Va prezentam mesajul transmis de catre ministrul Educatiei:
1. Luni, 6 decembrie 2021, la nivel national, 17.677 de unitati de invatamant cu personalitate juridica sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) functioneaza cu prezenta fizica, incluzand si unitatile conexe. Asadar, peste 99% din numarul total de elevi si prescolari pot fi prezenti fizic la cursuri. Un numar de 238 de unitati de invatamant continua cursurile in sistem online - cele mai multe in judetele Bihor (52), Arad (36) si Hunedoara (20).
2. In 13.728 de unitati de invatamant cu personalitate juridica sau structuri arondate, procentul de vaccinare in randul personalului angajat este de cel putin 60%, in 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%.
3. In total, s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi in categoria de varsta 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu varsta peste 16 ani), numar echivalent cu peste 35% din numarul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.
4. In ceea ce priveste modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de saliva, conducerea a 16.956 de unitati de invatamant cu personalitate juridica sau structuri arondate a decis ca acestea sa fie administrate la domiciliu. in 216 unitati de invatamant testele se vor administra la scoala, iar in cazul a 467 de unitati de invatamant vor fi administrate fie la domiciliu, fie la scoala, diferentiat, pe niveluri de studiu. (Nu sunt incluse in aceste statistici unitatile conexe, elevii si prescolarii acestora provenind din unitati de invatamant).
5. Vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/prescolari (circa 0,6/1.000) si 499 de angajati erau infectati cu Covid-19 (circa 1,8/1.000).
6. In cursul zilei de luni, 6 decembrie, pana la ora 19:00, in urma utilizarii testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de saliva, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv.
Ce se intampla daca un test de saliva este pozitiv?
In cazul elevilor cu test antigenic rapid din saliva pozitiv:
– cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunta imediat parintii/reprezentantul legal al elevului;
– elevul va fi izolat in cabinetul medical sau in spatiul special desemnat si organizat, unde va fi monitorizat de catre un cadrul medical sau persoanele special desemnate;
– cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti efectuarea testarii prin metoda RT-PCR elevului.
Care este procedura de testare cu saliva a elevilor, anuntata de Ministerul Educatiei
"Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din saliva se va realiza in prima si in a 4-a zi lucratoare a saptamanii.
La nivelul fiecarei unitati de invatamant se va organiza procesul de testare.
Testarea se va efectua in sala de clasa/grupa, de catre cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unitatii de invatamant, la inceputul orelor de program.
Testarea propriu-zisa este simpla si usor de executat, fara a necesita cunostinte medicale de specialitate.
Personalul unitatilor de invatamant va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deseuri medicale cu potential infectios.
Testele se vor arunca in cosuri de gunoi cu capac si pedala, prevazute cu sac de gunoi, si vor fi colectate si eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza nationala de date privind deseurile rezultate din activitati medicale.
Procedura de testare a elevilor se va incheia cu dezinfectia corecta a mainilor, mentioneaza ministerul.