Evaluare Nationala 2023. Procedura, noua Cerere-tip pentru egalizarea sanselor si documentele justificative

De Portal Invatamant
la 14 Feb. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluare Nationala 2023. Procedura, noua Cerere-tip pentru egalizarea sanselor si documentele justificative14Feb.2023

Elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari neurodezvoltare, care urmeaza sa sustina examenul de Evaluare Nationala la sfarsitul clasei a VIII-a, pot solicita sa fie insotiti in ziua examenului de catre un psiholog/specialist-terapeut personal. In acest articol va prezentam care sunt pasii de urmat si descriem procedura pentru egalizarea sanselor in vederea sustinerii examenului de Evaluare Nationala 2023.

In cazul insotitorului la examen, parintele/tutorele/reprezentantul legal trebuie sa depuna un dosar la unitatea de invatamant care, ulterior, se transmite inspectoratului scolar. Iata ce documente trebuie incluse in dosar, conform Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti:
 
- Declaratie pe proprie raspundere a parintelui/ tutorelui/ reprezentantului legal al copilului/candidatului de asumare a psihologului/ specialistului ca terapeut personal al copilului/candidatului;
- Copie a documentelor de studii ale psihologului/specialistului -terapeut personal sau
- Copie a Certificatului de libera practica a terapeutului sau
- Copie a contractului de prestari servicii de specialitate;
- Copie a cartii de identitate a psihologului/specialistului -terapeut personal;
- Copie a certificatului de casatorie/schimbarea numelui, daca este cazul;
- Declaratia pe proprie raspundere a terapeutului cu privire la faptul ca: nu are in examen, printre candidatii la Evaluarea Nationala 2023, rude sau afini pana la gradul IV, nu preda disciplina de examen pentru care asigura insotirea candidatului in sala si nici la clasa din care provine acesta. 

...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
 <<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>

 
Pentru candidatii cu TSI (dislexie, disgrafie/disortografie, discalculie), parintele/tutorele/reprezentantul legal poate solicita utilizarea unor materiale si instrumente compensatorii in ziua Evaluarii Nationale 2023 precum: harti mentale, scheme conceptuale si alte tehnologii asistive.
 
IMPORTANT! Parintii elevilor/candidatilor cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari neurodezvoltare, care urmeaza sa sustina examenul de Evaluare Nationala la sfarsitul clasei a VIII-a, depun la unitatea de invatamant o cerere-tip pentru asigurarea egalizarii sanselor. 
 
Cererea este valabila atat pentru simularea examenelor nationale, cat si pentru examenele nationale. 
 

Cerere-tip egalizarea sanselor Evaluare Nationala 2023


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.
 

Documente justificative anexate cererii-tip


Deficiente de vedere
1. Carte identitate/certificat nastere candidat
2. Referat de expertiza medico-pedagogica eliberat de Comisia medicala a DSP Bucuresti eliberat de Comisia medicala a DSP Bucuresti (pentru candidatii care provin din scolile de (pentru candidatii care provin din scolile de masa) 
3. Certificat de orientare scolara si profesionala eliberat de CMBRAE/CJRAE (pentru eliberat de CMBRAE/CJRAE (pentru candidatii care provin din scolile speciale) 
 
Deficiente de auz 
1. Carte identitate/certificat nastere candidat
2. Referat de expertiza medico-pedagogica eliberat de Comisia medicala a DSP Bucuresti eliberat de Comisia medicala a DSP Bucuresti (pentru candidatii care provin din scolile de (pentru candidatii care provin din scolile de masa) 
3. Certificat de orientare scolara si profesionala eliberat de CMBRAE/CJRAE (pentru eliberat de CMBRAE/CJRAE (pentru candidatii care provin din scolile speciale) 
 
Deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD) 
1. Carte identitate/certificat nastere candidat 
2. Certificat de orientare scolara si profesionala eliberat de CMBRAE/CJRAE
3. Certificat medical A5 eliberat de medicul specialist 
 
Tulburari de spectru autist (TSA) 
1. Carte identitate/certificat nastere candidat 
2. Certificat de orientare scolara si profesionala eliberat de CMBRAE/CJRAE 
3. Certificat medical A5 eliberat de medicul specialist 
 
Tulburari specifice de invatare (TSI) 
1. Carte identitate/certificat nastere candidat 
2. Certificat medical A5 eliberat de medicul specialist din care sa reiasa tipul de TSI
3. Certificat de orientare scolara si profesionala eliberat de CMBRAE/CJRAE
 
Tulburari de dezvoltare intelectuala si alte tulburari de neurodezvoltare 
1. Carte identitate/certificat nastere candidat 
2. Certificat de orientare scolara si profesionala eliberat de CMBRAE/CJRAE 
3. Certificat medical A5 eliberat de medicul specialist
 
Diabet zaharat insulino-dependent 
1. Carte identitate/certificat nastere candidat
2. Referat de expertiza medico-pedagogica eliberat de Comisia medicala a DSP Bucuresti.
 
Alte situatii medicale, nementionate aici 
1. Carte identitate/certificat nastere candidat

 

Procedura de egalizare a sanselor Evaluare Nationala 2023

Iata care sunt pasii pentru asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenele nationale: evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si examenul national de bacalaureat – sesiunea 2023
 
1. DESCRIEREA PROCEDURII
 
Art. 4. (1) Parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor/elevii majori cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare (tulburare de spectru autist cu sau fara tulburari de sanatate intelectuala asociate, tulburari specifice de invatare, tulburari cu deficit de atentie/hiperactivitate, tulburari de dezvoltare intelectuala si alte tulburari de neurodezvoltare) se vor exprima in scris, de regula, inainte de simularea examenelor nationale, dar nu mai tarziu de data limita prevazuta in Calendarul de desfasurare al examenelor nationale, privind inscrierea absolventilor clasei a VIII-a la evaluarea nationala/inscrierea absolventilor clasei a XII-a/aXIIIa la examenul national de bacalaureat, solicitand conducerii unitatii de invatamant adaptarea conditiilor pentru sustinerea examenului, conform prevederilor prezentei proceduri. Solicitarea se face in baza certificatului de orientare scolara si profesionala/a certificatului de incadrare in grad de handicap/a certificatului A5 eliberat de medicul specialist/ a unei adeverinte medicale eliberate de medicul specialist din comisia medicala judeteana/a municipiului Bucuresti de orientare scolar-profesionala.
 
(2) In continutul solicitarii depuse in scris de catre parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor/elevii majori cu deficiente de vedere, deficiente de auz, tulburari de neurodezvoltare, se mentioneaza modalitatea de adaptare a conditiilor de examinare, in functie de particularitatile individuale si de cele specifice deficientei.
 
Art. 5. (1) Cererea inregistrata la unitatea de invatamant este valabila atat pentru simularea examenelor nationale, cat si pentru examenele nationale. In cazul in care intervin modificari fata de cererea initiala, parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor/elevii majori care fac obiectul prezentei proceduri se pot adresa cu o noua cerere, in perioada prevazuta de calendarele examenelor nationale pentru inscrierea candidatilor.
 
(2) Conducerea unitatii de invatamant transmite toate cererile pentru adaptarea conditiilor de examen catre Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a Evaluarii nationale, respectiv catre Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a examenului de Bacalaureat. Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a examenului de Bacalaureat transmite cererile insotite de documentele medicale aferente, catre Comisia Nationala de Bacalaureat.
 
(3) Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a Evaluarii nationale, respectiv Comisia Nationala de Bacalaureat decide aprobarea sau respingerea argumentata a cererilor. Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a Evaluarii nationale trimite, pentru fiecare cerere, rezolutia in doua exemplare: una pentru unitatea de invatamant si una pentru parintii/tutorii legal instituiti /reprezentantii legali ai elevilor/elevii majori pentru care s-au solicitat conditii de egalizare a sanselor, prin adaptarea procedurilor de examinare. In cazul examenului de Bacalaureat, Comisia Nationala de Bacalaureat trimite, pentru fiecare cerere, rezolutia, Comisiei Judetene/a municipiului Bucuresti de organizare a examenului de Bacalaureat, care o va comunica unitatii de invatamant unde este inscris elevul si parintilor.
 
Sectiunea 1 — Adaptarea procedurilor de examen in functie de particularitatile individuale si de cele specifice deficientei de vedere
 
Art. 6. Parintii/tutorii legali instituiti/reprezentantii legali ai elevilor/elevii majori cu deficiente de vedere isi vor exprima, in scris, potrivit art. 4 din prezenta procedura, optiunile referitoare la modalitatea de accesibilizare a subiectului/ modul de redactare a subiectelor (scriere obisnuita, scriere obisnuita cu caractere marite sau prin intermediul unui profesor asistent, scriere braille).
 
Art. 7. In redactarea/modul de transmitere a subiectelor de examen catre candidat se va tine cont de gradul deficientei de vedere (acuitate vizuala, ambliopie, cecitate), astfel:
 
a) Asigurarea subiectelor in scriere obisnuita cu caractere marite se realizeaza de catre comisia din centrul de examen sau, dupa caz, de subcomisia din centrul de examen, prin transpunerea automata a subiectului din format A4 in format A3, prin intermediul unui copiator.
 
b) Multiplicarea subiectelor in sistem de scriere braille se realizeaza de catre comisia din cadrul centrului de examen sau, dupa caz, de subcomisia din centrul de examen, pe imprimante specializate braille, prin intermediul unor programe software specializate, prin scanare sau prin transpunerea manuala a textului dupa dictare/prin aducerea subiectului in format electronic. Candidatii cu deficienta de vedere care solicita sustinerea examenelor nationale prin utilizarea sistemului braille primesc subiectele transpuse in scriere braille, precum si subiectul in scriere obisnuita. Dupa distribuirea subiectelor, pentru identificarea eventualelor erori de transcriere si, dupa caz, mentionarea diferitelor figuri/scheme/diagrame si altele asemenea, profesorii asistentii dau citire subiectelor.
 
c) Pentru candidatii cu deficienta de vedere care solicita sustinerea examenelor nationale prin utilizarea sistemului braille, dar nu exista conditii pentru transpunerea subiectelor si multiplicarea acestora prin sistemul braille, subiectele se transmit prin dictare directa, de catre unul dintre profesorii asistenti, timpul de redactare a lucrarilor scrise fiind contorizat de la momentul finalizarii dictarii.
 
d) Pentru candidatii cu deficienta de vedere care opteaza pentru elaborarea lucrarii scrise prin dictare, subiectele se comunica prin citire/dictare, de catre un profesor asistent, transmiterea cerintelor putandu-se realiza secvential.
 
e) Pentru citirea subiectelor se poate folosi si tehnologie asistiva, fara conectare la internet si care sa nu permita descarcarea de documente. Dispozitivele pot fi puse la dispozitie de unitatile de invatamant sau pot fi dispozitive personale ale candidatilor, verificate in prealabil de catre membrii comisiei din centrul de examen.
 
f) Citirea subiectelor cu ajutorul tehnologiei asistive (voce sintetica pe laptop, PC etc.) poate fi insotita de dictarea cerintelor de catre un profesor asistent. Candidatii pot utiliza laptopurile sau celelalte categorii de dispozitive electronice personale numai dupa ce au fost verificate in prealabil, astfel incat sa nu contina in memoria interna materiale interzise la examen.
 
Art. 8. In centrele de examen in care sustin examen candidati cu deficiente de vedere in sistem de scriere braille sau cu tehnologie asistiva din comisia din cadrul centrului de examen sau, dupa caz, din subcomisie, fac parte un specialist in transpunerea subiectelor in sistem braille, precum si un cadru didactic cu competente in utilizarea tehnologiei de acces pentru nevazatori.
 
Art. 9. (1) Redactarea lucrarilor scrise se realizeaza prin scriere manuala, prin sistemul de scriere braille, scriere cu ajutorul calculatorului prin intermediul unui soft de tipul cititorului de ecran sau prin dictare.
 
(2) Candidatii pentru care se asigura subiectele cu caractere marite pot utiliza pentru redactarea lucrarilor scrise, mijloace optice de sprijin (lupe sau lentile speciale), precum si mijloace electronice de sprijin (lupe electronice portabile sau aparate de marit cu circuit inchis), proprii sau puse la dispozitie de unitatile de invatamant.
 
(3) Pentru candidatii care solicita subiectele in alfabetul braille, la disciplinele geografie/matematica, hartile/figurile/graficele se transpun in format tactil, prin intermediul tehnologiei de acces.
 
(4) La proba scrisa pentru disciplina Geografie, pentru accesibilizarea modului de lucru pe harta, candidatii cu deficiente de vedere pot folosi Stiloul Prietenos (PenFriend), care se achizitioneaza impreuna cu etichetele asociate acestora, etichete speciale ce permit inregistrarea vocala.
 
(5) La disciplina Matematica, candidatii cu deficiente de vedere, in functie de gradul de deficienta, pot beneficia, la cerere, de scheme/desene/figuri geometrice in format marit, de utilizarea cubaritmului sau a unor instrumente geometrice accesibilizate (de exemplu, rigla, echerul, compasul braille) sau au posibilitatea de a redacta descrierea figurilor geometrice, acordandu-se punctajul conform baremului stabilit.
 
(6) Lucrarile care se realizeaza prin dictare se scriu de catre unul dintre profesorii asistenti, in sali distincte, supravegheate audio-video. Completarea coltului care se secretizeaza se realizeaza, de asemenea, de catre profesorii asistenti.
 
(7) Lucrarile scrise in alfabet braille se redacteaza pe hartie speciala braille, pusa la dispozitie de unitatea de invatamant de la care provin elevii, care poarta stampila centrului de examen.
 
(8) Dupa finalizarea elaborarii, profesorii asistenti preiau lucrarile scrise in alfabet braille, numeroteaza colile cu cerneala albastra si ataseaza brosura cu subiectele/un numar suficient de coli tipizate pentru transcriere. Pentru fiecare candidat, profesorii asistenti inscriu in coltul negru al brosurii/primei coli tipizate datele candidatului si efectueaza secretizarea conform procedurilor aprobate, in prezenta candidatului si a insotitorului acestuia.
 
(9) Lucrarile scrise in alfabetul braille, impreuna cu brosurile/colile tipizate se preiau de catre comisia din centrul de examen in cadrul careia va functiona o subcomisie pentru asigurarea transcrierii continutului lucrarilor din alfabetul braille in alfabetul obisnuit, in brosura/pe coli tipizate. Membrii acestor subcomisii sunt cadre didactice specializate in scrierea/citirea alfabetului braille. Subcomisia se afla in coordonarea presedintelui comisiei din centrul de examen si este numita prin decizie a inspectorului scolar general. Lucrarile transcrise se transmit/incarca odata cu celelalte lucrari conform procedurii aprobate.
 
(10) Lucrarile redactate pe dispozitive electronice se listeaza in sala in care a fost sustinuta proba si vor fi secretizate in prezenta elevului. Lucrarile se transcriu de unul dintre profesorii asistenti pe foaie tipizata, care se secretizeaza conform procedurilor aprobate, in prezenta a cel putin doi membri ai comisiei. La momentul transcrierii lucrarilor pe foi tipizate/brosura, acestea vor fi desecretizate de catre membrii subcomisiei pentru a putea fi transpuse in formatul in care vor fi transmise/incarcate in vederea evaluarii conform procedurilor aprobate, pentru toate lucrarile din judet.
 
(11) Pe borderoul de primire lucrari, atat pentru lucrarea redactata in braille/calculator, cat si pentru lucrarea finala, rezultata in urma scrierii/traducerii pe brosura/coli tipizate, numerotarea si numarul total de pagini vor fi realizate de membrii subcomisiei care au realizat scrierea/traducerea. Acestia vor nota numarul total de pagini in borderoul de predare-primire a lucrarilor si vor semna in spatiul corespunzator.
 
Sectiunea 2 — Adaptarea procedurilor de examen in functie de particularitatile individuale si de cele specifice deficientei de auz
 
Art. 10. (1) Candidatii cu deficiente de auz pot solicita sustinerea probelor de examen cu subiecte unice cu suportul interpretilor limbajului mimico-gestual, cadre didactice din invatamantul preuniversitar de alta specialitate decat cea la care se sustine proba si care nu au predat la clasele din care provin candidatii.
 
(2) La cererea motivata a parintilor/turorilor legal instituiti/reprezentatilor legali ai elevilor/elevii majori, candidatii pot beneficia de interpreti autorizati in limbajul mimico-gestual, altii decat cei propusi de unitatea de invatamant, de alta specialitate decat cea la care se sustine proba.
 
(3) Pentru evitarea/eliminarea blocajelor in comunicarea dintre candidat si interpret, in situatia in care interpretul limbajului mimico-gestual este desemnat de ISJ/ISMB, se recomanda o cunoastere prealabila intre interpret si candidat, cu cel mult 10 zile lucratoare inainte de prima proba, astfel incat sa se asigure o cunoastere comuna a semnelor limbii romane.
 
(4) In situatia in care nu poate fi asigurat un numar corespunzator de interpreti ai limbajului mimicogestual in conditiile prevazute la alin. (1), comisiile judetene/Comisia municipiului Bucuresti de
organizare a Evaluarii nationale, respectiv comisiile judetene/Comisia municipiului Bucuresti de
Bacalaureat asigura prezenta in fiecare centru de examen in care sunt candidati cu deficiente de auz,
pe toata durata desfasurarii probelor, a unor interpreti autorizati in limbajul mimico-gestual, altii
decat cei propusi de unitatea de invatamant, de alta specialitate decat cea la care se sustine proba.
 
(5) Accesul in centrul de examen a interpretilor limbajului mimico-gestual prevazuti la alin. (1), alin. (2), alin. (3) si alin. (4) este permis in baza unei delegatii semnate de inspectorul scolar general.
 
Art. 11. In vederea accesibilizarii cerintelor subiectelor pentru fiecare proba, interpretul transmite candidatului/ candidatilor, prin limbaj mimico-gestual, continutul cerintelor, atat la inceputul fiecarei probe, cat si secvential, dupa fiecare cerinta, dupa caz.
 
Art. 12. Redactarea lucrarii scrise se poate realiza prin dictare de catre elev cu sprijinul interpretului, a unui profesor asistent, sau prin utilizarea unui calculator. Lucrarea redactata de candidat pe calculator se listeaza in sala in care a fost sustinuta proba si se semeaza pe fiecare pagina de catre candidat. Unul dintre profesorii asistenti asigura secretizarea si transcrierea lucrarii in brosura/pe coli tipizate.
 
Art. 13. In cadrul probei de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala din cadrul examenului national de bacalaureat, candidatii cu deficiente de auz nu sustin proba de intelegere a unui text audiat. In certificatul de competenta lingvistica, rubrica respectiva, ce corespunde competentei de intelegere a unui text audiat, se bareaza.
 
Sectiunea 3 — Adaptarea procedurilor de examen in functie de particularitatile individuale si de cele specifice tulburarilor de neurodezvoltare
 
Sectiunea 3.1. — Adaptarea procedurilor de examen in functie de particularitatile individuale si de cele specifice tulburarilor de spectru autist, tulburarilor cu deficit de atentie/hiperactivitate, tulburarilor de dezvoltare intelectuala sau altor tulburari de neurodezvoltare
 
Art. 14. (1) In vederea identificarii solutiilor optime de adaptare a modalitatii de sustinere a probelor si pentru evitarea/eliminarea blocajelor sau starilor de anxietate/disconfort psihic, cauzate de introducerea elevului cu tulburare de spectru autist intr-un mediu nefamiliar, se asigura cunoasterea prealabila dintre candidat si insotitor, in cazul in care a fost desemnat de ISJ/ISMB, potrivit art. 18, alin. (7) din prezenta procedura. Totodata, insotitorul i se poate adresa elevului pentru a-i oferi sprijin in concentrarea asupra rezolvarii subiectului, fara a interfera cu continutul probei de examen.
 
(2) Sala de examen nu va contine distractori si se recomanda evitarea stimulilor externi.
 
Art. 15. (1) Subiectele pentru probele scrise se transmit candidatilor cu tulburare de spectru autist sau cu alte tulburari de neurodezvoltare, cu posibilitatea promptarii si administrarii secventiale de catre un profesor asistent, dupa caz. Subiectele se citesc, pe rand, in ordinea in care se elaboreaza lucrarea si se pot repeta la cererea candidatului.
 
(2) Redactarea lucrarii scrise se poate realiza prin dictare, unui profesor asistent, sau prin utilizarea unui calculator. Lucrarea redactata de candidat pe calculator se listeaza in sala in care a fost sustinuta proba si se semneaza pe fiecare pagina de catre candidat. Unul dintre profesorii asistenti asigura secretizarea si transcrierea lucrarii in brosura/pe coli tipizate.
 
(3) Pe timpul realizarii probelor scrise se acorda, la cerere, pauze, cu respectarea incadrarii in termenul maxim prevazut pentru redactarea lucrarii si, de asemenea, este permisa la decizia insotitorului, folosirea unui sistem de recompensa tangibil/netangibil, precum si prezentarea vizuala a timpului.

...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
 <<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>

 
 
Sectiunea 3.2. — Adaptarea procedurilor de examen in functie de particularitatile individuale si de cele specifice tulburarilor specifice de invatare (TSI)
 
Art. 16. (1) Parintii/tutorii legali instituiti/reprezentantii legali ai elevilor/elevii majori cu tulburari specifice de invatare isi vor exprima, in scris, potrivit art. 4, optiunile referitoare la modalitatea de accesibilizare a subiectului/modul de redactare a subiectelor specificand mijloacele/instrumentele/ modul de redactare al lucrarii, aspecte esentiale pentru pregatirea/asigurarea/respectarea tuturor elementelor necesare adaptarii procedurilor de examinare.
 
(2) Exemple de adaptari ale procedurilor de examinare pentru candidatii cu tulburari specifice de invatare:
a) Citirea subiectelor de catre un profesor asistent, pentru candidatii cu dislexie. Subiectele se citesc cu voce tare, pe rand, in ordinea in care se elaboreaza lucrarea si se pot repeta la cererea candidatului;
b) Realizarea lucrarii scrise prin dictarea continutului acesteia, de catre elevul cu disgrafie (disortografie), catre un profesor asistent. Se interzice profesorului asistent sa corecteze sau sa intervina in dictarea realizata de elev.
 
(3) Lucrarea redactata de candidat pe calculator se listeaza in sala in care a fost sustinuta proba si se semeaza pe fiecare pagina de catre candidat. Unul dintre profesorii asistenti asigura secretizarea si transcrierea lucrarii in brosura/pe coli tipizate.
 
(4) Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale poate aproba si alte masuri pentru adaptarea conditiilor de sustinere a probelor Evaluarii nationale pentru candidatii cu TSI, precum folosirea instrumentelor si materialelor compensatorii, la propunerea comisiilor din unitatile de invatamant, avizate de catre inspectorul de specialitate care coordoneaza disciplina respectiva/cadrul didactic desemnat de ISJ/ISMB si al inspectorului pentru invatamintul special, cu informarea Comisiei Nationale. Neavizarea instrumentelor si materialelor compensatorii, astfel cum
au fost propuse de catre comisiile din unitatile de invatamant, va fi motivata, in scris, de catre Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale, odata cu transmiterea refuzului de avizare.
 
(5) Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba si alte masuri pentru adaptarea conditiilor de sustinere a examenului de bacalaureat pentru candidatii cu TSI, precum folosirea instrumentelor si materialelor compensatorii, avizate de catre inspectorul de specialitate care coordoneaza disciplina respectiva/cadrul didactic desemnat de ISJ/ISMB si al inspectorului pentru invatamantul special, din cadrul ISJ/ISMB la propunerea comisiilor de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti. Neavizarea sau neaprobarea instrumentelor si materialelor compensatorii, astfel cum au fost propuse de catre comisiile din unitatile de invatamant, va fi motivata, in scris, de catre ISJ/ISMB, respectiv de catre Comisia Nationala de Bacalaureat, odata cu transmiterea refuzului de avizare/aprobare.
 
(6) Unitatile de invatamant au obligatia de a transmite catre ISJ/ISMB, in vederea aprobarii, in cel mult 3 zile lucratoare de la data primirii acestora, cererile si materialele compensatorii depuse de catre parintii/reprezentatii legali ai elevilor sau elevii majori, dupa caz.
 
(7) Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale, respectiv Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de bacalaureat comunica in scris, unitatilor de invatamant, masurile compensatorii, precum si materialele compensatorii aprobate/avizate, in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la primirea cererilor.
 
Art 17. Pentru a reduce barierele determinate de tulburarea specifica de invatare, dar fara sa le faciliteze realizarea lucrarii din punct de vedere cognitiv, candidatii cu TSI pot utiliza materiale compensatorii (tabele cu formule, harti mentale, scheme conceptuale) si instrumente compensatorii (tehnologii asistive ca de exemplu: calculatorul de buzunar/birou).
 
2. DISPOZITII FINALE
 
Art. 18. (1) Pentru candidatii cu diabet zaharat insulino-dependent care, la recomandarea medicului/familiei, solicita accesul in sala de examen cu dispozitive medicale specifice (pompe de insulina, glucometru), precum si pentru candidatii care au aplicati senzori pentru masurarea glicemiei care comunica cu telefonul mobil, se permite accesul candidatilor in sala de examen cu acestedispozitive medicale.
 
(2) Timpul destinat efectuarii lucrarilor scrise se poate mari, cu maximum doua ore, conform prevederilor in vigoare.
 
(3) Pe parcursul probelor scrise se acorda, la cerere, pauze, avandu-se in vedere incadrarea in termenul maxim prevazut pentru elaborarea lucrarii.
 
(4) Candidatii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare pot sustine
probele de examen in sali de clasa distincte, cu supraveghere audio-video, daca aceasta solicitare este mentionata in cererea depusa de parintii/turorilor legal instituiti/reprezentatilor legali ai elevilor/elevii majori, conform modelului din Anexa 1 din prezenta procedura.
 
(5) Supravegherea candidatilor in sala de examen este asigurata de cel putin doi profesori asistenti, membri ai comisiei de examen.
 
(6) Transcrierea in brosura/pe coli tipizate, de catre unul dintre profesorii asistenti, a lucrarilor redactate de catre candidati pe calculator se va efectua fara a fi necesara prezenta candidatului.
 
(7) Pentru candidatii care beneficiaza, la data aprobarii prezentei proceduri, de suportul unui insotitor, pe perioada probelor, parintii/tutorii legali instituiti/reprezentantii legali ai elevilor/elevii majori, mentioneaza, in cererea depusa, prezenta insotitorului in sala de examen. Insotitorul poate fi: un cadru didactic itinerant si de sprijin, un cadru didactic cu specializarea Psihopedagogie speciala/Psihologie/Pedagogie familiarizat cu problematica deficientei elevului, desemnat de ISJ/ISMB sau un psiholog/specialist-terapeut personal al elevului, la propunerea parintilor/tutorilor legal instituiti/reprezentantilor legali. In cazul candidatilor cu deficienta de auz, insotitorul este inlocuit de interpretul limbajului mimico-gestual. Accesul insotitorilor in centrul de examen este permis in baza unei delegatii semnate de inspectorul scolar general, cu respectarea conditiei de a nu preda disciplina de examen pentru care asigura insotirea candidatului in sala si nici la clasa din care provine acesta.
 
(8) Toate persoanele care au acces in salile de examen, in calitate de insotitori, interpreti ai limbajului mimico-gestual, profesori asistenti etc. pentru a oferi sprijin elevilor cu deficiente, conform mentiunilor din sectiunile precedente ale prezentei proceduri, nu trebuie sa fie in situatie de incompatibilitate, respectiv sa nu aiba rude sau afini pana la gradul al IV-lea printre elevii care participa la respectiva sesiune de examen.
 
(9) Cadrul didactic itinerant si de sprijin/cadrul didactic cu specializarea Psihopedagogie speciala/Psihologie/Pedagogie, desemnat de ISJ/ISMB in calitate de insotitor al elevului poate face parte, ca asistent, din comisia de examen.
 
(10) Centrele de examen vor instala pe calculatoarele utilizate de candidatii care, la examenele nationale, vor raspunde direct pe brosura/foaie de examen programul Adobe Acrobat DC cu ajutorul caruia se pot completa spatiile de raspuns si bifa variantele considerate corecte de catre candidat in cazul itemilor obiectivi.
 
Art. 19. Masurile prevazute la art. 18 se aplica, integral sau diferentiat, dupa caz, si pentru alte tulburari de dezvoltare decat cele mentionate in prezenta procedura, pentru care exista dovezi medicale si pentru care se solicita in scris adaptarea procedurii de sustinere a examenului national.
 
Art. 20. (1) Prezenta procedura se aplica tuturor probelor specifice examenelor nationale: evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si examenul national de bacalaureat – sesiunea 2023.
 
(2) La solicitarea conducerii unitatii de invatamant, comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de examen aproba aplicarea prevederilor prezentei proceduri potrivit tipului si gradului de deficienta, tulburare de spectru autist/tulburare specifica de invatare/ADHD si numeste/deleaga specialistii in comisia/centrul de examen. Din comisiile/centrele de examen in care sunt inscrisi elevi pentru care se aplica prezenta procedura fac parte si cadre didactice cu specializarea Psihopedagogie speciala/Psihologie/Pedagogie.
 
(3) Pentru cazuri speciale, vizand oricare dintre tipurile de deficiente/dizabilitati, Comisia Nationala de Bacalaureat, respectiv Comisiile judetene/a municipiului Bucuresti de Organizare a Evaluarii Nationale pot aproba, prin procedurispecifice, si alte masuri pentru adaptarea conditiilor de sustinere a probelor de examen pentru elevii cu deficiente, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti, respectiv la solicitarea comisiilor din unitatile de invatamant, pentru evaluarea nationala, in baza documentelor prezentate la inscriere.
 
Art. 21. Inaintea fiecarei probe de examen, atat profesorii asistenti, cat si insotitoriii candidatilor, sunt instruiti cu privire la aplicarea prevederilor prezentei proceduri.
 
Art. 22. (1) Ministerul Educatiei asigura postarea pe site-ul propriu si transmiterea prezentei proceduri catre inspectoratele scolare, care au obligatia diseminarii acesteia in fiecare unitate de invatamant preuniversitar care scolarizeaza elevi in clasa a VIII-a, respectiv in clasele a XII-a/a XIIIa. Conducerile unitatilor de invatamant raspund de informarea elevilor si a parintilor /tutorilor legal instituiti/reprezentantilor legali ai elevilor cu privire la prevederile prezentei proceduri.
 
(2) Conducerile unitatilor de invatamant si ale inspectoratelor scolare intreprind masuri pentru informarea elevilor/parintilor/tutorilor legal instituiti/reprezentantilor legali ai tuturor elevilor cu deficiente care sustin examenele nationale cu privire la modalitatile de adaptare a procedurilor de examinare de care pot beneficia, la cerere, precum si cu privire la calendarul si locul depunerii solicitarii respective. Informatiile vor fi afisate la sediul fiecarei unitati de invatamant /ISJ/ISMB/CJRAE/CMBRAE, precum pe site-urile acestora si se va indica si un numar de telefon la care pot fi obtinute informatii suplimentare.

Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluare nationala 2023cerere egalizarea sanselor evaluareelevi cu deficienteevaluarea nationala 2023


x
Lasa un raspunsTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//