Daniel David a subliniat ca, desi nu si-ar fi dorit sa inceapa mandatul la Ministerul Educatiei si Cercetarii cu un astfel de proiect, avand in vedere scandalurile iscate in jurul proiectelor de planuri-cadru, schimbarea este urgenta.
Oficialul a enumerat patru motive esentiale pentru
revizuirea planurilor-cadru la liceu: urgenta unei actualizari curriculare intarziate, obligatiile legale impuse de noua Lege a invatamantului preuniversitar, impactul asupra elevilor suprasolicitati si o problema de securitate nationala, cauzata de analfabetismul functional.
Mesajul publicat de ministrul Daniel David pe blogul personal:
"Si am avut prima dezbatere nationala asupra proiectelor de planuri-cadru pentru invatamantul liceal. Iar oamenii educatiei au inceput sa arate de ce sunt ai educatiei! Spre deosebire de spatiul public (retele de socializare, chiar diverse publicatii etc.) – unde pe langa analize serioase gasesti inca prea des banalitati solemne, ingrijorari irationale si/sau semidocte, daca nu doar critici virulente/agresive sau felicitari dezarmante -, aici au fost analize si discutii convergente si divergente, mai cerebrale sau mai emotionale, toate insa focalizate pe probleme si solutii. Au participat multi si, evident intr-un astfel de demers, nu toti s-au putut exprima. Dar toti pot trimite sugestii in scris (la emailul de contact al consultarii publice), iar din feedback-uri incercam si sa imbunatatim formatul dezbaterilor urmatoare. Din acest demers retin multe sugestii bune, care vor fi incluse in varianta finala propusa in luna mai.
Sincer si direct spus, nu sunt bucuros ca incep acest mandat de ministru cu un astfel de proiect, care, inevitabil, vine si cu scandaluri. Dar planurile-cadru reprezinta: (1) urgente curriculare (ar fi trebui introduse cel tarziu in 2021), (2) legale (sunt impuse de noile reglementari legale din 2023), (3) moral-psihologice (nu ne mai putem pune la risc copiii, punandu-i sa ne duca disciplinele si orele exagerate ca numar si/sau fara organizare psihopedagogica adecvata) si, teribil de important, (4) de securitate nationala (analfabetismul functional ne pune deja la risc tara). Asa nu se mai poate continua! Iar rolul unui ministru responsabil este sa abordeze tocmai astfel de probleme/reforme. Mai mult, rolul unui ministru al educatiei este si sa educe (fie si informal) oamenii, care au nevoie, despre cum se fac rational dezbaterile asupra unei teme cu relevanta pentru tara. Asadar, sa facem impreuna ca educatia sa nu fie un risc pentru natiune, ci o oportunitate pentru copii si tara!"
„Problema nu este legata de numarul de ore. Dati-mi modele bune si adaugam cate ore vreti ca acel model sa functioneze! Dar avem nevoie de alte modele. Cand stiu cat de prost merg lucrurile si aud ca nu trebuie sa schimbam, nu modificam, nu este in regula!”, a transmis ministrul Daniel David participantilor la dezbaterea publica.
In plus, oficialul a explicat motivele pentru care planuri-cadru pentru liceu trebuie modificate in profunzime.
"Presiunea curiculara, cu toti o stim. Avem anuale din 2004, continuturi din 2004. Ultimul tren ar fi fost 2021, atunci trebuia sa facem acest lucru. Doi, presiunea legala. Legea ne obliga sa regandim planurile-cadru si in conexiune cu bacalaureatul si cu alte modificari care au aparut acolo. Trei, poate spun ceva dur, dar stim cu totii oarecum ca este macar un dram de adevar – chiar si cei care nu sunt de acord cu lucrurile pe care le prezint – sa nu ne transformam copiii in hamali care sa poarte cursuri peste cursuri, ore peste ore an de an. Discipline peste discipline. E foarte important si acesta este un argument pentru mine moral, psihologic. Si, un argument mai grav. Cu totii stim ca zona de alfabetizare stiintifica nu arata bine in tara. Tot stiam de PISA, stiam de TIMSS, adica clasele a VIII-a, 15 ani. Avem deja rezultate la liceu care arata mai rau decat ce se intampla acolo. De aceea, sa stiti ca eu m-am gandit de multe ori pana cand am spus ca nu-i prea usor cand un ministru vorbeste de risc de securitate nationala pentru un domeniu, e o chestie importanta. Am stat si m-am gandit mult daca sa spun asta in spatiul public. Dar cand am vazut ultimele analize legate de numeratia, literatia la nivel de liceu, cand am vazut competentele adultilor, este un risc de securitate nationala. Nu mai putem continua asa!", a spus Daniel David.