Dotarea acestor scoli de nivel gimnazial cu cate un pachet compus din trusa STEM pentru laboratorul de fizica (etapa in curs de derulare) este completata de:
- realizarea unui LCMS (Learning and Content Management System);
- adaptarea tehnologica a lectiilor existente (aproximativ 3000 de lectii din nivelul gimnazial);
- crearea de noi lectii (aproximativ 700 de lectii);
- realizarea unei componente a LCMS destinata cadrelor didactice (si nu numai) pentru crearea de noi lectii.
Obiectivul proiectului il reprezinta crearea unui mediu coerent integrat, administrat si protejat, pentru a raspunde nevoilor specifice utilizarii resurselor de e-content de interes educational, ca resurse critice pentru procesul educational modern.
Kiturile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) reprezinta un mijloc de a educa elevii pentru profesiile viitorului si pentru a realiza proiecte scolare cu caracter transdisciplinar. Kitul este destinat elevilor din ciclul gimnazial. Sunt utile pentru a dezvolta competente necesare in viitor, in domenii precum robotica, programarea si transformarea digitala, in general. Folosirea kiturilor STEM ajuta foarte mult la dezvoltarea competentelor digitale ale elevilor.
Kitul STEM din EDULIB poate fi utilizat in activitati didactice pentru informatica, fizica, robotica si tehnologie. Cu ajutorul unui kit pot lucra grupuri de maximum 40 de elevi. Kitul este gandit pentru a fi folosit la nivel de clasa sau in cercuri de robotica. Platforma EDULIB contine lectii digitale pentru ciclul gimnazial, acoperind mai multe discipline. Unele lectii folosesc acest kit.
Tehnologia kiturilor livrate este bazata pe platforma open source ARDUINO, folosita in tari precum Germania, Italia, UAE, China si multe altele. Semiconductorii principali sunt furnizati de compania americana Microchip, fiind de ultima generatie.
In EDULIB se livreaza 5400 de kituri catre 5400 de scoli.
Fiecare kit contine urmatoarele:
• 40 de placute programabile ambalate in pungi antistatice;
• cutie cu 37 de senzori uzuali, 1500 de leduri, 40 de breadboarduri, cabluri rezistente si cutii de plastic cu compartimentare multipla pentru organizare.
Vineri, 9 decembrie, Ministerul Educatiei va organiza un webinar cu directorii de scoli si reprezentantii inspectoratelor scolare, pentru prezentarea kiturilor, actualizarea informatiilor si raspunsuri la eventualele intrebari.