CNE, semnal de alarma despre desfiintarea claselor din scoli: "unii inspectori si directori fie nu cunosc legea, fie nu vor sa o aplice"

De Laura Galescu
la 20 Ian. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CNE, semnal de alarma despre desfiintarea claselor din scoli: "unii inspectori si directori fie nu cunosc legea, fie nu vor sa o aplice"20Ian.2021

Consiliul National al Elevilor trage un semnal de alarma referitor la taierea masiva a numarului de clase din diferite unitati de invatamant preuniversitar. Schimbarea vine in contextul in care populatia scolara a scazut, insa desfiintarea unor clase va duce la aglomerarea altora.

Va prezentam mesajul transmis de Consiliul National al Elevilor:
 
"Aceasta scadere este cauzata, pe de o parte, de factori demografici si, pe de cealalta parte, de infiintarea clasei pregatitoare, care a avut loc acum opt ani, moment in care o parte dintre prescolarii care absolvisera ultima grupa de gradinita au fost repartizati la clasa pregatitoare, iar o alta parte a fost repartizata la clasa I. Aceasta masura a dus la scaderea efectivelor de elevi/clasa pentru generatia care, incepand cu anul scolar 2021-2022, va incepe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an ciclului liceal, dupa caz.
 
Consiliul National al Elevilor atrage atentia asupra acestui fenomen extrem de grav, care va atrage dupa sine consecinte precum perpetuarea fenomenului claselor cu colective supradimensionate (de pana la 35 de elevi/clasa), care ingreuneaza semnificativ procesul de predare si de evaluare si care afecteaza in mod semnificativ posibilitatea cadrelor didactice de a acorda fiecarui elev atentia cuvenita. Conform art. 63 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, numarul mediu de elevi cu care o clasa poate functiona este de 22 pentru invatamantul gimnazial si de 24 de elevi pentru invatamantul liceal.
 
Consideram ca formarea claselor cu cate 28 de elevi din start este prejudicioasa si scade drastic nivelul calitatii educatiei, fiind in directa contradictie cu dezideratele 5 si 6 ale proiectului Romania Educata - pentru educatie se aloca resurse suficiente, in mod transparent si eficient si sistemul de educatie este unul echitabil si de calitate pentru fiecare elev.
 
Eliminarea unor clase din planul de scolarizare presupune micsorarea normelor didactice, fapt care va conduce atat la scaderea numarului de posturi disponibile in sistem, cat si la micsorari salariale pentru cadrele didactice.
 
In plus, consideram ca acesta este un moment oportun pentru implementarea masurilor care sa aiba in centrul lor elevul si cresterea calitatii educatiei, precum reducerea numarului de elevi dintr-o clasa si asigurarea accesului la educatie in comunitatile subdezvoltate (eliminarea claselor din unitatile de invatamant din comunitatile izolate inseamna, pentru multi elevi, privarea de educatie, acestia neavand posibilitatea de a se deplasa la o scoala din alta localitate.
 
Asadar, solicitam Ministrului Educatiei sa faca, in regim de urgenta, demersurile necesare pentru ca desfiintarea claselor sa fie realizata doar acolo unde acestea nu vor avea efectivul de elevi necesar functionarii, conform legii. Mai mult, solicitam realizarea unei anchete in randul inspectorilor scolari generali, pentru a determina modul in care s-au luat deciziile privind taierea claselor si sanctionarea celor care au incalcat standardele de transparenta si comunicare interinstitutionala eficienta", afirma Consiliului National al Elevilor, printr-un comunicat.

"Asistam, din nou, la un posibil macel in ceea ce priveste organizarea claselor pentru anul scolar 2021-2022, din cauza faptului ca unii inspectori si directori fie nu cunosc legea, fie nu vor sa o aplice. Dupa standardele lor, pentru a nu fi desfiintata, o clasa ar trebui sa functioneze cu cel putin 30 de elevi! Gresit! Legea e foarte clara in aceasta speta. Solicitam ministrului educatiei sa actioneze cu celeritate si sa isi asume primii pasi in lupta pentru cresterea calitatii in sistemul educational, prin micsorarea numarului de elevi de la clasa", a declarat Rares Voicu, presedintele Consiliului National al Elevilor.
 
Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca sustine reducerea numarului de elevi din clase. Conform ministrului, schimbarea va avea loc din toamna.
 
Ramane de vazut cum anume se va face reducerea numarului de elevi din anumite clase, in timp ce alte clase vor fi desfiintate.
 
Clasele prea aglomerate reprezinta una dintre problemele importante ale sistemului de educatie romanesc. Intr-o astfel de clasa, invatatorul sau profesorul nu mai poate sa isi atinga obiectivele. In plus, pierde conexiunea cu elevii si nu se mai poate raporta la ei invidivual. De cealalta parte, elevii se plictisesc mai usor, sunt mai agitati din cauza lipsei de spatiu, sau se pot sustrage de la anumite sarcini.  
Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat
TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica

NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

numar elevi in clasenumar de elevi in clasaclase aglomeratedesfiintare claseclase preuniversitar


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//