Scoli inchise in Bucuresti
Potrivit ISMB 177.000 de elevi si prescolari - dintr-un total de 287.000 - invata online, ceea ce inseamna peste 60%. Sunt inchise integral 211 unitati de invatamant, cu 12 mai mult decat luni.
In ultimele 14 zile, s-au inregistrat 746 cazuri de personal din scoli confirmate cu Covid-19.
Precizarile Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti:
- 164 de unitati in online pe art. 3.2 (din ordinul comun)
- 42 de unitati in online pe art. 6.2
- 5 unitati in online pe art. 6.9
TOTAL unitati suspendate integral: 211
- unitati care au cel putin o clasa/grupa suspendata: 235
- aprox. 177.000 de elevi si prescolari care studiaza online
- 4545 de prescolari/elevi confirmati in ultimele 14 zile,
- 746 cazuri confirmate in ultimele 14 zile, pentru personal (didactic de predare, didactic auxiliar, nedidactic).
Listele cu scolile si gradinitele inchise pot fi consultate
aici.
In Capitala sunt 655 de unitati de invatamant in care invata aproximativ 287.000 de copii.
Rata de infectare in Bucuresti este de 16,5 la mie.
In urma cu o luna, in 20 septembrie, rata de infectare in Capitala era 2,57, iar de atunci a crescut constant.
Conform ordinului comun al Ministerelor Educatiei si Sanatatii, in scolile din Romania se aplica urmatoarele scenarii:
1) La aparitia unei imbolnaviri intr-o clasa, se suspenda activitatea in clasa respectiva;
2) Daca activitatea este suspendata intr-un numar de clase egal cu cel putin jumatate din numarul total al claselor din scoala, toata scoala intra in online.
De asemenea, exista posibilitatea trecerii in online a oricarei scoli din Romania daca exista solicitare de la conducerea scolii, "singura capabila sa cunoasca realitatile din aceasta scoala", dupa cum a afirmat ministrul Educatiei.
Prevederea din ordinul comun in baza careia se face solicitarea scolilor de a trece online
ART. 3 Alin. 2:
"In situatii justificate de infrastructura si resursele existente, unitatile de invatamant/unitatile conexe pot desfasura activitati didactice in sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar si in situatia in care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in conditiile art. 6.”
Ce spune ordinul comun la ART. 6 - cand se suspenda cursurile cu prezenta fizica
(1) Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in unitatile de invatamant preuniversitar/ conexe se dispune, in conditiile art. 2 si art. 3, pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
(2) La data suspendarii cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspenda activitatea cu prezenta fizica la nivelul intregii unitati de invatamant, pentru o perioada de 14 zile. Masura suspendarii la nivelul unitatii de invatamant este dispusa prin hotararea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.
(3) in situaţia in care in aceeaşi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezenta fizica pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2.
(4) Elevii din schimbul urmator continua cursurile cu prezenta fizica dupa o dezinfectare prealabila a salii de clasa.
(5) Cursurile pentru grupa/clasa suspendata se pot relua cu prezenta fizica incepand cu a 8-a zi de la data confirmarii cazului pozitiv, pentru elevii care prezinta rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat in ultimele 24 de ore.
(6) Elevii care nu prezinta rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezenta fizica dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
(7) Prin exceptie de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si elevii care au fost con firmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenta fizica.
(8) DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologica, va stabili contactii directi ai cazurilor confirmate si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant, daca se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
(9) La aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunţa conducerea unitaţii de invaţamant care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unitatii de invatamant, inainte de indeplinirea conditiilor de la alin (2). Masura suspendarii la nivelul unitatii de invatamant este dispusa prin hotararea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.