Reamintim ca pe durata ultimului sau mandat de ministru al Educatiei, Liviu Pop a hotarat eliminarea "baronilor manualelor", dupa cum a numit chiar el editurile private care se ocupau de realizarea cartilor pentru scolari. Drept urmare, impreuna cu ceilalti membri ai Executivului, a dat o ordonanta de urgenta prin care a trecut Editura Didactica si Pedagogica in subordinea Ministerului Educatiei, oferindu-i exclusiv acesteia sarcina de edita manuale scolare unice.
Decizia lui a fost contestat si Ordonanta de Urgenta 76 a fost atacata la CCR. Judecatorii de aici au decis ca infiintarea/ reorganizarea activitatii unei regii autonome, precum "Editura Didactica si Pedagogica", se dispune printr-un act de reglementare secundara, care se subsumeaza competentei autoritatii administratiei publice centrale. Adica prin Hotarare de Guvern si nu prin Ordonanta de Urgenta.
Astfel, noul ministru al Educatiei are doua optiuni. Prima este sa propuna Guvernului sa dea o Hotarare de Guvern cu acelasi continut ca acela al OUG 76, care insa poate fi atacata in instanta, ceea ce va insemna alte amanari in realizarea manualelor.
A doua optiune este sa organizeze o licitatie pentru editarea manualelor la care sa se inscrie editurile private, adica exact ceea ce a vrut sa schimbe fostul ministru al Educatiei.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Manualele,auxiliarele Didactice,educaţia, 26 Apr. 2018 15:46:34
Manualele,auxiliarele didactice,educaţia, an general,demult nu mai constituie o prioritate pentru cei care guvernează.Vor o generaţie analfabetă funcţional,capabilă să reacţioneze doar la stimuli materiali,la nonvalori...