Cum se echivaleaza probele de competente la BAC 2023: media cuprinsa intre 8,50 si 10 inseamna "utilizator experimentat" - METODOLOGIE

de Portal Invatamant la 20 Iun. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se echivaleaza probele de competente la BAC 2023: media cuprinsa intre 8,50 si 10 inseamna "utilizator experimentat" - METODOLOGIE20Iun.2023

Metodologia pentru echivalarea/recunoasterea nivelurilor de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, pentru examenul de Bacalaureat 2023, a fost publicata de Ministerul Educatiei. Va reamintim, Ligia Deca a luat decizia ca probele de competente de la Bacalaureat 2023 sa fie echivalate cu mediile din liceu, pe fondul grevei profesorilor.

Documentul, publicat deja in Monitorul Oficial, cuprinde procedura prin care profesorii vor transforma mediile elevilor de liceu, la discipline precum Limba romana, Limba straina sau Tehnologia Informatiei si a Comunicarii (TIC), in niveluri de competenta. 

Conform modificarilor aduse prin Ordinul nr. 4.439/12.06.2023, profesorii au putut incheia mediile tuturor elevilor pana la finalul anului scolar. 

Pregatiti-va pentru Bacalaureat 2023! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 

Echivalare competente Bac 2023

 

Metodologie pentru echivalarea/recunoasterea nivelurilor de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale — examenul national de Bacalaureat 2023


Art. 1. — Prezenta metodologie reglementeaza echivalarea/ recunoasterea nivelurilor de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale la examenul national de bacalaureat 2023.
 
Art. 2. — In sensul prezentei metodologii, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) probe de evaluare a competentelor lingvistice si digitale — una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A), de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale (proba B), proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal (proba C), proba de evaluare a competentelor digitale (proba D);
 
b) nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna — gradul de utilizare a limbii romane/limbii materne; nivelurile de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna sunt, in ordine: utilizator mediu, utilizator avansat si utilizator experimentat;
 
c) nivel unic de competenta — ansamblul competentelor de intelegere a textului audiat, intelegere a textului citit, interactiune orala, producere de mesaje orale si producere de mesaje scrise, prevazute in Cadrul european comun de referinta pentru limbi, pentru care se acorda acelasi nivel de competenta lingvistica;
 
d) nivel de competenta digitala — gradul de formare/ dezvoltare a competentelor digitale acordat in baza unui anumit punctaj.
 
Art. 3. — (1) Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/in limba materna la examenul national de bacalaureat 2023 se stabileste in urma echivalarii cu media aritmetica, fara rotunjire, a mediilor anuale obtinute de candidat pe parcursul invatamantului liceal, la disciplina limba si literatura romana/limba si literatura materna.
 
(2) Prin recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la disciplina limba si literatura romana/limba si literatura materna, in clasele IX—XII, candidatilor la examenul national de bacalaureat 2023 li se acorda urmatoarele niveluri de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/in limba materna:
— nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsa intre 5 si 6,99;
— nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsa intre 7 si 8,49;
— nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsa intre 8,50 si 10.
 
(3) Pentru stabilirea nivelului de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/in limba materna la examenul national de bacalaureat 2023 se calculeaza media aritmetica a mediilor anuale obtinute pe parcursul invatamantului liceal la disciplina limba si literatura romana/limba si literatura materna in clasele a IX-a—a XII-a pentru absolventii invatamantului de zi, respectiv in clasele a IX-a—a XIII-a pentru absolventii invatamantului seral/frecventa redusa/absolventii invatamantului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu.
 
(4) Pentru candidatii la examenul national de bacalaureat 2023, absolventi de studii liceale, care au urmat si invatamant profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/in limba materna se face exclusiv pe baza mediilor anuale obtinute pe parcursul invatamantului liceal, indiferent de numarul de ani corespunzator studiilor liceale.
 
(5) Candidatii la examenul national de bacalaureat 2023, absolventi de studii liceale in strainatate, care nu au studiat disciplina limba si literatura romana/limba si literatura materna sustin proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/in limba materna (proba A/ proba B) in baza Procedurii CNEE nr. 175 din 28.01.2019 pentru desfasurarea probelor de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/in limba materna (Probele A si B) ale examenului de bacalaureat national 2019.
 
Art. 4. — (1) Nivelul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala din cadrul probei C la examenul national de bacalaureat 2023 se stabileste prin echivalarea nivelului de competenta lingvistica cu media aritmetica, fara rotunjire, a mediilor anuale obtinute de candidat pe parcursul invatamantului liceal, la limba moderna de circulatie internationala aleasa pentru sustinerea probei.
 
(2) Media aritmetica a mediilor anuale obtinute de candidat se calculeaza pe baza mediilor anuale la limba moderna de circulatie internationala din anii scolari in care candidatul a studiat aceasta disciplina, pe parcursul invatamantului liceal.
 
(3) Pentru candidatii la examenul national de bacalaureat 2023 care au studiat disciplina limba moderna pe parcursul unui singur an de liceu, media anuala obtinuta la aceasta disciplina este media care sta la baza stabilirii nivelului unic de competenta.
 
(4) Pentru candidatii la examenul national de bacalaureat 2023, absolventi de studii liceale, care au urmat si invatamant profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului unic de competenta corespunzator competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal se face exclusiv pe baza mediilor anuale obtinute pe parcursul invatamantului liceal, indiferent de numarul de ani corespunzator studiilor liceale.
 
(5) Nivelul unic de competenta se identifica in acord cu nivelurile de la A1 la B2, prevazute in Cadrul european comun de referinta pentru limbi.
 
(6) Nivelul unic de competenta se acorda conform urmatoarei grile:
— calificativul A1 pentru media cuprinsa intre 5 si 5,99;
— calificativul A2 pentru media cuprinsa intre 6 si 6,99;
— calificativul B1 pentru media cuprinsa intre 7 si 8,49;
— calificativul B2 pentru media cuprinsa intre 8,5 si 10.
 
(7) Nivelul unic de competenta lingvistica intr-o limba moderna de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal este inscris in certificatul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala.
 
Art. 5. — (1) Candidatii la examenul national de bacalaureat 2023 care au promovat, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal — proba C din cadrul examenului de bacalaureat, conform Ordinului ministrului educatiei nr. 5.242/2022 privind organizarea si desfasurarea examenului national de bacalaureat — 2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) In cazul candidatilor prevazuti la alin. (1) se aplica prevederile Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.219/2010 privind recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine si la examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale cu probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, respectiv de evaluare a competentelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, cu modificarile ulterioare.
 
Art. 6. — (1) Nivelul de competenta digitala din cadrul probei D la examenul national de bacalaureat 2023 se stabileste calculand un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fara rotunjire, a mediilor anuale obtinute de acesta la disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor in clasele a IX-a, respectiv a X-a.
 
(2) Nivelul de competenta digitala se acorda conform urmatoarei grile:
— nivelul „utilizator incepator” pentru media cuprinsa intre 5 si 5,99;
— nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsa intre 6 si 6,99;
— nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsa intre 7 si 8,49;
— nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsa intre 8,50 si 10.
 
(3) In certificatul de atestare a competentelor digitale este inscris nivelul de competenta digitala, iar la rubrica „punctaj” este specificata media aritmetica pe baza careia a fost acordat nivelul de competenta.
 
(4) Pentru stabilirea nivelului de competenta digitala din cadrul probei D la examenul national de bacalaureat 2023 se calculeaza media aritmetica a mediilor anuale obtinute la disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor in clasele a IX-a si a X-a, indiferent daca aceasta disciplina a fost studiata in cadrul invatamantului liceal sau profesional.
 
(5) In cazul candidatilor la examenul national de bacalaureat 2023 care nu au studiat disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor in clasele a IX-a si/sau a X-a, pentru stabilirea nivelului de competenta digitala se calculeaza media aritmetica a mediilor anuale obtinute la o disciplina echivalenta TIC (de exemplu, Matematica aplicata in tehnica de calcul, Tehnologia informatiei, Sisteme de calcul, Tehnologii asistate de calculator etc.), pe parcursul invatamantului liceal sau profesional.
 
(6) In cazul candidatilor la examenul national de bacalaureat 2023 care au studiat disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor sau o disciplina echivalenta acesteia pe parcursul unui singur an, indiferent daca disciplina a fost studiata in cadrul invatamantului liceal sau profesional, media anuala obtinuta la aceasta disciplina este media care sta la baza stabilirii nivelului de competenta digitala.
 
(7) Pentru candidatii la examenul national de bacalaureat 2023 care nu au studiat disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor sau o disciplina echivalenta acesteia in cadrul invatamantului liceal sau profesional, dar au sustinut un examen/o proba de echivalare a studiilor la disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor sau la o disciplina echivalenta acesteia, stabilirea nivelului de competenta digitala se face exclusiv pe baza notei obtinute de candidat la examenul/proba de echivalare.
 
Art. 7. — (1) Candidatii la examenul national de bacalaureat 2023 care au promovat, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene cu proba de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat.
 
(2) In cazul candidatilor prevazuti la alin. (1) se aplica prevederile Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.219/2010 privind recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine si la examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale cu probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, respectiv de evaluare a competentelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, cu modificarile ulterioare.
 
(3) Candidatii la examenul national de bacalaureat 2023 care beneficiaza de prevederile Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.219/2010 privind recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine si la examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale cu probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, respectiv de evaluare a competentelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, cu modificarile ulterioare, depun o adeverinta eliberata de institutia/organizatia care administreaza examenul de certificare a competentelor, precum si fisa rezultatelor obtinute, in situatiile exceptionale in care se inregistreaza intarzieri in eliberarea certificatului/diplomei de catre institutia/organizatia respectiva.
 
Art. 8. — (1) Candidatii care, in baza prevederilor prezentei metodologii, se afla in imposibilitatea de a-si echivala nivelurile de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale sustin probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale in zilele/perioadele alocate acestor probe in Calendarul examenului national de bacalaureat 2023, prevazut in anexa la Ordinul ministrului educatiei nr. 5.242/2022 privind organizarea si desfasurarea examenului national de bacalaureat — 2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Programele pentru evaluarea competentelor lingvistice, valabile in sesiunile examenului national de bacalaureat din anul 2023, sunt cele prevazute la art. 3 alin. (1), (4), (6) si (7) din Ordinul ministrului educatiei nr. 5.242/2022 privind organizarea si desfasurarea examenului national de bacalaureat — 2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(3) Programa de bacalaureat pentru evaluarea competentelor digitale, valabila in sesiunile examenului national de bacalaureat din anul 2023, este cea prevazuta in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4.923/2013 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national — 2014.
 
Art. 9. — (1) Pentru candidatii la examenul national de bacalaureat 2023 care au urmat studiile liceale in strainatate, echivalarea nivelurilor de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale se realizeaza dupa echivalarea studiilor in baza dovezilor parcursului scolar, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii.
 
(2) In situatia in care candidatii la examenul national de bacalaureat 2023 au urmat studiile liceale in strainatate si au obtinut echivalarea acestora, dar nu pot prezenta dovezi ale parcursului scolar, sustin probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal si proba de evaluare a competentelor digitale in baza Procedurii Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie nr. 4.027 din 22.12.2022 pentru organizarea si desfasurarea probei de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal (Proba C) — examenul national de bacalaureat 2023, respectiv a Procedurii Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie nr. 4.028 din 22.12.2022 pentru organizarea si desfasurarea probei de evaluare a competentelor digitale (Proba D) — examenul national de bacalaureat 2023.
 
Art. 10. — (1) Calcularea mediilor si echivalarea/ recunoasterea nivelurilor de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale la examenul national de bacalaureat 2023 se realizeaza de catre comisiile de bacalaureat de echivalare si recunoastere a competentelor lingvistice si digitale impreuna cu secretariatul unitatilor de invatamant, in perioada 12—21 iunie 2023, pentru sesiunea iunie—iulie, respectiv in perioada 7—11 august 2023, pentru sesiunea august—septembrie, astfel:
 
a) pentru candidatii din seria curenta: dupa intocmirea tabelelor de inscriere, in conformitate cu evidentele din licee, se intocmesc tabele cu mediile aritmetice calculate fara rotunjire ale mediilor anuale obtinute de candidat pe parcursul invatamantului liceal, la disciplinele limba si literatura romana/limba si literatura materna studiate pe parcursul invatamantului liceal, limba moderna de circulatie internationala aleasa pentru sustinerea probei din anii scolari in care candidatul a studiat aceasta disciplina, pe parcursul invatamantului liceal, respectiv la disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor in clasele a IX-a, respectiv a X-a;
 
b) pentru candidatii din anii precedenti: dupa intocmirea tabelelor de inscriere se intocmesc tabele cu mediile aritmetice calculate fara rotunjire ale mediilor anuale obtinute de candidat pe parcursul invatamantului liceal, pentru echivalarea nivelurilor de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale la examenul national de bacalaureat 2023, conform prezentei metodologii; aceste tabele sunt intocmite pe baza foii matricole a candidatilor;
 
c) echivalarea nivelurilor de competenta din cadrul probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, la examenul national de bacalaureat 2023, se realizeaza pe baza tabelelor intocmite conform prevederilor de la lit. a) si b).

Pregatiti-va pentru Bacalaureat 2023! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 
 
(2) Echivalarea/Recunoasterea nivelurilor de competenta pentru candidatii prevazuti la art. 5 si 7 din prezenta metodologie se realizeaza de catre comisiile de bacalaureat de echivalare si recunoastere a competentelor lingvistice si digitale, in perioada 12—21 iunie 2023, pentru sesiunea iunie—iulie, respectiv in perioada 7—11 august 2023, pentru sesiunea august— septembrie.
 
Art. 11. — Comisiile de bacalaureat de echivalare si recunoastere a competentelor lingvistice si digitale au urmatoarea componenta:
a) presedinte: director sau director adjunct al unitatii de invatamant preuniversitar;
b) secretar: cadru didactic cu abilitati de operare pe calculator;
c) membri: 2—4 profesori evaluatori pentru fiecare specialitate si 1—2 secretari ai unitatii de invatamant.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Examenul de Bacalaureat - proba scrisa


Programa pentru Bacalaureat s-a modificat! Mare atentie la noile Teste Rezolvate la Limba Romana, care contin explicatiile detaliate. Testele Rezolvate sunt alcatuite dupa modelul celor date la examen si contin toate cele 3 tipuri de subiecte aflate pe foaia de examen:
  • un text cu cerinte la prima vedere;
  • un text de tip argumentativ;
  • un eseu din materia studiata.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

competente bac 2023bac 2023echivalare competente digitale bacmedia anuala generalaechivalare competente bac


x

Lasa un raspuns
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitPregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//