Decizia vine in contextul contradictiilor tot mai numeroase privind publicarea proiectelor legilor Educatiei, precum si pe fondul scandalurilor de plagiat de la nivelul guvernului.
Intr-un mesaj publicat pe Facebook, senatorul USR Stefan Palarie scrie ca decizia Corinei Popa de a pleca din Ministerul Educatiei arata ca doreste sa "ia distanta fata de ce se petrece zilele acestea in minister si, mai ales, fata de ceea ce urmeaza sa se intample".
"In conditiile astea, e uimire ca doamna a rezistat pana acum. Insa aceasta veste nu trebuie trecuta cu vederea. Plecarea doamnei Popa marcheaza un punct important pentru cei afectati de schimbarile din educatie: inceputul sfarsitului. A inceput sa se crape fardul", a scris senatorul.
Mesajul senatorului USR Stefan Palarie
"Cred ca este foarte relevanta decizia unor profesionisti din Ministerul Educatiei de „a lua distanta" fata de ce se petrece zilele acestea in minister si, mai ales, fata de ceea ce urmeaza sa se intample.
Vineri seara, la final de saptamana, exact inaintea unei mini-vacante de 4 zile a bugetarilor, doamna Corina Popa, adusa la minister pentru a fi „Purtator de Cuvant", anunta ca pleaca, la foarte putine saptamani de la anuntul numirii sale, dat pe 5 octombrie.
Dau citatul unei publicatii de la acea vreme: „Ministerul Educatiei a anuntat ca va avea un purtator de cuvant, in persoana Corinei Popa, prezentata ca lector, fost consilier la Departamentul Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale, EXPERT IN ETICA UNIVERSITARA".
Am incercat sa decriptez sensul acestui anunt. Doamna Corina Popa anunta ca va pleca spre alte oportunitati - proiecte de cercetare internationala din domeniul filologic. Mai, oamenilor, stati putin. In mintea mea, atunci cand ai de ales intre a fi aproape de procesul viu de creare a legilor educatiei unei tari (o data la 10 ani) sau niste oportunitati generice de cercetare, legile unui stat ar bate orice alta oportunitate. Dar cred ca trebuie sa ne oprim din a ne mai amagi:
1. Doamna Corina Popa a „stat" timp de 3 luni intr-un rol in care NU A AVUT ce sa comunice. Ce sa transmita jurnalistilor si Romaniei? 3 termene de redactare a legilor incalcate? Ar insemna ca doamna Popa sa devina o premiera de rol mondial - Purtator-de-Cuvant-Incalcat.
2. Ce sa comunice? Schimbarea generala a stilului de lucru din minister - de la posibilitatea directorilor, a angajatilor, a partenerilor sociali de a dialoga relativ decent cu cabinetul ministrului catre o atitudine glaciala si opaca, inspirata de acelasi stil disfunctional de la Cotroceni? Imi imaginez de cate ori si-a muscat doamna Popa buzele neavand mandat sa comunice, chiar si atunci cand trebuia comunicat.
3. Ce sa gireze prin prezenta sa profesionala? Alaturarea cuvintelor EXPERT IN ETICA UNIVERSITARA si lehamitea generata de insistenta cu care acest guvern face zid protector in jurul celei mai lungi sarabande de acuzatii de plagiat: incepand cu capul guvernului, Nicolae Ciuca, si numarand ministri nominalizati sau in functii - Florin Roman, Sorin Cimpeanu, Lucian Bode, Adrian Talvar.
4. Langa ce sa fie aproape? Langa un proces de elaborare #lasecret a legilor? Pai ministerul asta are nevoie de purtator de secret, nu de purtator de cuvant.
5. Ce sa comunice? Ca „expertii in educatie Nicu si Marcel" vor face reforme in educatie scuipand cu dispret pe ultimii experti reali din Romania in stiintele educatiei? Ce sa comunice?
In conditiile astea, e uimire ca doamna a rezistat pana acum. Insa aceasta veste nu trebuie trecuta cu vederea. Plecarea doamnei Popa marcheaza un punct important pentru cei afectati de schimbarile din educatie: inceputul sfarsitului. A inceput sa se crape fardul. Oamenii pot vedea ca Jeana nu se transforma. Jeana e “foarte” moarta.
Avem un guvern zguduit de acuzatii masive de furt academic si furt de resurse publice pe baza furtului intelectual (sporuri de doctorat, promovari rapide etc). Insistenta acestui guvern de a trece rapid legile secrete ale educatiei prin Parlament ne indeamna la miscari de revolta si actiuni de aparare in fata atacului politrucilor asupra viitorului copiilor, doar pentru a le fi lor bine. Treziti-va! Inainte sa fie prea tarziu".