Pentru comunicarea notelor obtinute la examenul de Evaluare Nationala, inainte de etapa de depunere si solutionare a contestatiilor, comisiile din unitatile de invatamant — centre de examen tiparesc lista rezultatelor examenului de
evaluare nationala, care cuprinde: codul candidatului, unitatea de invatamant de provenienta, notele obtinute la fiecare proba scrisa, media sau mentiunile „absent”/„eliminat din examen”, dupa caz.
In baza prevederilor art. 24 alin. (10) din Metodologia de organizare si desfasurare a evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a in anul scolar 2010—2011, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.801/2010, si ale Regulamentului general privind protectia datelor, comisiile din unitatile de invatamant — centre de examen afiseaza/posteaza, utilizand codurile individuale ale candidatilor care au depus contestatii, notele obtinute in urma rezolvarii contestatiilor, la loc vizibil, la avizier si pe website-ul unitatii de invatamant.
Cand se depun contestatiile la Evaluarea Nationala 2022
Contestatiile la Evaluarea Nationala 2022 pot fi depuse la centrele de examen in zilele de 23 iunie (in intervalul orar 16:00 - 19:00) si 24 iunie (in intervalul orar 8:00 - 12:00). Candidatii care depun fizic sau transmit contestatiile prin mijloace electronice completeaza, semneaza si depun si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat la cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere.
Documentele sunt semnate si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora, in cazul candidatilor minori.
Solutionarea contestatiilor se face in perioada 24 - 29 iunie 2022, urmand ca pe 30 iunie 2022 sa fie afisate rezultatele finale la examenul de Evaluare Nationala 2022.
Procedura de recorectare a lucrarilor de la Evaluarea Nationala 2022
In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, notele acordate dupa reevaluare sunt comparate cu cele acordate in etapa de evaluare initiala. In situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1 punct, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea este reevaluata de alti doi profesori evaluatori.
Reevaluarea se face respectand cu strictete baremul de evaluare si notare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de cea de-a doua comisie de contestatii este nota finala obtinuta de candidat.
Nota obtinuta in etapa de solutionare a contestatilor este nota definitiva, indiferent de punctajul obtinut, in plus sau in minus, fata de nota acordata in etapa de evaluare initiala a lucrarii. Aceasta nota nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.
Candidatii care depun contestatii completeaza si semneaza o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. In cazul candidatului minor, declaratia-tip este semnata si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestuia.
Comisia nationala de organizare a evaluarii nationale va transmite comisiilor judetene/comisiei municipiului Bucuresti anexe la procedura specifica evaluarii nationale: cererea-tip pentru depunerea contestatiei si declaratia tip mentionata la alin. (1)
Candidatul major si parintii/reprezentantii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judetene/Comisiei municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale vizualizarea lucrarii/lucrarilor propriului copil numai dupa afisarea rezultatelor finale, dupa etapa de solutionare a contestatiilor. La vizualizarea lucrarii/lucrarilor, candidatul minor trebuie sa fie insotit obligatoriu de un parinte/reprezentant legal.