Lista gradinitelor si a scolilor particulare autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate poate fi consultata de orice parinte, pe site-ul Agentiei Romana de Asigurare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar (ARACIP), la sectiunea Registre.
Agentia incurajeaza parintii ca, daca au intrebari sau nelamuriri, sa ceara "direct la ARACIP informatii privind scoala sau gradinita care va intereseaza": prin fax (0213192096) sau prin email (aracip@edu.gov.ro).
Va prezentam mai jos mesajul integral transmis parintilor de catre ARACIP:
Intrucat la ARACIP se inregistreaza continuu sesizari privind legalitatea derularii unor activitati educationale in regim privat, deseori denumite ”gradinita”, le recomandam parintilor, in vederea protejarii si promovarii interesului superior al copilului si asigurarii sigurantei si sanatatii acestuia, sa solicite furnizorilor de servicii toate autorizatiile si aprobarile prevazute de lege.
Acestea sunt, in principal, urmatoarele:
· Ordinul de Ministru – de autorizare de functionare provizorie sau de acreditare – pentru furnizorii de educatie definiti ca atare de lege - gradinite, scoli, licee si altele similare.
· Autorizatie de securitate la incendiu (sau alt document emis de ISU, dupa data de 30 septembrie 2017, care atesta incadrarea spatiilor respective in exceptiile prevazute de lege) – pentru toti furnizorii de astfel de servicii.
· Autorizatie sanitara de functionare, in care este specificat tipul de activitate derulat (codul CAEN respectiv) – pentru toti furnizorii de astfel de servicii.
· Avizul Inspectoratului de Stat in constructii, avand la baza acordul vecinilor – in cazul derularii acestor servicii in spatii care au avut destinatie de locuinta, dar care si-au schimbat destinatia.
Pot desfasura activitati de invatamant preuniversitar si pot utiliza denumirile de liceu, scoala, gradinita sau altele similare numai unitatile de invatamant preuniversitar autorizate sa functioneze provizoriu ori acreditate. in conformitate cu prevederile legale, furnizorul de educatie are dreptul de a gestiona personal didactic si de a inscrie elevi numai dupa obtinerea autorizarii de functionare provizorie, ordinul ministrului emis in acest sens fiind actul de infiintare pentru unitatea respectiva de invatamant.
Pentru informare, cei interesati pot accesa si ghidul elaborat de ARACIP (actualizat), care poate fi descarcat de pe site-ul ARACIP,
https://beta.aracip.eu la Sectiunea "Ce trebuie sa stiu despre functionarea legala a unitatilor de invatamant".
De asemenea, in situatia constatarii functionarii unor furnizori de servicii pentru copii care nu respecta prevederile legale, partile lezate pot sesiza organele competente ale statului.