Remus Pricopie, Ministrul Educatiei, sustine ca este vorba de un conflict de interese intre profesorii care isi mediteaza elevii de la clasa, acesta devenind principalul motiv al diferentei uriase dintre notele de la scoala si cele obtinute la evaluarea nationala. In plus, meditatiile au ajuns la cel mai inalt nivel al coruptiei in sistemul romanesc de invatamant.
"Acolo unde meditatiile nu sunt fiscalizate, atunci este evident vorba de coruptie. Mi se pare un conflict de interese sa faci meditatii cu elevii tai. Profesorii ar putea sa conditioneze nota de participarea elevilor la orele in particular", a declarat Remus Pricopie la un post de televiziune.
In Romania parintii muncesc din greu pentru a reusi sa plateasca orele de meditatii pentru copii, inca din clasele primare pentru limbi straine, iar in gimnaziu ii mediteaza in general la matematica si la limba romana. Orele de meditatii se inmultesc parca odata cu cresterea in varsta a adolecentilor, care ajunsi la liceu, in loc sa se puna cu burta pe carte, aleg sa plateasca profesori pentru ore suplimentare la cel putin trei materii.
Acest curent, aparent la moda in randul elevilor romani, are scopul de a-i ajuta pe copii sa treaca examenele si sa obtina note mari, pentru a intra la facultatea dorita. Insa, de cele mai multe ori, ii incurca mai tare, pentru ca in general, profesorii cu care fac meditatii obisnuiesc sa le dea note mai mari decat merita, pentru a le arata parintilor ca nu scot niste bani din buzunar degeaba si ca elevii s-au apucat de invatat. Intreaga regie este dezvaluita doar de notele de la evaluarea nationala,
bacalaureat si de la examenul de admitere la facultate.
"Problema nu este cea a notelor mici, ci cea a notelor mari. In multe scoli din Romania, notele la clasa sunt mult mai mari decat notele de la evaluarile nationale. In urma cu 10 ani, am modificat modul de admitere la liceu. Automat, orice nota pusa in catalog atarna in catalog mai greu la admiterea la liceu. Am ajuns sa avem o diferenta de 3, 4, 5, 6 puncte intre notele de la scoala si cele de la admitere. Masura de anul asta, ponderea de 25% notele de la scoala si 75% notele de la admitere, este o masura absolut fireasca si absolut documentata. Am adoptat masura pe baza unor date clare", a mai explicat ministrul Educatiei.
Asadar, obiceiul meditatiilor particulare nu este intotdeauna cel mai bun lucru pentru copii, de aceea, va recomandam sa va ganditi de doua ori inainte de a lua aceasta decizie si sa verificati amanuntit rezultatele obtinute de profesorul pe care il platiti pentru ore suplimentare.
Asteptam parerile dumneavoastra in legatura cu meditatiile pentru elevi in rubrica de comentarii de mai jos!
Craciun Anca 09 Sep. 2016 13:30:42
Sa poata elevii urmari si acasa pe video predarea lectiilor la disciplinele pe care le studiaza pentru a putea sa inteleaga mai bine lectiile predate.Maria 03 Feb. 2014 23:17:32
Imi meditez fata si la matematica si la romana si la engleza cu profesorii de la clasa. Sunt foarte ocupata si nu am timp s-o ajut !Fiscalizati meditatiile si lasati profesorii in pace ! Din ce sa traiasca daca statul nu le asigura un salariu decent ?
Si doctorii iau spaga de ei de ce nimeni nu spune nimic ?
Gabi 03 Feb. 2014 23:12:18
Il meditez pe copliul meu cu profesorul de engleza de la clasa. Sunt de acord cu meditatiile cu prfesorul de la clasa, pentru ca el stie cel mai bine unde sa insiste. Eu vreau ca copilul meu sa invete engleza foarte bine si ca nu-i sunt suficiente orele de la scoala !Ca parinte sunt de acord cu meditatiile !