Tot mai multi parinti apeleaza la afterschool, deoarece trebuie sa petreaca mult timp la serviciu si in trafic. Cum nu are cine sa aiba grija de cei mici, solutia cea mai buna dupa programul de scoala este pentru orice parinte
after school-ul. Ministerul Educatiei lucreaza acum la o lege prin care statul sa suporte toate costurile de la afterschool.
"After school-ul incercam sa il asiguram public. Salariul mic la cadrul didactic l-a determinat sa incerce sa mai faca ceva ca sa supravietuiasca. (...) Eu cred ca prin lege putem sa reglementam (after school - n.r.)", a spus Ecaterina Andronescu la Realitatea TV.
In opinia sa, este necesara o clarificare legislativa in aceasta privinta, pentru ca "este o chestiune care nu are nicio legatura cel putin cu etica meseriei".
"Cred ca trebuie sa facem o clarificare legislativa, pentru ca, intr-adevar, este o chestiune care nu are nicio legatura cel putin cu etica meseriei. Pentru ca esti profesor pentru invatamantul primar sau invatator patru ore si apoi primesti la after school-ul pe care tu il dezvolti, tot in scoala, si incasezi bani de la parinti. Va trebui sa gasim o solutie. Este un fenomen de masa, asa cum un fenomen de masa a inceput sa fie si acela care este tot o chestiune de etica: nu poti sa iti chemi copilul acasa la o meditatie particulara daca tu il ai elev la clasa", a spus ministrul Educatiei.
Prin urmare, profesorii si-ar putea compensa orele pierdute la clasa cu orele remediale si cu orele de la after-school. Acesta din urma ar urma sa fie un program sustinut de stat, potrivit ministrului.
Ministerul Educatiei a hotarat sa impuna reducerea orelor de scoala pentru fiecare ciclu de invatamant. Aceasta modificare a fost aprobata de Parlament, dar trimisa de Presedintele Klaus Iohannis inapoi pentru reexaminare.
In decembrie, Guvernul a introdus, in Ordonanta privind masurile fiscale, programul GROwth – investim in copii, investim in viitor, prin care statul se angajeaza sa dea investirorilor interesati pana la 500.000 de euro pentru construirea de gradinte private, cu profil sportiv. Guvernarea actuala se angajase, prin programul de guvernare, ca va construi 2.500 de crese, gradinite si unitati after-school pana in 2020.
In medie, in 2018 cheltuielile unei familii pentru after school reprezinta 1.765 de lei/an.
Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
Mădălina Fotache 19 Feb. 2019 21:39:54
Un After School din Curtea de Argeș, an incinta unei scoli costă 25 lei/zi și include masa, cursuri pian, cursuri de dans, cursuri de chiara și cursuri de limbă engleză. Sunt curioasa dacă d-na ministru poate oferi asa ceva prin proiectul de lege pe care al pregătește!Elena 07 Feb. 2019 08:34:08
daca inmultim 20 zile lucratoare in luna cu 35 lei /zi cat cer la after school x 12 luni = 8400 lei pe an. Si nu la after school privat, ci de stat.Adriana Gog 10 Ian. 2019 20:27:56
1765 lei/an????Greşiiiit!!! ÃŽn Craiova este minim 800 lei/lună!
DIANA GLUCK 10 Ian. 2019 11:27:48
Și orele remediale și after school să fie făcute gratis ?