"Miercuri, 12 mai, incep evaluarile nationale de la finalul claselor a VI-a, a IV-a si II-a din anul scolar 2020 – 2021
Prima proba scrisa (limba si comunicare) se adreseaza elevilor din clasele a VI-a (EN VI) si incepe miercuri, 12 mai. Urmatoarea proba (matematica si stiintele naturii) are loc joi, 13 mai. Cele doua teste vizeaza evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) de cei peste 181.000 de elevi inscrisi in clasa a VI-a la inceputul anului scolar.
Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar (la finalul clasei a IV-a / EN IV) are urmatorul calendar – limba romana (18 mai), matematica (19 mai) si limba materna (20 mai).
Probele scrise la limba romana si limba materna din cadrul evaluarii din clasa a II-a (EN II) sunt programate in data de 25 mai. Testele de citire la aceste discipline vor fi sustinute in data de 26 mai. Proba de matematica este programata in data de 27 mai, in timp ce proba de limba romana (scris si citit) pentru elevii din randul minoritatilor nationale se va desfasura in data de 28 mai.
Toate probele se sustin cu prezenta fizica, indiferent de scenariile in care se afla unitatile de invatamant. Salile in care se sustin aceste evaluari sunt, de regula, cele in care elevii isi desfasoara activitatea in mod obisnuit. Acestea sunt adaptate in prealabil, dupa caz, in functie de testul planificat, prin eliminarea oricaror materiale didactice care i-ar putea influenta pe elevi.
Testele sunt elaborate de Centrul National Pentru Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE), au un format asemanator cu cel al evaluarilor internationale si trebuie sa aiba un nivel mediu de dificultate. Durata alocata rezolvarii acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV si EN VI. Testele sunt evaluate in cadrul unitatii de invatamant, de catre cadrele didactice din respectiva unitate, in termen de cel mult 7 zile de la data sustinerii ultimului test.
Rezultatele individuale obtinute la aceste evaluari nu se afiseaza/nu se comunica public si nu se inregistreaza in catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unitatii de invatamant prin elaborarea planurilor individualizate de invatare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor si a parintilor/reprezentantilor legali asupra stadiului formarii si dezvoltarii competentelor evaluate", este mesajul transmis de catre ministerul Educatiei.
...Click AICI pentru modele de Teste la Evaluarea Nationala din clasa a VI-a - Limba Romana >>>