"Dotarea fiecarei scoli depinde si de cat de mult s-au implicat in aceste dotari atat comunitatile locale, cat si directorii, ce proiecte au avut comunitatile respective. in momentul de fata, nu exista nicio scoala in Romania care sa nu beneficieze de cel putin un calculator, in functie si de dimensiunea scolii. (...)
Conexiune la internet avem in 95% din scoli. Sunt cazuri izolate acolo unde nu avem in momentul de fata acces sau conexiune la internet", a sustinut Breaz, la Palatul Victoria, intrebat daca exista o statistica din care sa reiasa cate scoli sunt in prezent dotate cu calculatoare.
Problema modernizarii educatiei romanesti a fost si ramane o piatra de incercare pentru mai toate guvernele din ultimii treizeci de ani.
Ministerul Educatiei si-a propus sa creasca gradul de digitalizare al procesului de educatie, prin introducerea tablelor si tabletelor interactive in scoli. Totusi, multi dintre elevi nu au calculatoare in scoli, iar orele de informatica se desfasoara pe caiet. Mai mult, acestia nu au suficiente calculatoare in scoli, desi trebuie sa sustina competentele digitale la examenul de
Bacalaureat.
In timp ce Ministerul Educatiei trebuie sa pregateasca implementarea digitalizarii la nivel national, cateva scoli au participat deja, in ultimii trei ani, la proiectul "Digitaliada", cu finantare privata.
Desi exista deja o serie de softuri pregatite pentru a rula pe aceste tablete si table interactive care trebuie sa ajunga in scoli, ramane inca problema formarii profesorilor, iar aici o serie de criterii precum experienta, varsta, disponibilitatea si profilul raman factori foarte importanti.
In momentul de fata, toate manualele scolare se gasesc si in format digital, pe site-ul
www.manuale.edu.ro. Totusi, accesarea lor presupune ca elevii sa detina acasa in dispozitiv digital.
In multe dintre scolile din Occident, digitalizarea procesului de educatie a inceput demult, dezbaterile actuale fiind mai degraba concentrate asupra eficientei sau ineficientei acestor instrumente pentru procesul de invatare.
Doua contracte de finantare, din fonduri europene, pentru proiecte vizand domeniul Educatiei (implementarea catalogului electronic si a bibliotecii virtuale) au fost semnate marti si in Romania. Insa acesta este doar inceputul unui proces lung de modernizare a invatamantului romanesc.
Nicolae Capatana 13 Sep. 2019 07:56:11
Cand vorbim de informatizarea si digitalizarea invatamantului sa ne reamintin de "Afacerea Microsoft"!!!