"Elevii din invatamantul profesional, care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu si care se obliga sa lucreze minimum 5 ani in Romania, beneficiaza de decontarea integrala a cheltuielilor privind cazarea, hrana si transportul, pe toata durata cursurilor si a practicii scolare", este mentionat in acordul amintit.
Masura va fi implementata pana la 1 septembrie 2019.
Elevii sunt de parere ca aceasta masura arata neputinta guverantilor de a tine tinerii in tara: "Ca toate celelalte propuneri de a sechestra absolventii in tara pentru o perioada de x ani, si aceasta arata neputinta guvernantilor de a asigura un mediu propice dezvoltarii afacerilor si pietii muncii. Daca absolventul isi va gasi un loc de munca bine platit in tara, cu siguranta nu va pleca in strainatate, avand in vedere ca, probabil, va dori sa-si intemeieze o familie in Romania, langa parinti, bunici, alte rude si prieteni.
Daca piata din Romania nu reuseste sa atraga absolventii, e o problema a statului si a firmelor, nu a absolventilor. Or, aceasta prevedere transfera vina asupra absolventilor, presupunand ca acestia profita de sistemul de invatamant din Romania, avand scopul primar de a pleca din tara, ceea ce este fals", atrage atentia Petru Apostoaia, presedintele Consiliului National al Elevilor, conform
adevarul.ro.
Persoanele calificate emigreaza in Vest pentru salarii si conditii mai bune de munca (locuinta de serviciu, decontare transport, scoli si sistem de sanatate mai bune).
Documentul semnat de Viorica Dancila si sindicatele din invatamant mai prevede elaborarea a trei legi in domeniul educatiei: o Lege a invatamantului Preuniversitar, o Lege a invatamantului Universitar si o lege cu Statutul Personalului Didactic.
In plus, pe langa majorarile salariale promise public, un punct din acord prevede ca toate scolile sa invete intr-un singur schimb.