"Este clar ca trebuie sa regandim paradigmatic invatamantul rural, pentru ca aproape o jumatate de Romanie se afla acolo, iar modul in care functioneaza in acest moment invatamantul rural, dupa mine, este un mod de avarie. Problema este ca avem multi copii, este drept, dar nu sunt concentrati, nu sunt adunati in grupul mari astfel incat sa poti sa ai scoli in care, avand multi copii, poti sa aduci profesori de calitate, poti sa aduci tot ceea ce iti trebuie pentru a face scoala comparabil cu ce se intampla in mediul urban. Deci din start pornesc cu o nesansa extraordinar de mare. (...) Ce sa faci intr-o scoala in care ai sapte copii? Dintre care doi sunt in clasa a II-a, doi sunt in clasa a III-a, trei sunt in clasa a IV-a. Ce calitate poti sa ceri invatatorului care lucreaza intr-un astfel de context", a afirmat Daniel David.
Daniel David a precizat ca discutiile pe tema reformarii invatamantului rural abia au inceput, prin urmare nimic nu este inca definitivat si nu s-a luat nicio decizie finala.
Ministrul a subliniat ca modelul campusurilor rurale este doar un proiect-pilot, care va fi testat inainte de a fi implementat la scara larga.
"Va trebui sa regandim aceste lucruri oricati bani investim acolo: pentru constructia scolilor, pentru a nu mai mai avea toaleta in curte. Modul in care avem arhitectura gandita, asa cum este arhitectura nu poate functiona. Noi nu avem niste modele batute in cuie. Stiti ca am mai anuntat public, de exemplu, ca un model pe care il pilotam, sa nu aveti ideea ca schimbam lucrurile. Il pilotam, este acel demers legat de campusurile rurale in care ne gandim copiii de pe o anumita arie pot sa fie adusi cu mijloace moderne, cu microbuze, in acelasi campus. Ai automat mai multi copii, poti sa ai profesori care sa fie bine platiti, profesori care sa-si doreasca sa lucreze acolo, poti sa ai cantine, poti sa ai camin, unii copii pot sa ramana de luni pana joi, sa plece acasa in weekend”, a mai spus ministrul Educatiei.
Astfel, elevii din mediul rural prezinta cele mai ridicate niveluri de analfabetism numeric, cu 58,16%, in timp ce elevii din urbanul mare inregistreaza cele mai scazute niveluri, de 22,23%. In ciclul primar, analfabetismul numeric este deja foarte ridicat in rural (42,86%), comparativ cu urbanul mare (15,45%). Diferentele persista si se accentueaza pe masura ce elevii avanseaza in ciclurile urmatoare, de gimnaziu si liceu, mai arata raportul.