In documentul prezentat de minister, disciplina Limba si literatura romana va include explicit si unitati de invatare pentru gramatica, in principal in clasele a IX-a si a X-a, pentru a asigura continuitatea si completarea studiului prin programele scolare de gimnaziu.
"Am gandit unele unitati de invatare care sa includa si componenta de gramatica", a anuntat ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David, intr-o interventie LIVE pe pagina de Facebook a ministerului.
In conferinta de presa desfasurata la Ministerul Educatiei pe tema noilor planuri-cadru pentru liceu, Daniel David a transmis ca propune un trunchi comun pentru toate filierele: teoretica, vocationala, tehnologica, ce va contribui la o cultura generala solida a elevilor. Desigur, ponderea acestui trunchi comun in mod inevitabil se schimba de la un an de studiu la altul. Concret, materiile obligatorii vor fi in procent de 65% in primii doi ani de liceu, respectiv de 35% pentru clasele a XI-a si a XII-a.
"Dupa aceea avem un curriculum de specialitate, care are o pondere evident mai mica in clasa a IX-a si a X-a, de aproximativ 25%, si creste in clasa a XI-a si a XII-a pana la 45%. Si iarasi foarte important: avem doua forme ale acestui curriculum de specialitate in general. Si anume, o componenta fixa care va fi data prin planurile-cadru pe diverse specializari si o componenta mobila in care vom avea un portofoliu de ore la dispozitia scolii. Si o scoala poate sa spuna ca in aceeasi specializare, daca nu stiu, are un profesor foarte bun de biologie sau accesul lor este pe zona de biologie, din acele ore sa duca o ora sau doua spre o anumita disciplina sau anumite discipline, astfel incat sa accentueze, daca vreti, elementul de specializare in functie de oferta sau in functie mai degraba de interesul pe care il are elevul si scoala", a spus ministrul Educatiei, in cadrul conferintei de presa.
Conform declaratiilor ministrului Educatiei, Daniel David, noile planuri-cadru pentru liceu urmeaza sa fie implementate incepand cu anul scolar 2026-2027. Pana atunci, proiectele vor fi supuse unor dezbateri publice, pentru a ajunge la o varianta finala.
"Ma astept sa avem o dezbatere civilizata, asa cum se cuvine mediului educational. Eu, ca ministru, spun ca propunerile noastre nu trebuie sa fie batute in cuie. Ascultam argumentele, dar orice discutie avem sa ne amintim ca aceste planuri cadru sunt pentru elevi. (...) Au fost discutii daca vor intra din aceasta toamna. Realist vorbind, imi place sa fac lucrurile serios si repede, cand pot, fara sa afectez calitatea. Nu reusim pana in toamna sa ai si plan-cadru si programe. Si, repet, fara sa avem noi manuale si fara sa facem trainingul profesorilor, inclusiv pe linia privind ideea de stiinta, nu se poate decat cu anul viitor 2026-2027”, a explicat Daniel David.