Directorii de scoli demisioneaza din cauza inechitatilor salariale: au salarii cu pana la 2.000 lei mai mici decat profesorii

De Portal Invatamant
la 29 Aug. 2023 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directorii de scoli demisioneaza din cauza inechitatilor salariale: au salarii cu pana la 2.000 lei mai mici decat profesorii29Aug.2023

Directorii de scoli cer Guvernului sa intervina cu masuri urgente de rectificare a grilei de salarizare, aratand ca, in prezent, un director de scoala poate ajunge sa castige chiar si cu pana la 2.000 de lei mai putin decat un profesor.

2.500 de directori si directori adjuncti din intreaga tara au aderat la o scrisoare deschisa ce care propune Guvernului trei scenarii de actiune urgenta pentru restabilirea temporara a echilibrului in salarizare, pana la aprobarea unei noi legi-cadru a salarizarii unitare. 
 
"Statutul si nivelul de responsabilitate aferent atributiilor pe care si le asuma directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant trebuie recunoscut inclusiv printr-o salarizare corespunzatoare", se arata intr-un comunicat trimis pe adresa redactiei Portalinvatamant.ro.
 
Masurile propuse in scrisoarea deschisa sunt:

1. Modificarea actualei legi-cadru a salarizarii (Legea nr. 153/2017), in sensul in care salariul de baza al directorului si directorului adjunct sa porneasca tot de la gradatia 0 de vechime in munca, permitand astfel aplicarea corespunzatoare a gradatiilor specifice transelor de vechime;
    
2. Instituirea posibilitatii de a opta pentru salariul de care directorii pot beneficia: alegere intre salariul specific functiei de director si salariul pe care l-ar primi ca personal de predare, cu conditia ca in ambele variante sa fie integrata o majorare de 10% a salariului de baza (de care beneficiaza in prezent dirigintii, invatatorii, educatorii, institutorii si profesorii pentru invatamant primar);
    
3. Acordarea unei prime lunare pentru directori si directorii adjuncti, din septembrie 2023 si pana la intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii, intr-un cuantum net de 1.200 de lei pe luna.
 

Comunicatul integral privind salarizarea directorilor si directorilor adjuncti

 
In pragul anului scolar 2023-2024, directorii unitatilor de invatamant, alaturi de AVE Romania (Asociatia pentru Valori in Educatie) si cele doua mari federatii sindicale din invatamantul preuniversitar, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” (FSE „Spiru Haret”), confirma situatia critica din domeniu. 
 
Astfel, 2.500 de directori si directori adjuncti din intreaga tara au semnat o scrisoare deschisa prin care solicita masuri urgente de rectificare a grilei de salarizare. 
 
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2023, adoptata in luna iunie, a determinat cresterea salariilor pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, insa fara corelarea si pentru personalul cu functie de conducere. 
Drept care, in prezent, un director de scoala poate ajunge sa castige chiar si cu pana la 2.000 de lei mai putin decat un profesor. Potrivit Legii nr. 153/2017, in forma aplicabila, salariile de baza ale personalului de predare pornesc de la gradatia 0 de vechime in munca si avanseaza conform treptei de vechime, in timp ce salariile de baza ale directorilor si directorilor adjuncti, precum si ale celorlalte functii de conducere, nu sunt corelate cu vechimea. 
 
Diferentele de salarizare dintre personalul didactic de predare si personalul didactic de conducere, in defavoarea celor din urma, au inceput sa apara inca din 2019, insa modificarile aduse Legii 153/2017 in iunie 2023 le-au accentuat semnificativ. 
 
Ca raspuns la aceasta situatie, la finalul lunii iulie, a luat nastere initiativa Salarii adecvate pentru directorii de scoli. Cu sprijinul AVE, 2.500 de directori si directori adjuncti din intreaga tara au aderat la o scrisoare deschisa, care propune Guvernului trei scenarii de actiune urgenta pentru restabilirea temporara a echilibrului in salarizare, pana la aprobarea unei noi legi-cadru a salarizarii unitare. 
 
„A fi director de scoala astazi, in Romania, este un lux pe care eu nu mi-l pot permite, de aceea mi-am dat demisia din functia de director al Scolii Gimnaziale din Popricani in luna iulie. Ca director, salariul meu a fost in iulie de 5.302 lei (valoarea este dupa majorarea din luna iunie), iar ca invatator voi castiga din septembrie 6.100 lei, in conditiile in care voi avea o norma de predare de doar 15 ore/saptamana. Comparativ, un director lucreaza 40 de ore/saptamana la care se adauga ore suplimentare, weekenduri, neplatite. Fata de un cadru didactic care are 62 de zile de concediu de odihna pe an, eu am avut anul trecut, ca director, 25 de zile, din care mi-am luat doar 5 zile, in celelalte am lucrat. Din pozitia de director, m-am implicat in dezvoltarea Scolii Gimnaziale Popricani, astfel ca in prezent este una dintre cele mai dotate si renovate scoli din regiune. Numai in anul 2022 am atras fonduri UE in valoare de aproximativ 100.000 de euro, iar de la Consiliul Local alte 60.000 de euro, bugete directionate exclusiv catre nevoile scolii”, a declarat Simona Elena Voinescu, director al Scolii Gimnaziale Popricani, judetul Iasi, in perioada 2012 – 2023, distinsa cu Premiul Directorul Anului pentru Antreprenoriat in cadrul Galei Premiilor pentru Directorii Anului organizate de AVE in 2022.
 
Cele trei propuneri la care au aderat 1 din 4 directori de scoli din Romania, sustinute si de FSLI si FSE „Spiru Haret” sunt:
   
 1. Modificarea actualei legi-cadru a salarizarii (Legea nr. 153/2017), in sensul in care salariul de baza al directorului si directorului adjunct sa porneasca tot de la gradatia 0 de vechime in munca, permitand astfel aplicarea corespunzatoare a gradatiilor specifice transelor de vechime;
    
2. Instituirea posibilitatii de a opta pentru salariul de care directorii pot beneficia: alegere intre salariul specific functiei de director si salariul pe care l-ar primi ca personal de predare, cu conditia ca in ambele variante sa fie integrata o majorare de 10% a salariului de baza (de care beneficiaza in prezent dirigintii, invatatorii, educatorii, institutorii si profesorii pentru invatamant primar);
    
3. Acordarea unei prime lunare pentru directori si directorii adjuncti, din septembrie 2023 si pana la intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii, intr-un cuantum net de 1.200 de lei pe luna.
 
Aceste propuneri au fost transmise si catre Guvern, in cadrul unei intalniri la care au participat trei dintre reprezentantii directorilor si AVE. 
 
„Directorii merita salarii mai mari. Si nu numai ei. Toti angajatii din invatamant trebuie sa fie platiti la adevarata lor valoare. Unul dintre punctele aflate pe lista de negociere cu Guvernul a fost si Eliminarea anomaliilor existente in proiectul legii privind modul de stabilire a indemnizatiilor de conducere pentru personalul din invatamant. Guvernul, la momentul suspendarii grevei, ne-a promis ca va cauta solutii in aceasta vara, care nu au venit inca. Potrivit intelegerii avute cu reprezentantii coalitiei de Guvernare, acestia si-au asumat un calendar. Sper ca-l vor respecta si nu ne vor impinge spre alte proteste. Nu ne dorim sa ajungem din nou la actiuni de strada si, mai grav, la intreruperea activitatii”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele FSE „Spiru Haret”.
 
„FSLI considera justificate cerintele directorilor cu privire la majorarea salariala. Salariile sunt sub multe functii de executie, ceea ce inseamna ca aceeasi persoana ar castiga mai multi bani daca ar exercita functia de profesor decat in situatia in care detine pozitia de director. Salarizarea directorilor nu mai este motivanta. Ne intrebam de ce ar sta o persoana cu 25-30 de ani de experienta timp de 8-10 ore in scoala. In toata lumea civilizata, functiile manageriale sunt remunerate semnificativ mai bine decat functiile de executie”, a spus Simion Hancescu, presedintele  FSLI. 
 
„Pozitia si statutul directorilor de scoala in educatia din Romania sunt in pericol. In corelare cu rolul strategic pe care directorul il are in sistemul romanesc de educatie, ei merita respect institutional si o salarizare corespunzatoare rolului. Ne aflam intr-un moment cheie in care aplicarea noului cadru legislativ bate la usa, iar directorii cu experienta vor avea un rol indispensabil”, a declarat Andreea Nistor, director executiv al AVE.
 
AVE (Asociatia pentru Valori in Educatie) este o organizatie non-profit, al carei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educational din Romania in top 10 din Europa, pana in 2035. AVE sprijina directorii de scoli care isi doresc sa devina adevarati manageri si lideri ai comunitatilor din care fac parte, prin programe de dezvoltare a abilitatilor prin care directorii sa transforme scolile pe care le conduc.
 
Proiecte Didactice - Modele de Nota 10
Modele de Proiecte Didactice: pentru Titularizare, Definitivat si Inspectiile la clasa

Economisiti timp valoros si energie la elaborarea Proiectelor dvs. Didactice!

NOU: Modele de Proiecte Didactice pentru Nota 10 la Titularizare sau Definitivat Educatori

Lucrarea elimina acum

- dificultatile pe care le intampinati si dvs. in alcatuirea proiectelor didactice:
- lipsa materialelor didactice pentru pregatirea acestor examene;
- inexistenta modelelor de pregatire a proiectelor didactice necesare in cadrul inspectiilor la clasa.




...Vezi AICI detalii complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

directori de scolidirector de scoalasalariu de baza director


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//