarea medicului curant si cu acordul parintilor/reprezentantului legal.

(7) Pentru prescolarii/elevii mentionati la alin.(6), conducerile unitatilor de invatamant vor asigura desfasurarea procesului educational in sistem online.

(8) Prescolarii/elevii cu dizabilitati, care opteaza pentru participarea la cursuri, in functie de specificul afectiunii, vor beneficia de adaptarea masurilor de preventie in mod adecvat dizabilitatii specifice.

(9) Masurile de protectie pentru invatamantul special, atat pentru profesori, cat si pentru elevi, vor fi adaptate nevoilor acestora, cu avizul DSP/DSPMB. ART. 8 inainte de reluarea cursurilor, fiecare unitate de invatamant preuniversitar/ conexa/institutie de invatamant stabileste spatiile care pot fi folosite in procesul de invatamant, precum si spatiul necesar ce va fi utilizat pentru izolarea temporara a cazurilor suspecte de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2, identificate de cadrul medical din unitatea de invatamant preuniversitar/conexa/institutia de invatamant sau persoana desemnata de conducerea unitatii/institutiei.

ART. 9 (1) Suspendarea cursurilor in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe se dispune in urmatoarele situatii:
a) La aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant prescolar sau clasa de invatamant primar. in aceasta situatie se suspenda cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioada de 14 zile. In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2, urmand ca elevii din schimbul urmator sa isi desfasoare cursurile, dupa finalizarea procedurilor de dezinfectare a salii de clasa.
b) La aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o clasa de invatamant gimnazial, liceal, profesional si postliceal se efectueaza ancheta epidemiologica si testarea contactilor acestuia. Conducerea unitatii de invatamant va decide in urma consultarii DSP/DSPMB daca se impune carantinarea celor care fac parte din aceeasi clasa sau suspendarea cursurilor, dupa caz.
c) La aparitia a doua cazuri confirmate de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o clasa de invatamant gimnazial, liceal, profesional si postliceal, se suspenda cursurile clasei respective pentru o perioada de 14 zile. in situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2, urmand ca elevii din schimbul urmator sa isi desfasoare cursurile, dupa finalizarea procedurilor de dezinfectare a salii de clasa. Masura suspendarii este dispusa prin decizia conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, dupa consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 5447/2020.

(2) DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologica, va stabili contactii directi ai cazurilor confirmate si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

(3) La aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul unitatii de invatamant. Masura suspendarii este dispusa prin hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.

(4) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) - c) si alin (3) procesul de invatamant continua in sistem online.

(5) Decizia de suspendare a activitatii didactice pentru unitatile de invatamant universitar care desfasoara activitate didactica ce presupune prezenta fizica a studentilor se dispune prin hotarare a senatului universitar, in raport cu numarul de imbolnaviri si cu rezultatul 6 anchetei epidemiologice realizate, cu avizul directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

(6) Criteriile de suspendare a cursurilor scolare in unitatile de invatamant din prezentul ordin nu se aplica si unitatilor de invatamant preuniversitar din subordinea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform regulamentelor/procedurilor aplicabile acestora.

(7) Activitatile ce presupun prezenta fizica din unitatile de invatamant preuniversitar din subordinea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne vor fi gestionate in functie de analiza situatiei epidemiologice realizate la nivelul directiilor medicale din cadrul acestora si stabilite prin decizie a conducatorilor acestora si nu se supun dispozitiilor prezentului ordin.

(8) Stagiile de pregatire practica pentru elevii din invatamantul liceal tehnologic, postliceal, profesional si profesional dual se desfasoara cu prezenta fizica a elevilor, cu respectarea procedurilor privind masurile de protectie instituite de catre entitatile organizatoare de stagii de pregatire practica si prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic.

ART. 10 In perioada de suspendare a cursurilor cu prezenta fizica, conducerea unitatii/institutiei de invatamant va dispune realizarea urmatoarelor activitati obligatorii:
a) curatenia si aerisirea claselor/salilor;
b) dezinfectia generala si nebulizarea spatiilor unitatii/institutiei de invatamant, respectiv clase, sali, holuri, toalete.

ART. 11 (1) Reluarea cursurilor care presupun prezenta fizica pentru clasa suspendata temporar se dispune prin decizia conducerii unitatii de invatamant preuniversitar/conexe, dupa consultarea DSP/DSPMB.

(2) Reluarea cursurilor care presupun prezenta fizica pentru unitatea/structura de invatamant preuniversitar suspendata temporar se dispune prin hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti, la propunerea conducerii unitatii de invatamant preuniversitar/conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.

(3) Reluarea activitatii didactice ce presupune prezenta fizica a studentilor, suspendata temporar, se dispune prin hotararea senatului universitar, dupa consultarea si avizul DSP/DSPMB.

ART. 12 (1) DSP/DSPMB au obligatia sa informeze unitatea/institutia conexa/institutia de invatamant superior si cabinetul medical din cadrul acestora despre fiecare caz confirmat pozitiv, la elevi/studenti/personalul din unitatile/institutiile de invatamant in vederea intreprinderii masurilor necesare.

(2) Nu se vor prezenta la cursuri in unitatea de invatamant/institutia de invatamant:
a) cei confirmati cu infectie cu SARS-CoV-2, aflati in perioada de izolare la domiciliu;
b) cei care sunt declarati contacti directi cu o persoana infectata cu SARS-CoV-2, si se afla in carantina la domiciliu/carantina institutionalizata.
c) cei care asteapta sa fie testati sau au fost testati si asteapta rezultatele sau locuiesc cu o persoana care a fost testata si care asteapta rezultatele.

(3) In situatiile prevazute de alin (2), daca starea de sanatate le permite, elevii/studentii/personalul didactic pot continua activitatea didactica in sistem online sau vor fi scutiti medical si vor recupera ulterior.

ART. 13 Pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin, acolo unde nu este personal medical incadrat, DSP/DSPMB, in colaborare cu autoritatile publice locale/judetene, coordoneaza procesul de asigurare cu personal medical suplimentar, desemnat sa acorde asistenta medicala pentru fiecare unitate de invatamant preuniversitar/unitate conexa/institutie de invatamant.

ART. 14 Ministerul Sanatatii prin DSP/DSPMB si Ministerul Educatiei si Cercetarii prin inspectoratele scolare judetene, conducerea unitatilor de invatamant/institutiei conexe/institutiei de invatamant raspund de implementarea actiunilor si masurilor din prezentul ordin, in conformitate cu atributiile ce le revin.

ART. 15 (1) Conducerile unitatilor de invatamant/ unitatilor conexe desemneaza un responsabil, dintre angajatii proprii, cu atributii de coordonare a activitatilor de prevenire a infectiei cu SARS-CoV-2. Persoana desemnata va fi in permanenta legatura cu personalul medico-sanitar, cu reprezentantii inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, DSP/DSPMB, precum si ai autoritatilor administratiei publice locale.

(2) Unitatile de invatamant preuniversitar/unitatile conexe/institutiile de invatamant pot emite norme proprii prin care sa reglementeze masuri complementare celor prevazute de prezentul ordin, prin raportare la specificul activitatii acestora.

ART. 16 (1) Unitatile de invatamant preuniversitar/unitatile conexe/institutiile de invatamant au obligatia sa organizeze activitatea astfel incat sa se previna imbolnavirile cu virusul SARS-CoV-2 conform prevederilor prezentului ordin, prin:
a) asigurarea implementarii activitatilor de prevenire a infectiei cu SARS-CoV-2;
b) organizarea spatiilor pentru asigurarea distantarii fizice;
c) organizarea accesului in unitatea/institutia de invatamant;
d) organizarea programului de invatamant;
e) asigurarea masurilor igienico-sanitare la nivel individual;
f) asigurarea masurilor igienico-sanitare in unitatea/institutia de invatamant;
g) instruirea personalului, comunicarea permanenta de informatii catre elevi/studenti si parinti privind masurile de prevenire a infectiei cu SARS-CoV-2;
h) asigurarea masurilor specifice pentru elevi/studenti, cadre didactice si alt personal din unitatile/institutiile de invatamant aflat in grupele de varsta cu risc si/sau avand afectiuni cronice si/sau dizabilitati.

(2) Masurile prin care unitatile de invatamant preuniversitar/unitatile conexe duc la indeplinire dispozitiile prevazute la alin. (1) sunt mentionate in Anexa, care face parte integranta din prezentul ordin.

ART. 17 Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, publicat in Monitorul Oficial nr. 804 din 1 septembrie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 18 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Ministrul educatiei Ministrul sanatatii Sorin Mihai CiMPEANU Vlad VASILE VOICULESCU 9 10 ANEXA Masurile sanitare si de protectie in unitatile de invatamant preuniversitar / unitatile conexe in perioada pandemiei COVID-19

I. Masuri privind pregatirea unitatilor de invatamant, inainte de reluarea cursurilor:

1) Evaluarea infrastructurii prin identificarea spatiilor de care dispune fiecare unitate de invatamant pentru procesul de pregatire, precum si a unui spatiu pentru izolarea temporara a cazurilor suspecte de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2.
2) Organizarea spatiilor (salilor de clasa), cu asezarea bancilor astfel incat sa se asigure distantarea de minim 1 m. in situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distantarea maxim posibila;
3) Stabilirea circuitelor functionale;
4) Organizarea spatiilor de recreere;
5) Asigurarea materialelor de curatenie, igiena si dezinfectie;
6) Asigurarea permanenta a unui stoc de rezerva de materiale de protectie pentru elevi si personal;
7) Instruirea personalului pentru aplicarea planului de masuri de protectie sanitara.

II. Masuri de organizare a spatiilor, a accesului in unitatile de invatamant preuniversitar/unitatile conexe si a programului scolar, in contextul epidemiologic al infectiei cu SARS-CoV-2 

1. Organizarea spatiilor pentru asigurarea distantarii fizice

a) Organizarea circuitelor in interiorul scolii prin demarcare cu benzi vizibile care sa asigure "trasee prestabilite" de intrare, de deplasare in interiorul unitatii de invatamant si de parasire a acesteia, facilitand pastrarea unei distante corespunzatoare intre persoane. La intrarea in scoala si pe coridoare, precum si la intrarea in fiecare clasa vor fi asezate dispensere/flacoane cu solutie dezinfectanta pentru maini. Usile vor fi mentinute deschise, daca este posibil, pentru a evita punctele de contact.
b) Organizarea salilor de clasa
• Sala de clasa va fi amenajata astfel incat sa fie asigurata distantarea fizica de minim 1 metru intre elevi. Daca configuratia salii de clasa (suprafata, mobilier etc) nu permite distantarea fizica de minim 1 metru, atunci spatiul va fi organizat astfel incat sa se asigure distanta maxim posibila intre elevi.
• Deplasarea elevilor in interiorul institutiei trebuie limitata prin alocarea aceleiasi sali pentru o singura clasa de elevi. Principiul de urmat este "1 clasa de elevi = 1 sala";
• Este interzis schimbul de obiecte personale;
• Va fi asigurata aerisirea claselor inainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi in timpul pauzelor minimum 10 minute si la finalul zilei ;
• Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesita miscare si/sau interactiune stransa intre elevi;
• Elevii si personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca in permanenta, in salile de clasa, in cancelarie, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor, atat in interior si exterior.
c) Organizarea grupurilor sanitare
• Este obligatorie asigurarea permanenta a substantelor dezinfectante si a prosoapelor din hartie, de unica folosinta; sunt interzise uscatoarele electrice de maini si prosoapele din material textil;
• Se va verifica realizarea curateniei zilnice si a dezinfectarii regulate a suprafetelor atinse in mod frecvent, conform planului de curatenie si dezinfectie de la nivelul unitatii;
d) Organizarea curtii scolii
• Se va organiza mobilierul exterior (acolo unde este cazul) astfel incat sa se pastreze distantarea fizica;
• Spatiile de recreere prevazute cu jucarii de exterior vor fi curatate, igienizate cu jet de apa si apoi dezinfectate cu solutii avizate pentru suprafete, zilnic si inaintea inceperii cursurilor fiecarui ciclu de invatamant;

2. Organizarea accesului in unitatea de invatamant

• Accesul si fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea in institutia de invatamant de catre persoane desemnate de catre conducerea unitatii de invatamant;
• Este recomandata intrarea prin mai multe cai de acces pentru a reduce fluxul de elevi. in cazul in care aceasta separare nu este posibila, respectarea distantarii fizice a persoanelor care intra in institutia de invatamant este esentiala;
• Caile de acces (de tip poarta sau usa) vor fi mentinute deschise in timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact. Conducerile unitatilor de invatamant preuniversitar/conexe pot stabili norme proprii cu privire la masurarea temperaturii la intrarea in unitate.
• Dupa dezinfectia mainilor, elevii vor fi indrumati direct in salile de clasa;
• Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unitatii de invatamant (parinti, alti insotitori etc.) va fi interzis in afara cazurilor exceptionale, pentru care este necesara aprobarea conducerii unitatii de invatamant. Parintii/insotitorii copiilor cu cerinte educationale speciale si dizabilitati au acces in unitatea de invatamant, cu respectarea normelor de protectie sanitara necesare.

3. Organizarea procesului de invatamant si a activitatilor sportive

Organizarea programului scolar va avea in vedere posibilitatea inceperii cursurilor la intervale orare diferite, astfel incat sa se evite aglomerarile la intrarea si la iesirea in pauze;
´éĚ In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi se va asigura un interval de minimum 1 ora intre acestea;
´éĚ Intervalele aferente pauzelor vor fi stabilite in mod esalonat astfel incat timpul de suprapunere al acestora sa fie minim;
´éĚ Organizarea activitatilor si supravegherea in timpul pauzelor se realizeaza astfel incat sa se evite formarea de grupuri de elevi din clase diferite. Elevii vor fi 12 supravegheati pe toata durata pauzelor de catre cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru mentinerea distantarii fizice. Orice activitati care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distantei dintre elevi.
´éĚ Jocurile si alte activitati care implica formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distantei maxim posibile dintre elevi;
´éĚ Elevii nu vor consuma in comun alimente sau bauturi si nu vor schimba intre ei obiecte de folosinta personala (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucarii etc.).
´éĚ Se pot desfasura doar jocurile sportive care permit distantarea fizica, de preferat in aer liber, daca conditiile meteorologice permit;
´éĚ Orele de educatie fizica efectuate in sala de sport trebuie limitate la activitati sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distantei fizice maxim posibile si a unei aerisiri permanente.
´éĚ Pentru desfasurarea orelor de educatie fizica, elevii vor fi instruiti ca pe tot parcursul activitatii sa nu isi atinga fata, gura, ochii sau nasul cu mainile neigienizate;
´éĚ La inceperea si la finalul orelor de educatie fizica, toti elevii trebuie sa respecte normele de igiena a mainilor prin utilizarea unor dezinfectanti pe baza de alcool;
´éĚ Se vor efectua curatenia, dezinfectia si aerisirea salii de sport dupa fiecare grupa de elevi;
´éĚ Activitatile sportive in cadrul liceelor cu program sportiv si cluburilor sportive scolare se vor desfasura in conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.

4) Organizarea activitatilor practice in invatamantul tehnic/tehnologic/profesional

• Instruirea practica a elevilor la operatorul economic se organizeaza conform reglementarilor proprii acestora;
• Atelierele din cadrul liceelor profesionale vor fi organizate astfel incat sa fie mentinuta distantarea fizica si sa nu fie partajate posturile de lucru;
• Va fi limitata la minimum utilizarea de materiale didactice de catre mai multi elevi. Vor fi prevazute modalitati de dezinfectare adaptate;
• Vor fi organizate activitati individuale pentru a evita schimbul de materiale;
• Materialele didactice vor fi curatate si dezinfectate dupa utilizare;
• Atunci cand grupe diferite de elevi se succed in ateliere, va fi realizata curatenia si dezinfectia suprafetelor, echipamentelor si a materialelor cu care elevii intra in contact, dupa fiecare grupa de elevi;
• Se va asigura o aerisire a spatiilor de minimum 10 minute la fiecare ora;
• La finalul orelor vor fi curatate usile, dezinfectate podelele, bancile, scaunele, mobilierul, materialele pedagogice si echipamentele de lucru utilizate de elevi.

III. Masuri de protectie la nivel individual

1. Spalarea/dezinfectarea mainilor Atat elevii cat si personalul au obligatia de a se spala /de a-si dezinfecta mainile: a. imediat dupa intrarea in scoala si inainte de a intra in sala de clasa; b. inainte de pauzele de masa; c. inainte si dupa utilizarea toaletei; d. dupa tuse sau stranut; e. ori de cate ori este necesar.

2. Purtarea mastii de protectie a. Masca de protectie este obligatorie pentru intreg personalul unitatii de invatamant si va fi purtata in salile de clasa, in cancelarie, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor, atat in interior si exterior; b. Masca de protectie este obligatorie pentru elevii din invatamantul primar, gimnazial si liceal si universitar va fi purtata in salile de clasa, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor, atat in interior si exterior; c. Masca de protectie nu este obligatorie in cazul prescolarilor; d. Schimbul mastii de protectie intre persoane este interzis.

IV. Instruirea personalului si comunicarea permanenta de informatii pentru elevi si parinti privind masurile de prevenire a infectiei cu SARS-CoV-2

1. Personalul medico-sanitar sau, in absenta acestuia, persoana desemnata de unitatea de invatamant, va efectua instruirea personalului didactic, personalului didactic auxiliar si nedidactic pentru a observa starea de sanatate a elevilor si pentru implementarea normelor din prezentul ordin si va furniza informatii privind: elemente generale despre infectia SARS-CoV-2, precum cele de igiena, tehnica spalarii pe maini, recunoasterea simptomelor COVID-19, modul de purtare si eliminare corecta a mastilor, masurile de distantare fizica necesare.

2. Cadrele didactice au obligatia sa anunte cadrul medical scolar sau responsabilul desemnat de conducerea unitatii in cazul in care elevii prezinta in timpul orelor de curs simptomatologie (tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, varsaturi), insotite sau nu de cresteri de temperatura, in vederea aplicarii protocolului de izolare.

3. Instruiri periodice ale elevilor: in prima zi de scoala si cel putin o data pe saptamana elevii vor fi instruiti de catre cadrele didactice in vederea respectarii masurilor de protectie si preventie a infectiei cu SARS-CoV-2.

V. Comunicarea de instructiuni/informatii pentru parinti:

Parintii vor fi incurajati sa participe la educatia pentru igiena si sanatatea copiilor, astfel incat revenirea in scoala sa se faca in siguranta. Parintii vor fi incurajati sa monitorizeze starea de sanatate a copiilor si sa actioneze responsabil.

Sfaturi utile pentru parinti:

1. Evaluati zilnic starea de sanatate a copilului inainte de a merge la scoala;

2. In cazul in care copilul prezinta simptome in timpul programului scolar, parintele se va prezenta imediat la unitatea scolara pentru preluarea prescolarului /elevului si va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenta, dupa caz;

3. Discutati cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar si pe cei din jur impotriva infectiei cu virusul SARS-CoV2 ;

4. Explicati-i copilului ca, desi scoala se redeschide, viata de zi cu zi nu va fi la fel ca inainte, sa respecte masurile de prevenire pentru evitarea raspandirii infectiei;

5. Acordati atentie starii mentale a copilului si discutati cu el despre orice modificari ale starii lui emotionale;

6. Invatati-va copilul cum sa se spele pe maini corespunzator si vorbiti cu acesta despre cum sa respecte sfaturile generale cu privire la o igiena corespunzatoare si la pastrarea distantei; invatati-va copilul sa se spele pe maini: atunci cand ajunge la scoala, cand se intoarce acasa, inainte si dupa servirea mesei, inainte si dupa utilizarea toaletei si ori de cate ori este necesar;

7. Invatati-va copilul cum sa poarte corect masca de protectie si explicati-i importanta si necesitatea purtarii acesteia;

8. Sfatuiti-va copilul sa nu consume in comun alimente sau bauturi si sa nu schimbe cu alti elevi obiectele de folosinta personala (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucarii etc.) Nu oferiti alimente sau bauturi intregii grupe/clase la aniversari sau cu alte ocazii;

9. Curatati/dezinfectati zilnic acasa obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tableta, computer, mouse etc.);

10. In situatia in care copilul are febra, simptome respiratorii (tuse, dificultati in respiratie), diaree, varsaturi, contactati telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenta, dupa caz, si nu duceti copilul la scoala;

11. Parintii/apartinatorii nu vor avea acces in curtea unitatii de invatamant si nu vor putea insoti copiii in unitatea de invamant, cu exceptia cazurilor speciale, pentru care exista aprobarea conducerii scoli;.

12. Comunicati constant cu personalul scolii, telefonic sau prin mijloace electronice, in vederea identificarii din timp a semnelor de imbolnavire si a initierii masurilor de prevenire a imbolnavirilor in colectivitate; Parintii au obligatia sa anunte unitatea de invatamant cu privire la absenta elevului in urmatoarele situatii:

• Elevul prezinta simptome specifice infectarii cu virusul SARS-CoV-2;
• Elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
• Elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 si se afla in carantina.

VI. Protocoale

1. Protocol pentru cantine

a. In cazul in care este asigurata masa la cantina (sau in sala de mese), organizarea accesului si intervalelor de servire va fi realizata astfel incat sa se evite aglomerarile;
b. Respectarea masurilor de distantare de 1,5 m, atat la servirea mesei, cat si pentru intervalele de circulatie, de distribuire a alimentelor etc.;
c. Gestionarea echipamentelor colective va fi adaptata, astfel incat contactele sa fie limitate; se recomanda folosirea de tacamuri de unica folosinta;
d. Inainte si dupa fiecare masa elevii se vor spala pe maini si vor folosi substante dezinfectante;
e. Masca va fi scoasa doar in momentul in care elevii se vor aseza la masa;
f. In cazul in care elevii sunt supravegheati in timpul mesei, membrii personalului vor purta masti si se vor spala pe maini dupa fiecare contact;
g. Sala de mese va fi aerisita frecvent; se va realiza cu strictete curatenia si dezinfectia salilor de mese, conform Planului de curatenie si dezinfectie la nivelul unitatii. 

2. Protocol pentru internate scolare

a. Inainte de redeschiderea caminului se va efectua curatenia si dezinfectia tuturor spatiilor comune si de cazare; se va evita utilizarea de covoare/mochete;
b. Vor fi stabilite modalitatile de ocupare a caminului, urmarindu-se respectarea distantarii fizice de cel putin minim 1 m intre paturi;
c. Va fi organizata zilnic curatenia si dezinfectia spatiilor colective; elevilor cazati in camin li se va recomanda sa pastreze curatenia, sa dezinfecteze si sa aeriseasca in mod regulat camerele;
d. Vor fi atribuite camere individuale sau, daca acest lucru nu este posibil, camerele vor fi ocupate de elevi din aceeasi grupa pentru a limita interactiunea elevilor din grupe diferite; elevilor li se va recomanda sa evite pe cat posibil spatiile comune, iar activitatile sa se desfasoare in camera proprie; e. Va fi organizat accesul prin rotatie in spatiile comune (sali de baie, sali de mese sau sali destinate utilizarii comune), astfel incat sa fie posibila dezinfectarea adaptata inainte si dupa fiecare utilizare;
f. Va fi asigurata o echipare optima a grupurilor sanitare, in special cu sapun lichid si substante dezinfectante;
g. Portul mastii este obligatoriu in spatiile comune;
h. Elevii vor fi instruiti in permanenta cu privire la respectarea masurilor de protectie individuala; vor fi limitate deplasarile in cadrul caminului si vor fi evitate aglomerarile;
i. Personalul care se ocupa de supraveghere va fi instruit cu privire la regulile specifice de functionare a caminului in perioada respectiva;
j. In situatia aparitiei unui caz suspect sau confirmat cu SARS-CoV2 se va activa protocolul de izolare si se va anunta directia de sanatate publica sau se va apela serviciul de urgenta 112.

3. Protocol pentru transport

a. Pentru transportul scolar dedicat, conducerea scolii si reprezentatii autoritatilor administratiei publice locale vor colabora in vederea sustinerii si monitorizarii modului in care se desfasoara transportul cu microbuze si autobuze scolare, in conditii de siguranta epidemiologica (aerisire, igienizare, dezinfectare si nebulizare dupa fiecare cursa).
b. Pe perioada transportului public la si de la unitatea de invatamant, elevii vor respecta masurile generale de conduita prevazute de normele aprobate pentru transportul in comun, in special asigurarea distantei fizice si purtarea mastii.

4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 Se aplica in cazul in care elevii prezinta in timpul orelor de curs simptomatologie specifica COVID-19 (febra, tuse, dificultati respiratorii, diaree, varsaturi, mialgii, stare generala modificata) si consta in:

a. Anuntarea imediata a parintilor/reprezentantilor legali si, dupa caz, a personalului cabinetului medical scolar;
b. Izolarea imediata a elevului. Elevul va purta masca, va fi separat de restul grupei/clasei si va fi supravegheat pana cand va fi preluat si va parasi unitatea de invatamant insotit. Masurile de protectie individuala vor fi respectate cu strictete;
c. Daca pe perioada izolarii, elevul care a prezentat simptome foloseste grupul sanitar, acesta trebuie curatat si dezinfectat, folosind produse de curatenie si dezinfectie avizate, inainte de a fi folosit de o alta persoana;
d. Nu se va transporta elevul pana la sosirea parintilor/reprezentantilor legali la medicul de familie, serviciul de urgenta sau spital, decat in situatia in care simptomele/semnele sunt severe, caz in care se va apela serviciul de urgenta 112;
e. Persoana care ingrijeste elevul izolat trebuie sa poarte masca si se va spala bine pe maini timp de minimum 20 de secunde;
f. Igienizarea incaperii in care a fost izolat elevul suspect de infectie cu virusul SARS COV2 se face cu substante dezinfectante avizate, pentru a reduce riscul de a transmite infectia la alte persoane;
g. Dupa finalizarea perioadei de carantina/izolare, prescolarul/elevul/studentul va reveni la scoala cu adeverinta medicala, eliberata de medicul curant/medicul de familie, cu precizarea diagnosticului si care atesta ca nu mai prezinta risc epidemiologic.

VII. Alte dispozitii:

a) Cadrele didactice vor efectua triajul observational al prescolarilor/elevilor pe tot parcursul activitatilor scolare.
b) in cazul in care elevii prezinta in timpul orelor de curs stare febrila sau alta simptomatologie specifica infectarii cu SARS-CoV-2, se aplica protocolul de izolare. in cazul in care exista un consimtamant informat si semnat al parintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian in vederea testarii elevilor simptomatici, acestia vor putea fi testati, intr-o prima faza, cu teste antigen rapide, in cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a implinit varsta de 18 ani va semna consimtamantul personal. Toate testele rapide efectuate in cabinetul medical scolar de la nivelul unitatii de invatamant vor fi raportate catre DSP/DSPMB in maxim 24 ore. Daca parintele/tutorele legal nu isi exprima acordul pentru testare, in cazul existentei unor simptome specifice, ca si in cazul in care nu exista cabinet medical in unitatea scolara, acesta va lua legatura cu medicul de familie in vederea stabilirii pasilor urmatori.
c) Testarea cu teste antigen rapide se recomanda si: 1) cadrelor didactice si altor angajati ai unitatii scolare, simptomatici, a caror simptomatologie de boala debuteaza in timpul orelor de curs 2) colegilor cazurilor confirmate atat elevi (colegi de clasa) cat si cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de invatamant (inclusiv celor asimptomatici), imediat dupa confirmarea primului caz.
d) Revenirea in colectivitate a copiilor care au avut probleme de sanatate si au absentat de la scoala minimum trei zile se va realiza obligatoriu in baza unei adeverinte medicale care sa precizeze diagnosticul, adeverinta pe care elevul o va preda letric sau transmite electronic dirigintelui/invatatorului. Adeverintele vor fi centralizate la 17 nivelul cabinetului medical scolar sau la nivelul persoanei desemnate in cazul in care scoala nu beneficiaza de cabinet medical;
e) Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si nedidactic care prezinta simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, varsaturi, fara a se limita la acestea) se izoleaza la domiciliu, contacteaza medicul de familie si anunta de indata responsabilul desemnat de catre conducerea unitatii de invatamant. 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Note maxime la Limba Romana!


Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

ordin incepere scoalareguli redeschidere scoli8 februarie incepe scoala8 februarie scolireguli de distantare in scoliscenarii scoala


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//