Concret, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj voia sa scaneze palmele a 100 de elevi de clasa a XI-a, lunar, incepand cu luna februarie a acestui an, pentru a evalua abilitatile native ale copiilor.
Proiectul a fost prezentat de sefa ISJ Cluj, Marinela Marc, intr-o conferinta de presa. Ulterior, aceasta a declarat, la TVR Cluj, ca este vorba despre "un proiect cu care a venit spre noi clubul Lions, partener de incredere al Inspectoratului Scolar in multe alte proiecte, si Universitatea „Babes Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei".
"Spre deosebire de alte proiecte de consiliere in cariera, acest proiect vine cu o componenta in plus. Este vorba de un dispozitiv, de un soft creat chiar de o companie romaneasca, foarte simplu si non-invaziv. Practic, prin scanarea mainilor se scaneaza posibilitatile native ale tinerilor, care sunt coroborate prin completarea unui chestionar clasic de orientare scolara si prin cele doua modalitati de sondare se ajunge la un profil ocupational mult mai apropiat de posibilitatile tinerilor”, a mai declarat Marinela Marc.
Universitatea Babeș-Bolyai se dezice de proiectul "Incotro? Eu"
La scurt timp dupa declaratiile sefei ISJ Cluj, conducerea Universitatii Babes Bolyai a negat orice implicare in implementarea proiectului “Incotro? Eu"
"Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, din cadrul Universitatii Babes Bolyai, nu a semnat vreun parteneriat in vederea implementarii proiectului “Incotro? Eu”. Reprezentantii Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UBB au participat la conferinta de presa organizata la Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, din data de 23 ianuarie, in calitate de specialisti, pentru a expune punctul de vedere privind strategiile, procedurile si instrumentele care sunt folosite in evaluarea si consilierea vocationala consacrate. UBB sustine si promoveaza doar strategiile de evaluare si consiliere vocationala care folosesc instrumente standardizate, validate pe populatia romaneasca si avizate (la nivel national de catre Colegiul Psihologilor din Romania sau, la nivel international, de catre structuri, agentii internationale abilitate in acest sens)", se arata in
comunicatul UBB.
Ministerul Educatiei: Proiectul-pilot a fost anulat
Ulterior, si Ministerul Educatiei a transmis, intr-un raspuns pentru
Edupedu.ro, ca “In urma pozitionarii fara echivoc a specialistilor din mediul academic, conducerea ISJ Cluj a luat decizia de a anula derularea proiectul-pilot in cauza”.
Pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj se arata, intr-un
comunicat publicat pe 25 ianuarie, ca "aceasta initiativa nu va fi promovata la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar din judetul Cluj, pana la momentul clarificarii tuturor aspectelor care tin de eficacitatea si relevanta rapoartelor generate".
"In contextul informatiilor vehiculate in spatiul public, referitoare la prezentarea, in cadrul unei Conferintei de presa, din 23 ianuarie 2024 a Proiectului pilot, de orientare vocationala, „INCOTRO? EU” conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj anunta public faptul ca aceasta initiativa nu va fi promovata la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar din judetul Cluj, pana la momentul clarificarii tuturor aspectelor care tin de eficacitatea si relevanta rapoartelor generate. Asiguram parintii si opinia publica asupra faptului ca scoala clujeana ramane un spatiu protejat, care valorifica metode si instrumente a caror eficacitate si utilitate nu pericliteaza sanatatea fizica si mintala a elevilor", se mai arata in comunicatul ISJ Cluj.