Potrivit celor mai recente modificari, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal si probele de evaluare a competentelor digitale se echivaleaza/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordinul nr. 4.438/12.06.2023.
Echivalare competente BAC 2023 - detalii AICI<<
Ministerul Educatiei a luat decizia de a echivala probele de competente pentru BAC 2023 cu notele obtinute de elevi in timpul liceului, masura aplicata in timpul pandemiei, ca absolventii sa nu rateze admiterea la cele mai prestigioase universitati din lume.
Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2023 se vor da dupa calendarul initial, dupa ce sindicatele au anuntat
decizia de suspendare a grevei in invatamant.
Modificari Bacalaureat 2023
In acest context, Calendarul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2023 a fost modificat astfel:
- vineri, 16 iunie 2023: termen-limita pentru incheierea mediilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a si inscrierea candidatilor
- 26 iunie 2023: Limba si literatura romana - proba E.a) - proba scrisa
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisa
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d) - proba scrisa
- 29 iunie 2023: Limba si literatura materna - proba E.b) - proba scrisa
- 3 iulie 2023: Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (12:00 - 18:00)
- 4 - 6 iulie 2023: Solutionarea contestatiilor
- 7 iulie 2023: Afisarea rezultatelor finale.
Bacalaureat 2023 - precizari din Metodologie
Promovarea examenului de bacalaureat permite accesul elevilor in invatamantul superior, in conformitate cu conditiile generale si specifice stabilite in acest sens. In urma promovarii examenului de bacalaureat, absolventului i se elibereaza diploma de bacalaureat.
Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.
Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe.
La probele scrise de la Bacalaureat, salile vor fi, in prealabil, adaptate acestor activitati, prin:
a) dotarea corespunzatoare; se va avea in vedere amenajarea salilor, astfel incat, de regula, in fiecare sala de examen sa existe cel putin 15 candidati;
b) eliminarea oricaror materiale didactice care i-ar putea influenta pe candidati in elaborarea raspunsurilor orale sau a lucrarilor scrise;
c) afisarea pe usa fiecarei sali a listei nominale cu candidatii repartizati in sala respectiva si a prevederilor metodologiei, care ii informeaza pe acestia ca patrunderea in sala cu materiale ajutatoare, cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea din examen;
d) afisarea, pe usa fiecarei sali, a prevederilor din metodologie care ii informeaza pe elevi ca subiectele rezolvate pe ciorna sau pe foaia cu subiectele fotocopiate nu se iau in considerare.
Comisia din centrul de examen va lua toate masurile ca si in celelalte spatii la care au acces candidatii, inainte sau in timpul examenului, sa nu se afle materiale care pot ajuta candidatii la elaborarea raspunsurilor.
Accesul candidatilor in sali este permis pe baza actului de identitate, cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei.
Se interzice candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Asistentii vor verifica respectarea acestei prevederi inainte de aducerea subiectelor in sali. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, si, dupa caz, la sanctionarea asistentilor.
Inainte de aducerea subiectelor in sali, asistentii vor explica elevilor modul de desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.
Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.
Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au inceput sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor