Potrivit
Edupedu, mama copiilor spune ca s-a lovit de aceasta problema inca de anul trecut. In decembrie 2021, parintele a depus pentru prima data dosarele pentru bursa sociala pentru ambii copii, elevi in clasele V-VIII. Conducerea scolii i-a spus atunci ca niciunul dintre ei nu va primi bursa pentru ca nu mai sunt locuri. Ulterior, scoala a revenit asupra deciziei si i-a comunicat mamei ca mai este un loc si doar unul dintre copii va primi bursa sociala. In semestrul doi din anul scolar 2021-2022 a fost reinnoit dosarul pentru copilul care primea bursa.
La inceputul acestui an scolar, mama copiilor a depus din nou dosarele pentru bursa sociala pentru ambii elevi. Iar scoala a anuntat-o, din nou, ca doar unul dintre copii va primi bursa sociala, desi ambii se incadreaza.
"Scoala a decis ca doar unul dintre copii sa primeasca bursa", spune mama
Chiar si in aceste conditii, mama copiilor spune ca banii de bursa nu au fost nici pana acum virati.
„Cand mi s-a dat doar pentru un copil, am zis ca mai bine pentru unul decat nimic. Cand s-a intarziat, am zis mai bine mai tarziu decat niciodata, dar suntem in decembrie si nu am primit inca niciun ban pentru anul acesta scolar. Ma simt ca o cersetoare care cere in fiecare saptamana explicatii de la scoala. De ce nu primeste copilul meu banii? Este dreptul lui”, spune femeia. „Eu pot sa sun, sa cer explicatii, sa lupt pentru drepturile lor, dar nu vreau sa ii afecteze pe copii pe viitor la scoala. Daca directorul decide sa le scada nota la purtare sau altceva?!”, a mai spus aceasta.
Ministerul Educatiei: Departajarea facuta de scoala nu e legala
Contactat de
Edupedu, Ministerul Educatiei a transmis ca departajarea facuta de scoala nu este legala.
„Departajarea mentionata nu este legala. Daca ambii elevi se califica pentru bursa respectiva, ambii o vor primi. Nu se pot face departajari de acest tip, ordinul de ministru care aproba criteriile de acordare a burselor nu le include si nici nu au fost trimise instructiuni sau adrese post-aprobare din care sa rezulte aplicarea prevederilor in acel sens. Parintii trebuie sa se adreseze inspectoratului scolar si sa solicite remedierea situatiei”
Bursa sociala 2022-2023: criterii de acordare
Art. 14. — Bursele de ajutor social se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat inscrisi la cursurile cu frecventa, la cerere, in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali.
(...)
Art. 17. — Pentru obtinerea bursei de ajutor social, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de ajutor social, in primele 20 de
zile lucratoare ale anului scolar.
Art. 18. — (1) Bursa de ajutor social se poate acorda ocazional, o data pe an, si elevilor de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie nu depasesc 75% din salariul minim net pe economie.
(2) Acordarea bursei de ajutor social ocazional se face pe baza documentelor doveditoare prevazute la art. 17.
(3) Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie sa fie cel putin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.
Bursele de ajutor social se acorda si pe perioada vacantelor scolare
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa de ajutor social pe perioada vacantei de vara:
a) elevii care nu au promovat anul scolar;
b) elevii care la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la mai mult de o disciplina si au acumulat mai mult 20 de absente nemotivate/an;
c) absolventii invatamantului gimnazial care nu au fost admisi in liceu/invatamant profesional, cursuri cu frecventa, intr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat;
d) elevii care repeta anul scolar din alte motive decat medicale.