Avizul epidemiologic este documentul emis si parafat de un medic, de regula medicul de familie, care dovedeste starea de sanatate corespunzatoare intrarii sau reintoarcerii intr-o colectivitate. Avizul poate fi emis doar in urma unui control medical si, la nevoie, a unor analize de laborator sau a altor investigatii medicale.
Rolul avizului epidemiologic este de a atesta faptul ca, la momentul emiterii, persoana solicitanta nu sufera de nicio afectiune transmisibila (infecto-contagioasa).
Cine elibereaza aviz epidemiologic
Avizul epidemiologic este eliberat, de regula, de medicul de familie. Intr-un mesaj publicat pe Facebook de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in septembrie anul trecut, sunt enumerate toate documentele pe care medicii de familie le elibereaza gratuit la inceputul unui nou an scolar:
"Dragi parinti si tutori,
Suntem aici pentru a va reaminti ca medicul de familie va poate ajuta in multe moduri in ceea ce priveste sanatatea copiilor vostri! Cu noul an scolar aproape de incepere, dorim sa va reamintim ca medicii de familie din Romania elibereaza gratuit:
📌 adeverinte medicale pentru copii in caz de imbolnaviri,
📌 acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilita o masura de protectie speciala, in conformitate cu legea,
📌 adeverinte medicale pentru inscrierea in colectivitate, necesare la inscrierea in unitatile de invatamant,
📌 dovada de (re)vaccinare,
📌 avizul epidemiologic,
📌 fisa medicala sintetica necesara copiilor cu dizabilitati pentru incadrarea si reevaluarea in grad de handicap.
Ne dorim ca toti copiii sa aiba acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar medicul de familie sa le fie un partener de incredere", sustin reprezentantii CNAS, pe pagina de Facebook.
De altfel, si Ministerul Sanatatii a transmis, cu aceeasi ocazie, un mesaj in care se arata ca adeverinta medicala de inscriere in colectivitate, avizul epidemiologic si fisa de vaccinari se elibereaza de medicul de familie DOAR la inscrierea intr-un nou ciclu de invatamant. Fie ca vorbim de cresa, gradinita, clasa pregatitoare sau liceu.
"Medicul de familie elibereaza documente medicale, respectiv adeverinta medicala de inscriere in colectivitate, aviz epidemiologic si fisa de vaccinari numai la inscrierea intr-un nou ciclul de invatamant, adica pentru cresa, gradinita, clasa pregatitoare si clasa a IX-a. Toti ceilalti copii nu trebuie sa prezinte adeverinte medicale sau avize epidemiologice", a precizat Ministerul Educatiei.
Cat este valabil avizul de intrare in colectivitate
Avizul epidemiologic se elibereaza de medicul de familie dupa verificarea starii de sanatate a copilului pentru care se solicita documentul si este valabil din momentul emiterii, dar nu mai mult de 48 de ore.
Cu toate acestea, in cazul scolarilor si prescolarilor care incep un ciclu de invatamant, avizul epidemiologic trebuie obtinut cel tarziu vineri, daca luni copilul se va prezenta la unitatea de invatamant.
Model aviz epidemiologic
Adeverinta medicala pentru scoala
Lista documentelor medicale necesare inscrierii/transferului in unitatile de invatamant se regaseste in
Metodologia privind asigurarea asistentei medicale a anteprescolarilor, prescolarilor, elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar si studentilor din institutiile de invatamant superior pentru mentinerea starii de sanatate a colectivitatilor si pentru promovarea unui stil de viata sanatos, din 27 iulie 2023, aprobata prin Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei nr. 2508/4493 din 2023.
Documentele medicale necesare inscrierii in unitatile de invatamant
– La inscrierea in cresa/gradinita: adeverinta medicala de inscriere in colectivitate, impreuna cu avizul epidemiologic si dovada de vaccinare a copilului - eliberata de medicul de familie.
– La inscrierea in clasa pregatitoare:
a) Daca copilul a frecventat o gradinita in care exista cabinet medical scolar: fisa medicala de la gradinita si adeverinta medicala eliberata de medicul scolar al gradinitei frecventate;
b) Daca copilul a frecventat o gradinita in care nu exista cabinet medical scolar: adeverinta medicala de inscriere in colectivitate impreuna cu dovada de vaccinare a copilului - eliberata de medicul de familie.
– La inscrierea in clasa a IX-a:
a) Daca elevul a frecventat o scoala in care exista cabinet medical scolar: fisa medicala de la scoala si adeverinta medicala eliberata de medicul scolii frecventate;
b) Daca elevul a frecventat o scoala in care nu exista cabinet medical scolar: adeverinta medicala de inscriere in colectivitate impreuna cu dovada de vaccinare a copilului - eliberata de medicul de familie.
La revenirea din vacante NU se va solicita anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor aviz epidemiologic.
Anul scolar 2024-2025 incepe luni, pe 9 septembrie 2024, si are o durata de 36 de saptamani de cursuri si cinci vacante scolare.