Sorin Cimpeanu a explicat cum vor fi formulate subiectele la Bacalaureatul cu o proba scrisa la mai multe discipline din trunchiul comun.
"Bacalaureatul sustinut la mai multe discipline are urmatorul avantaj: este echitabil. In momentul de fata, diploma de
Bacalaureat, care se obtine pe patru cai diferite, de la foarte usor, la foarte dificil, iti ofera aceleasi drepturi: acces la facultate. Intr-un examen de Bacalaureat cu o proba scrisa la mai multe discipline, pe care toti elevii le fac, e vorba de discipline din trunchiul comun, incepand cu matematica si limba romana, inclusiv gramatica, in proportie de aproape jumatate dintre subiecte (...) limba romana va fi disciplina cu cei mai multi itemi alocati si va include din nou subiecte de gramatica. Alaturi de limba romana si matematica trebuie verificate competente de baza din istorie si geografie, apoi 30% subiecte din fizica, chimie si biologie, si 10% pot fi subiecte din discipline socio-umane: logica, economie, filozofie", a declarat Sorin Cimpeanu.
In plus, spune ministrul Educatiei, fiecare elev va avea posibilitatea sa aleaga disciplina pe care o considera reprezentativa pentru aspiratiile sale profesionale, iar scoala va fi datoare sa organizeze proba de examen la acea disciplina.
"Fiecare elev va avea dreptul la o educatie personalizata in care sa isi demonstreze competentele dupa ce va fi parcurs un ciclu liceal in care 30% dintre discipline vor fi la alegerea lui. Asta inseamna un impact bugetar egal cu impactul cresterilor salariale. Pentru ca dintr-o clasa cu 28 de elevi poti sa imparti la limita in 4 grupe cu 4 discipline diferite pentru a oferi o educatie personalizata, pentru a putea fi verificata la Bacalaureat si sa faca obiectul unui certificat de competente ce va fi luat in serios de angajatori, pe de o parte, sau de catre universitati. Care vor cauta un anumit grup tinta de elevi care au promovat examenul de Bacalaureat si au cerut sa le fie verificate competentele avansate intr-un anumit domeniu", a mai spus Sorin Cimpeanu.
Intr-o declaratie anterioara, ministrul Sorin Cimpeanu a anuntat ca
subiectele la Bacalaureat vor fi de tip grila, iar examenul se va sustine pe calculator.
"Administrarea digitala urmeaza a fi generalizata pentru examene. Am propus partea de corectura digitala inca din anul 2023. Deci pana atunci, da, va trebui sa avem o digitalizare a evaluarilor", a spus Sorin Cimpeanu.