Ce drepturi si obligatii au elevii si profesorii in anul scolar 2021-2022

De Laura Galescu
la 29 Dec. 2021
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce drepturi si obligatii au elevii si profesorii in anul scolar 2021-202229Dec.2021

Care sunt drepturile si obligatiile elevilor si ale profesorilor, conform legii? Spre exemplu, folosirea telefonului mobil in timpul orei e interzisa in cazul elevilor, iar profesorii nu pot fi inregistrati in timpul cursurilor. Cititi mai jos despre drepturi si obligatii la scoala.

 

Drepturile si obligatiile elevilor

 
Potrivit Statutului elevului, calitatea de elev se dobandeste, prin inscrierea in invatamantul preuniversitar si se pastreaza pana la incheierea studiilor din invatamantul secundar superior liceal, profesional, respectiv tertiar non-universitar.
 
Elevii au dreptul sa le fie recunoscut dreptul la respectarea imaginii, demnitatii si personalitatii proprii, precum si la protectia datelor personale. 
 
Elevii au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasa, prin intermediul unor fise anonime, fara ca aceasta sa le afecteze in vreun fel raporturile cu cadrul didactic evaluat. Ei pot solicita comunicarea rezultatelor de la evaluarile scrise de la clasa in maximum 15 zile lucratoare, rezultate pe care le pot contesta, personal sau prin intermediul parintilor, tutorelui ori sustinatorului legal. Nici notele din catalog nu mai pot fi consemnate de profesori inainte ca elevul sa fie informat cu privire la acestea.
 
Detinerea unui telefon mobil de catre elev nu este sanctionata de statut. Cu toate acestea, atat elevii, cat si parintii trebuie sa stie ca folosirea telefonului mobil in timpul orelor de curs, fara permisiunea cadrului didactic, este interzisa. Mai mult decat atat, elevii n-au dreptul sa inregistreze activitatea didactica fara permisiunea expresa a profesorului, iar multiplicarea unor materiale rezultate din activitatea de inregistrare nu este permisa fara acordul lui. Aceste prevederi se aplica si in cazul scolii online.
 
De asemenea, dreptul la protest este recunoscut si elevilor, atat timp cat nu stanjenesc desfasurarea cursurilor. 
 
Statutul prevede, de asemenea, ca accesul la educatie trebuie sa fie gratuit si garantat, in mod nediscriminatoriu. Procesul educativ trebuie sa se desfasoare in conditii de siguranta si igiena, in toate unitatile de invatamant din oras sau de la tara.
 
Actul normativ mentionat face referiri si la reducerile de care beneficiaza elevii: 50% pentru transportul local in comun si cel national, reduceri la muzeu, teatru, opera si film. De asemenea, elevii care provin din grupuri socio-economice dezavantajate au dreptul la bani de liceu, iar cei din invatamantul profesional, la bursa profesionala.
 
 
Participarea la jocurile de noroc, consumul si detinerea de droguri, tigari, bauturi alcoolice sau substante interzise se numara printre interdictiile principale ale elevilor.
 
Sanctiunile ce pot fi aplicate elevului sunt: observatia individuala, mustrarea scrisa, retragerea temporara ori definitiva a bursei de care beneficiaza, mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de educatie, preavizul de exmatriculare si, in final, exmatricularea.
 
Totodata, elevii care nu frecventeaza cursurile sunt sanctionati cu scaderea notei la purtare. Astfel, la fiecare zece absente nejustificate pe semestru, din totalul orelor de studiu, sau la 10% absente nejustificate, din numarul de ore pe semestru la o disciplina sau modul, este scazuta nota la purtare cu cate un punct. Este important de stiut faptul ca absenta ca mijloc de sanctionare a elevului este strict interzisa prin statut.

 

Drepturile si obligatiile profesorilor

 
Personalul didactic din invatamantul preuniversitar are drepturile si obligatiile prevazute, in principal, in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, in Ordinul MENCS privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, precum si in contractul individual de munca si in contractele colective aplicabile.
 
In timpul orelor de curs, cadrele didactice au dreptul de a nu fi deranjate de nicio autoritate scolara sau publica, cu exceptiile prevazute de lege.
 
Tot in spiritul dreptului la securitate al profesorului, acesta are dreptul de a nu fi inregistrat audio si/sau video in timpul activitatii didactice. Cu atat mai putin, multiplicarea unor inregistrari nu este permisa fara acordul profesorului, chiar daca a existat consimtamantul pentru inregistrare.
 
 
Pe langa obligatia principala de instruire si educatie, cadrele didactice trebuie sa vegheze asupra sigurantei elevilor pe tot parcursul activitatilor scolare si extrascolare. Ele nu pot aplica pedepse corporale si nu pot agresa verbal, fizic sau emotional elevii.
 
Calitatea prestatiei didactice si evaluarile de la clasa trebuie sa ramana independente de orice tip de avantaje primite in aceste scopuri. In plus, profesorii au, de asemenea, si obligatia de sesizare a institutiilor de asistenta sociala/educationala specializata si de protectia copilului in legatura cu orice incalcari ale drepturilor copilului/elevului de care afla.
 
Cei care ocupa posturi in afara localitatii de domiciliu au posibilitatea sa ceara decontarea cheltuielilor de transport. De asemenea, pot beneficia de fonduri extrabugetare sau de sponsorizari pentru a participa la manifestari stiintifice organizate in strainatate.
 
Pentru profesori, legea prevede un concediu anual cu plata de 62 de zile, numai in perioada vacantelor scolare. in plus, cei care redacteaza teza de doctorat sau lucrari in interesul invatamantului, pe baza de contract de cercetare ori de editare, au dreptul la sase luni concediu platit, o singura data, insa numai cu aprobarea consiliului de administratie al scolii. In vederea continuarii studiilor/specializarii, profesorii pot beneficia de concediu fara plata pe o perioada de maximum trei ani intr-un interval de sapte ani.
 
Atentie! Personalul didactic raspunde disciplinar pentru incalcarea cu vinovatie a indatoririlor ce ii revin potrivit CIM, precum si pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului unitatii/institutiei, conform prevederilor Legii nr. 1/2011.
 
In cazul profesorilor, sanctiunile disciplinare prevazute de lege sunt: observatia scrisa, avertismentul, diminuarea salariului de baza, suspendarea, pe o perioada de trei ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice, de conducere, de indrumare sau de control, destituirea din functia de conducere, de indrumare sau de control si, in final, desfacerea disciplinara a CIM

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Note maxime la Limba Romana!


Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

drepturi si obligatiidrepturi si obligatii elevistatutul elevuluiregulamentul scolar drepturi si indatoririobligatii profesordrepturi profesordrepturile elevilor 2021drepturile elevului


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

12Ian.2022

Ioana Albu 12 Ian. 2022 07:43:13

Copii au voie s?-?i fac? poze an clas?, an timpul pauzei?Au fost amenin?a?i cu sc?derea notei la purtare.Au voie cu telefon an pauz??
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//