Precizari privind organizarea examenului de atestat pentru elevii de la matematica-informatica

De Portal Invatamant
la 19 Apr. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari privind organizarea examenului de atestat pentru elevii de la matematica-informatica19Apr.2023

Examenul de atestare a competentelor profesionale pentru absolventii claselor de matematica-informatica este organizat in perioada 1-30 mai, conform unui grafic propriu elaborat de scoli, potrivit Metodologiei aprobata prin Ordinul nr. 4843 din 27.08.2009, cu modificarile ulterioare.

In vederea organizarii examenului de atestare a competentelor profesionale ale absolventilor claselor de matematica - informatica si matematica-informatica, intensiv informatica, in anul scolar 2022-2023, unitatile de invatamant trebuie sa trimita pana la data de 20.04.2023, la inspectoratul scolar, componenta comisiilor de examinare de la nivelul acestora, spre a fi avizate de catre Comisia judeteana de organizare si desfasurare a examenului.
 
Conform art 9 alin. (1) din Metodologie, comisiile de examinare din unitatile de invatamant au urmatoarea componenta:
 
a) presedinte — directorul, directorul adjunct (fara drept de notare);

b) vicepresedinte — metodist al ISJ sau profesor de specialitate avand cel putin gradul II, din afara unitatii scolare (fara drept de notare);

c) secretar — responsabilul catedrei de specialitate/comisiei metodice din unitatea scolara respectiva (fara drept de notare);

d) membri — doi profesori de specialitate, de regula din aceeasi unitate scolara in care invata elevii, cu drept de notare. Un membru al comisiei va fi desemnat responsabil cu respectarea normelor de protectie a muncii.

O comisie de examinare la nivelul unitatii de invatamant, conform art. 9 (2) din metodologie, se constituie pentru un numar de maximum 90 de candidati (de regula trei clase). In cazul unui numar mai mare de candidati se pot constitui subcomisii in cadrul comisiei. Pentru fiecare subcomisie se numesc cate doi membri cu drept de notare.
 
Examenul se desfasoara in perioada 1 — 30 mai. Comisia de examen din fiecare unitate scolara va elabora graficul propriu de desfasurare a examenului de atestare a competentelor profesionale. 
 
Proba de specialitate se desfasoara in afara orelor de curs. 
 
Pana la data de 1 mai 2023 elevii vor depune si li se vor inregistra la secretariat, lucrarile insotite de un referat intocmit de profesorul indrumator si finalizat cu admis/respins. In termen de trei zile de la terminarea examenului, comisia de examen va inainta Comisiei Judetene un raport asupra modului de desfasurare a examenului conform Anexei din metodologie.
 
Conform Metodologiei, atestatul se obtine dupa sustinerea si promovarea de catre candidati a unei probe de specialitate.

Competentele certificate in urma promovarii examenului de atestare profesionala sunt:
a)pentru absolventii claselor de matematica-informatica, intensiv informatica:
I.realizarea designului si structurii produselor soft necesare implementarii de sisteme software, aplicatii software, baze de date, pagini web (software orientat client);
II.particularizarea, configurarea si modificarea aplicatiilor software, in scopul adaptarii sistemelor informationale ale clientului;
 
b)pentru absolventii claselor de matematica-informatica:
I.realizarea managementului site-urilor web, sistemelor de operare a calculatoarelor;
II.furnizarea facilitatilor de procesare a datelor, inclusiv a serviciilor-suport.
 
Proba de specialitate consta in:
a)proba practica: realizarea practica pe calculator a cerintelor din biletul extras in ziua probei. Biletul va cuprinde 3 subiecte:
(i)un subiect privind sistemele de gestiune a bazelor de date;
(ii)un subiect de programare;
(iii)un subiect vizand sisteme de operare sau abilitati de tehnoredactare, calcul tabelar sau prezentari PowerPoint.
 
b)proiect: prezentarea si motivarea teoretica a unui proiect (produs soft) realizat in timpul orelor de laborator, al ultimului an de studiu; produsele pot fi realizate si in echipa (2-3 elevi), in functie de complexitatea proiectului.
 
Conform Art. 12 din Metodologie, subiectele pentru proba practica se elaboreaza la nivelul judetului/municipiului Bucuresti, in cadrul consiliului consultativ al disciplinei si sunt avizate de inspectorul de specialitate. Subiectele se transmit catre unitatile de invatamant de nivel liceal, pana la inceperea semestrului al II-lea, in vederea comunicarii acestora candidatilor - alin (1).
 
(2)Tema si continutul fiecarui proiect vizand realizarea unei aplicatii software se stabilesc la nivelul unitatii de invatamant, in acord cu fiecare candidat si cu profesorul de informatica de la clasa.
 
(3)Lista temelor stabilite conform prevederilor alin. (2), continand fiecare tema validata, in momentul alegerii acesteia, prin semnatura, de catre candidat, se afiseaza pana la inceputul semestrului al II-lea.
 
(4)La selectarea temelor se va tine cont de competentele prevazute la art. 5 alin. (2), avandu-se in vedere, in special, aplicabilitatea practica si un grad de complexitate echilibrat in raport cu competentele dobandite pe parcursul liceului la disciplinele Informatica si Tehnologia informatiei si a comunicatiilor.
 
(5)In ziua si la ora anuntate prin grafic, fiecare candidat va extrage biletul pentru proba practica, va aborda practic subiectele, apoi va prezenta in fata comisiei de examen proiectul corespunzator instruirii profesionale si stiintifice.
 
(6)Proiectul elaborat de candidat va fi depus la secretariatul unitatii de invatamant si va fi insotit de un referat intocmit de profesorul indrumator, cu privire la modul de realizare a acestuia, continand si rezultatul preliminar al evaluarii proiectului de catre profesor, consemnat prin admis/respins.
 
Durata probei de specialitate trebuie sa fie de maximum doua ore, astfel:
a)proba practica - maximum 90 de minute/candidat. Membrii comisiei evalueaza lucrarile respective si acorda o nota fiecarui candidat, pentru fiecare subiect in parte;
b)sustinerea proiectului - maximum 30 de minute/candidat. Membrii comisiei pot adresa candidatului intrebari, fara a depasi acest timp.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

examen certificare competente profesionaleatestat matematica-informaticasubiecte examen atestat


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//