Astfel, incepand cu anul 2025, coeficientul utilizat pentru calcularea finantarii unitatilor de invatamant va fi majorat, dupa cum urmeaza:
- crestere de 2% pentru cheltuielile cu salariile, sporurile si indemnizatiile personalului,
de la 9.431 lei in 2024 la 9.620 lei;
- crestere de 8,5% pentru cheltuielile cu formarea continua si pentru bunuri si servicii, de la 649 lei in 2024 la 704 lei in anul curent.
Conform sursei citate, aceste valori actualizate vor sta la baza:
● Alocarii sumelor pentru finantarea cheltuielilor salariale pentru unitatile de invatamant preuniversitar si cresele cu personalitate juridica;
● Calcularii bugetelor autoritatilor publice locale, asigurand finantarea necesara pentru cheltuielile cu formarea continua, bunuri si servicii aferente unitatilor de invatamant preuniversitar si creselor cu personalitate juridica.
"Asiguram, astfel, o crestere suplimentara a finantarii invatamantului preuniversitar. Va fi un plus atat la cheltuielile salariale si de formare profesionala, cat si pentru cele de bunuri si servicii", a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la sedinta de Guvern din 20 martie.
Incepand cu anul 2024, se aplica prevederile art. 138 alin. (7) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care costul standard per anteprescolar/prescolar/elev se determina de catre Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar si se aproba prin Hotarare a Guvernului:
"Art. 138. — (7) Determinarea costului standard per anteprescolar/ prescolar/elev se face de catre Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar, in conditiile prezentei legi si conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei si aprobate prin hotarare a Guvernului, aplicabile incepand din anul scolar 2024—2025".
Costul standard per anteprescolar/prescolar/elev sta la baza repartizarii fondurilor alocate unitatilor de invatamant preuniversitar pentru finantarea de baza (atat pentru cheltuieli de natura salariala, cat si pentru cheltuieli cu formarea continua, bunuri si servicii).
Finantarea de baza asigura desfasurarea in conditii normale a procesului de invatamant, la nivel preuniversitar, conform standardelor nationale. Ea se asigura din bugetul de stat, pentru urmatoarele articole de cheltuieli, in functie de care se calculeaza costul standard per anteprescolar/prescolar/elev, dupa cum urmeaza:
a) cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora, prin bugetul Ministerului Educatiei;
b) cheltuieli cu formarea continua, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;
c) cheltuieli cu bunuri si servicii, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;
d) cheltuieli de transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul.
Ministerul Educatiei: Cum sunt repartizati banii in 2025