Potrivit noilor reglementari, vor trece in online:
- scolile dintr-un judet, in momentul in care 75% dintre paturile destinate pacientilor COVID sunt ocupate;
- o clasa din scoala, daca vor aparea trei cazuri de infectare in termen de 7 zile;
- toata scoala, atunci cand cel putin jumatate din clase au activitatea fizica suspendata.
"De ce 3 cazuri intr-o clasa? Pentru ca aceasta este definitia focarului epidemiologic pentru orice boala transmisibila - si pentru pojar, rujeola, si pentru oreion, sau parotidita epidemica - si bineinteles si pentru aceasta boala folosim un etalon care este cunoscut de toti epidemiologii.
De ce sapte zile? Pentru ca aceasta o consideram o perioada de incubatie. De exemplu, un copil se imbolnaveste in ziua 1 si atunci perioada de incubatie, in care ar mai putea sa apara cazuri - in general, este mai scurta, mai ales la tulpina Omicron - am ales sapte zile", a spus ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, noile masuri sunt menite sa asigure "sustenabilitatea procesului de invatamant", dar si un echilibru in capacitatea de acordare a asistentei medicale.
"A fost o evaluare a colegilor din zona de sanatate publica si de asistenta medicala care considera ca atingerea acestui prag trebuie sa duca la luarea unor masuri care sa reduca transmisibilitatea brusc si atunci vom solicita aceasta decizie de inchiderea a scolii, pentru un interval de timp care sa duca la scaderea pana la 70%. De ce nu tot pana la 75? Ca sa nu ne jucam in jurul acestei cifre, este important sa fie o diferenta sensibila, incat atunci cand redeschizi scoala sa nu fii in situatia ca saptamana viitoare sa o inchizi din nou", a explicat el.
Rafila a pledat pentru vaccinare, subliniind ca proportia cazurilor grave si a deceselor este mult mai mica in randul persoanelor imunizate. El a incurajat si vaccinarea copiilor, dar a exclus posibilitatea sa devina obligatorie.