In 2015, doar 79% dintre elevii claselor a VIII-a au reusit sa promoveze examenul de
Evaluare Nationala de la sfarsitul ciclului gimnazial, in timp ce examenul de
bacalaureat a fost promovat de numai 67% dintre candidatii inscrisi.
Aceste cifre sunt ingrijoratoare, sustine deputatul PNL Radu Zlati, care a trimis o scrisoare deschisa ministrului Educatiei, in care propune o modificare a sistemului national de invatamant.
Regasiti scrisoarea adresata ministrului Educatiei mai jos:
"Domnule Ministru,
In urma semnalelor venite dinspre societatea civila, dar si a analizei proprii, consider ca sistemul actual de evaluare nationala la sfarsitul unui ciclul scolar este inadecvat situatiei precare in care se afla invatamantul preuniversitar romanesc.
Examenele nationale ar trebui sa fie o oglinda a scolii romanesti, sa masoare cunostintele, abilitatile si deprinderile dobandite pe parcursul unui ciclu scolar si sa realizeze o ierarhie pe cat posibil obiectiva a absolventilor in vederea accesului la o forma superioara de invatamant. Atat Examenul National de la sfarsitul gimnaziului, cat si examenul de Bacalaureat de la sfarsitul liceului esueaza in a atinge in proportii satisfacatoare toate obiectivele prezentate mai sus, din punctul meu de vedere – si nu sunt singurul care a ajuns la aceasta concluzie.
In consecinta va rog, domnule Ministru, sa prezentati cadrelor didactice, societatii civile si nu in ultimul rand comisiilor parlamentare de specialitate, un raport din partea Ministerului pe care cu onoare il conduceti, asupra ambelor examene nationale. Raport care sa cuprinda analiza rezultatelor acestora prin raportarea lor la rezultatele obtinute de catre absolventi pe parcursul precedentilor ani de studiu, diagnoza sistemului de evaluare in invatamantul preuniversitar romanesc, precum si viziunea dumneavoastra in legatura cu modificarea acestui sistem in cadrul unei noi Legi a Educatiei Nationale.
In lipsa unui astfel de raport, ca punct de plecare pentru o discutie publica centrata pe evaluarea elevilor din invatamantul preuniversitar, ma tem ca orice incercare de a realiza o reforma viabila in invatamantul romanesc este sortita unui esec, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte tentative de pana in prezent."
Julia 03 Aug. 2015 11:33:32
Ar fi indicat sa se tina cont de faptul ca, notele de la examene nu sunt 100% datorate profesorilor de la catedra... Unii parinti fac sacrificii enorme pentru a plati meditatii, uneori doar fiindca domnii profesori vin la scoala cand au chef si nu vorbesc in necunostinta de cauza.Marcela 28 Iul. 2015 11:28:13
Raportul trebuie sa contina clar proiectul de absortie pe piata muncii a elevilor. Degeaba schimbam pe ici si colo daca nu stim ca produsul muncii noastre trebuie sa munceasca! Aceasta este ideea cu care trebuie sa se culce si sa se trezeasca fiecare om al ministerului educatiei in frunte cu minunatii ministri! Ar fi normal ca la sfarsitul mandatului unui ministru sa existe un raport de evaluare public...votat de toti subalternii acestuia. Asa invata si ei sa devina responsabili! Scuzele sa le pastreze in partide si familie!