Realizat de specialisti in domeniu, ghidul acopera o problematica diversa de drept constitutional, drept penal, drept civil, drept administrativ, prevenirea coruptiei, dreptul mediului inconjurator, traficul de persoane, solutionarea alternativa a conflictelor prin mediere, informatii pe care elevii vor trebui sa si le insuseasca.
Ghidul face parte din proiectul de predare a educatiei juridice in scoala "Educatie pentru viata", implementat in unitatile de invatamant preuniversitar din judetul Iasi de catre Asociatia pentru Dialog in Justitie in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si Directia Generala Anticoruptie din M.A.I.
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt tinerii cu varste cuprinse intre 14-18 ani, insa ghidul poate fi considerat un manual de educatie juridica si pentru parinti sau cadre didactice, fiind recomandat ca material didactic in cadrul orelor de dirigentie, educatie civica, sociologie, democratie sau ca lectura suplimentara.
Manualul de educatie juridica este distribuit gratuit in unitatile de invatamant preuniversitar din judetul Iasi.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Nicolae Capatana 22 Dec. 2017 08:41:05
Cred ca acest manual va acoperi un mare gol in educatia tinerilor si personal ii felicit pe cei ce au avut si au materializat aceasta idee. Ar fi foarte interesant daca acest manual ar fi publicat macar pe internet. Sper ca manualul nu se circumscrie numai unor notiuni teoretice prezentate in articol si pune accent pe problemele reale ale justitiabilului si anume: despre litigii si modul de declansare a unui litigiu, despre instante si competenta acestora, modul de sesizare a instantelor, partile intr-un litigiu, procedurile judiciare si principiul procedura inaintea fondului, fazele procesului, hotararile judecatoresti si structura lor, caile de atac, etc. Aceste lucruri necunoscute provoaca mari cheltuieli justitiabilului si il fac dependent de avocati care nu intotdeauna sunt "onorabili"! Am vazut cursuri de drept predate unor studenti politehnisti - deci viitori ingineri - in care l-i se predau timp de 1 semestru notiuni legate de dreptul roman si... multe alte bazaconii si nimic despre "practica" judiciara. Cred deasemenea ca aria curriculara in care trebuie sa se incadreze manualul este "Educatie pentru viata sociala", in care trebuie predate notiuni de organizarea sociala, administratie si ordine publica, justitie, etc. si nu cum este formulat in articol "Educatie pentru viata" Sper ca este o greseala de forma nu de fond.