

Foaia matricola: model de cerere pentru eliberare, acte necesare, cum se obtine duplicat

De Portal Invatamant
la 12 Nov. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Foaia matricola: model de cerere pentru eliberare, acte necesare, cum se obtine duplicat12Nov.2024

Foaia matricola este un document scolar important, care se elibereaza obligatoriu absolventilor din sistemul national de invatamant preuniversitar care au absolvit/finalizat un nivel de invatamant, conform sistemului national de invatamant aprobat prin lege.

Foaie matricola liceu 

 
Precizarile referitoare la Foaia matricola apar in noul Regulament privind regimul actelor de studii si al documentelor scolare gestionate de unitatile de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul nr. 4.634 din 10 iunie 2024 al ministrului Educatiei si publicat in Monitorul Oficial.
 
Conform Regulamentului, Foaia matricola se intocmeste pe baza informatiilor din registrul matricol, prin copierea exacta a datelor. Unitatile de invatamant preuniversitar acreditate/ autorizate sa functioneze provizoriu elibereaza foi matricole intocmite si semnate de conducerea acestora, pe care se aplica sigiliul unitatii de invatamant.

Pentru absolventii invatamantului profesional, ai scolilor de arte si meserii si/sau ai anului de completare, care isi continua studiile in invatamantul liceal, in rubricile corespunzatoare anilor scolari absolviti se trece baza legala de continuare a studiilor, respectiv „se continua studiile conform Hotararii Guvernului nr. .... sau Ordinului ministrului nr. ...“. In aceasta situatie, media finala a anilor de studii se calculeaza pentru anii scolari frecventati la invatamantul liceal, ciclul superior, si nu se iau in calcul mediile anilor de studii din invatamantul profesional si de la eventualele examene de diferente. In cazul acestor absolventi, foile matricole vor contine, in mod obligatoriu, durata studiilor scolii absolvite anterior invatamantului liceal si nivelul de calificare obtinut.

Foile matricole eliberate absolventilor care au studiat in strainatate sau la organizatii furnizoare de educatie care organizeaza si desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati de invatamant corespunzatoare unui sistem educational din alta tara, inscrise in Registrul special al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), vor contine mentiunea „la calcularea mediei pentru clasele V-VIII/IX-XII/XIII se vor lua in considerare doar perioadele de studii absolvite la unitati de invatamant din sistemul national de invatamant preuniversitar“.
 
In situatia pierderii, furtului sau distrugerii foii matricole eliberate, in urma unei cereri depuse de catre titular/imputernicit, se elibereaza o alta foaie matricola.
 
Foaia matricola se elibereaza la cerere, in format letric si/sau in format electronic.
 

Foaie matricola liceu model 

 
Vedeti mai jos cum arata foaia matricola pentru elevii de liceu.
 

Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.



 

Cerere eliberare foaie matricola liceu

 
Pentru eliberarea foii matricole este necesar sa fie depusa o cerere la secretariatul liceului la care elevul studiaza.
 
- descarcati modelul de cerere de aici
 
     
      

Acte necesare pentru eliberarea foii matricole la liceu 

 
 
Solicitantul foii matricole trebuie sa depuna doar cererea pentru eliberarea foii matricole si sa prezinte documentul de identitate, in original.
 
 

Cand se elibereaza foaia matricola


Foaia matricola se elibereaza la cerere, in format letric si/sau in format electronic, in urmatoarele situatii:
- cu diploma de absolvire a invatamantului gimnazial, parte a portofoliului educational;
- cu certificat de absolvire a ciclului inferior al liceului, parte a portofoliului educational;
- cu diploma de absolvire a 3 ani de liceu tehnologic, parte a portofoliului educational - incepand cu promotia de absolventi 2028;
- cu diploma de absolvire a liceului
- cu diploma de bacalaureat.
 
Documentele scolare sunt tiparite numai pe hartie de calitate, cu respectarea in mod obligatoriu a modelului si continutului aprobate si afisate pe site-ul Ministerului Educatiei
 

Duplicat foaie matricola liceu 

 
In cazul in care absolventul de liceu pierde foaia matricola eliberata, trebuie sa se prezinte la unitatea de invatamant si sa solicite un duplicat dupa foaia matricola. 
 
Daca si diploma de absolvire a fost pierduta, solicitantul trebuie sa urmeze mai multi pasi importanti, mentionati in Regulamentul privind regimul actelor de studii si al documentelor scolare gestionate de unitatile de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul nr. 4.634 din 10 iunie 2024 al ministrului Educatiei. Regulamentul integral AICI.

Extras din Regulament:
"Capitolul IV Intocmirea si eliberarea duplicatelor actelor de studii

Articolul 39
(1) In situatia pierderii sau a furtului unui act de studii, titularul/imputernicitul depune la unitatea de invatamant care a emis actul de studii original o cerere de eliberare a unui duplicat.
(2) Cererea de eliberare a duplicatului este insotita de urmatoarele documente, care se arhiveaza cu termen de pastrare permanent la unitatea de invatamant:
a) declaratia notariala/consulara, data de titularul actului, in care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare, imprejurarile in care actul de studii a fost pierdut, precum si alte precizari care sa confirme disparitia actului de studii respectiv. Se va face in mod obligatoriu urmatoarea mentiune: „actul de studii original nu a fost lasat gaj/garantie la o institutie de stat sau particulara, din tara sau din strainatate, si nu a fost instrainat cu buna stiinta altei persoane fizice sau juridice“;
b) dovada publicarii pierderii sau furtului actului de studii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a;
c) copie conforma cu originalul dupa certificatul de nastere/casatorie;
d) doua fotografii color, format 3 x 4 cm.
(3) In urma analizarii cererii depuse, consiliul de administratie al unitatii de invatamant aproba eliberarea duplicatului.
(4) Pentru actele de studii prevazute cu cod QR, unitatea de invatamant sau, dupa caz, institutia de invatamant superior in care functioneaza unitatea de invatamant care a eliberat actul de studii original solicita la Compania Nationala „Imprimeria Nationala“ - S.A. tiparirea unui nou formular de act de studii cu cod QR, cu avizul compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei.
 
Articolul 40
(1) Pentru actele de studii care nu contin cod QR, duplicatul se intocmeste pe baza documentelor aflate in arhiva unitatii de invatamant care a emis actul de studii original, pe un formular identic cu cel original emis la data absolvirii, si se elibereaza dupa procedura prevazuta la actele de studii originale.
(2) In cazul actului de studii care contine ca element distinctiv codul QR, duplicatul va fi tiparit si personalizat de catre Compania Nationala „Imprimeria Nationala“ - S.A. in aceleasi conditii ca actul original.
(3) In cazul in care nu se mai gasesc formulare identice cu cele originale la nicio unitate de invatamant de pe raza inspectoratului scolar, se aplica prevederile art. 18 alin. (3). Daca la nivel national nu se gasesc formulare identice sau similare cu cele originale, destinate promotiilor de elevi inmatriculati inaintea intrarii in vigoare a Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se procedeaza la comandarea de la Compania Nationala „Imprimeria Nationala“ - S.A. a formularelor, conform modelelor elaborate in baza Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in urma avizarii de catre compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei.
(4) Duplicatele actelor de studii se completeaza in mod identic cu actul de studii original. In cazul in care pe actul de studii original nu sunt inscrise in clar numele persoanelor semnatare, se completeaza (SS) „indescifrabil“.
(5) Pe duplicat se mentioneaza urmatoarele inscrisuri suplimentare, scrise cu tus sau cu cerneala de culoare rosie, intr-un spatiu corespunzator, dupa cum urmeaza:
a) pe fata actului de studii, in partea de sus: „DUPLICAT“;
b) pe versoul actului de studii: „Acest DUPLICAT este eliberat conform Aprobarii ............ (denumirea unitatii de invatamant care a aprobat eliberarea duplicatului) nr. ... din ...........................
Confirmam autenticitatea inscrisurilor cuprinse in prezentul act de studii.“, text care se certifica prin semnatura atat de directorul, cat si de secretarul-sef/secretarul unitatii de invatamant aflati in functii la data eliberarii, aplicandu-se si sigiliul unitatii de invatamant. Timbrul sec se aplica in locul marcat.
(6) Duplicatele poarta, in partea de sus, seria si numarul actului original eliberat.
(7) Pe duplicat se inregistreaza numarul si data eliberarii, numar care se completeaza cu cerneala rosie in Registrul unic de evidenta a formularelor actelor de studii.
(8) In Registrul unic de evidenta a formularelor actelor de studii, la titular, se mentioneaza, cu cerneala rosie, seria si numarul duplicatului, numarul din registrul de eliberare si data eliberarii.
(9) Borderoul pentru aplicarea timbrului sec pe duplicate cuprinde urmatoarele rubrici: numar curent, numele, initialele prenumelui tatalui/mamei, prenumele complet al absolventului, seria si numarul formularului, numarul dat de unitatea de invatamant, anul absolvirii, mentiuni - seria si numarul actului original - urmandu-se aceeasi procedura ca pentru actele de studii originale.
(10) In registrul matricol si pe matca/cotorul actului original, cand actul s-a eliberat din carnet cu matca/cotor, se consemneaza seria si numarul duplicatului eliberat.
 
Articolul 41
(1) Absolventul/Absolventa unei unitati de invatamant a carei arhiva se gaseste la Arhivele Nationale sau la serviciile judetene ale Arhivelor Nationale, care solicita un duplicat sau un document scolar, depune la inspectoratul scolar pe raza caruia a functionat unitatea de invatamant o cerere de eliberare a duplicatului, respectiv a documentului scolar, insotita de documentele doveditoare, eliberate de Arhivele Nationale/ serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.
(2) Pe baza analizei documentelor prezentate, inspectorul scolar general nominalizeaza o unitate de invatamant cu acelasi nivel de pregatire, cu acelasi domeniu de pregatire sau domenii de pregatire din acelasi profil, in vederea eliberarii duplicatului, respectiv a documentului scolar solicitat.
(3) Pe versoul duplicatului, precum si al documentului scolar eliberat in aceste conditii, unitatea de invatamant emitenta face urmatoarele mentiuni, cu cerneala rosie: „A fost eliberat conform Aprobarii inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti nr. ........ din data ......, pe baza documentelor eliberate de Arhivele Nationale/serviciile judetene ale Arhivelor Nationale care detin(e) arhiva fostei ....................... (denumirea fostei unitati). Confirmam autenticitatea datelor cuprinse in prezentul act de studii/document scolar.“, text care se certifica prin semnatura atat de directorul, cat si de secretarul-sef/secretarul unitatii de invatamant aflati in functii la data eliberarii, aplicandu-se si sigiliul unitatii de invatamant. Timbrul sec se aplica pe actul de studii, in locul marcat.
 
Articolul 42
(1) Termenul pentru eliberarea duplicatelor este, de regula, 90 de zile de la aprobarea cererii.
(2) Duplicatul se elibereaza titularului/imputernicitului conform prevederilor art. 10.
(3) In cazul pierderii, distrugerii, furtului sau al completarii gresite a duplicatului din vina unitatii de invatamant emitente, se elibereaza un alt duplicat, cu respectarea prevederilor art. 39".


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

foaie matricola liceuduplicat foaie matricola liceuacte necesare eliberare foaie matricola


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//