Un proiect de lege initiat de un grup de senatori si deputati isi propune sa modifice Legea nr.1/2011 a Educatiei Nationale astfel incat elevii care se intorc in Romania impreuna cu familiile lor sa beneficieze gratuit de sprijin institutional, in vederea integrarii rapide in sistemul romanesc, pentru toate ciclurile de invatamant preuniversitar.
"Mii de copii se intorc in tara anual si se inscriu la scoala. In 2022, anul in care a izbucnit pandemia, au fost aproape 9 mii, cu 7% mai mult decat in anul anterior. Cei mai multi dintre ei au venit din Italia, Spania si Marea Britanie, iar cu exceptia Bucurestiului, judetele cu cei mai multi copii intorsi au fost Suceava si Timis. Numarul total al copiilor care s-au intors in tara este mai mare, dar statisticile prezentate ii cuprind doar pe cei care au fost inscrisi la scoala. (...) Revenirea lor in sistemul romanesc de invatamant nu este deloc usoara, pentru ca multi nu stiu bine limba romana, in plus, le este greu sa se adapteze la invatamant, cu rigorile si particularitarile sale", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.
Asistenta psihologica si plan personalizat de invatare pentru copiii romani care revin cu familiile in tara
Potrivit proiectului de lege, invatamantul pentru elevii proveniti din familii revenite, stabilite sau restabilite in Romania si/ sau care au parcurs anterior, partial sau integral, cursuri sau cicluri scolare intr-un alt sistem educational se organizeaza in invatamantul de masa, prin cuprinderea fiecarui elev in grupe, clase sau formatiuni de studiu din invatamantul de masa.
"Prin sprijin institutional in vederea integrarii in sistemul romanesc de invatamant se intelege ansamblul actiunilor necesare adaptarii la disciplinele din trunchiul comun, la exigentele stiintifice si de evaluare a rezultatelor, precum si asistenta psihologica a elevilor (proveniti din familii revenite, stabilite sau restabilite in Romania si/ sau) care au parcurs anterior, partial sau integral, cursuri sau cicluri scolare intr-un alt sistem educational", se arata in proiectul de lege.
Printre masurile propuse pentru spijinirea elevilor se numara evaluarea a elevului din punctul de vedere al disciplinelor din trunchiul comun (cu precadere, limba si literatura romana, istoria romanilor si geografia Romaniei), precum si din punct de vedere psihologic. De asemenea, se impune intocmirea unui plan personalizat de pregatire si adaptare a elevului la cerintele sistemului romanesc de invatamant, a carui derulare sa fie marcata de evaluari si raportari periodice, organizarea de activitati extrascolare de pregatire intensiva si comunicarea constanta a comisiei cu parintii elevului.
Evaluarea elevului se efectueaza in mod obligatoriu de catre o comisie in decursul primei luni de la inmnatricularea elevului, cu consultarea parintilor elevului, si se finalizeaza printr-un raport scris, pe baza caruia, in termen de o luna, se intocmeste planul personalizat de pregatire si adaptare a elevului.
Metodologiile privitoare la evaluarea initiala si la intocmirea planului personalizat se stabilesc prin ordin al Ministrului Educatiei.
Comisie de integrare a elevilor in fiecare scoala
In acest sens, la nivelul fiecarei scoli se constituie o comisie prezidata de director sau de directorul-adjunct, iar din ea fac parte un profesor de limba si literatura romana, un profesor de istoria romanilor, un profesor de geografia Romaniei, cate un profesor pentru disciplinele din trunchiul comun la care au fost identificate lacune in urma evaluarii initiale, precum si psihologul scolar si dirigintele elevului.
Activitatea comisiei se concretizeaza in evaluari si raportari periodice, comunicate atat parintilor elevului, cat si inspectoratului scolar judetean care, prin inspectorul responsabil de accesul la educatie, le centralizeaza.
Pentru activitatile desfasurate in afara normei, cadrele didactice de specialitate care fac parte din comisie vor fi remunerate in regim de plata cu ora.
Proiectul de lege a fost pus in dezbatere la Camera Deputatilor. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de cele doua Camere si sa mearga spre promulgare la presedintele Romaniei.
Alexandru 09 Iun. 2022 12:10:25
Cand de exemplu un copil venit din alta tara in luna februarie 2022este înscris de minister ca elev audient in clasa a saptea, iar spre sfârsitul clasei a saptea ministerul impune ca acel elev sa dea examene la toate materiile sa absolve clasa a sasea, ii lasa pe profesori fara cuvinte.Directia scolii desigur ca preseaza profesorii sa treaca elevul, din moment ce ministerul insusi a trimis ordinul de examinare.
Profesorii nu au încotro, desi elevul habar nu are de materia de clasa a sasea. Si asa, elevul audient doar in al doilea semestru al clasei a sapteaunde a fost notat cu indulgenta, sa fie incurajat, primeste un cadou grandios. Si anume, absolva doi aniclasa a sasea si a saptea in 4 lunifebruarie pana in iunie.
Asa ceva nici geniilor, nici olimpicilor internationali nu li se accepta in Romania.
Se face examinare "la sange", nu impusa, la toate materiile si in cazuri exceptionale, se pot absolvi doi ani intr-un an, nu in 4 luni.
Scuze, dar cineva trebuie sa spuna lucrurilor pe nume. E democratie, "a vorbit si Ion, ca si el este om". Sper ca nu a deranjat citatul dintr-o opera literara româneasca.