Dupa ce metodologia de organizare si desfasurare a anului academic 2014-2015 a fost publicata in Monitorul Oficial, universitatile pot organiza legal inscrieri la admitere pentru candidatii fara bacalaureat.
Viitorii studenti care vor intra in octombrie la facultate desi nu au promovat bacalaureatul, pot da examenul maturitatii in sesiunea iunie-iulie/august-septembrie 2015, iar daca il promoveaza vor trece in anul II de studiu.
Admiterea la facultate pentru candidatii care nu au promovat examenul de bacalaureat este reglementata de
OUG 49/2014 adoptata de Guvernul Ponta, care a zdruncinat din temelii Legea Educatiei Nationale, prin introducerea a
97 de modificari majore.
Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia, de care aveau nevoie universitatile pentru a incepe efectiv seria de inscriere in anul academic 2014-2015 pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul.
Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015 este semnat de catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de catre secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.
Studiile pentru "tinerii fara bac" vor avea o durata de 1-3 ani, in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite. Daca studentii vor aduce diploma de bacalaureat dupa primul an de studiu, vor trece in anul II.
"Calificarile profesionale/ocupatiile corespunzatoare nivelului de calificare sunt conforme celor mentionate in Registrul National al Calificarilor - RNC, care se aproba prin hotarare a Guvernului. Pana la aprobarea RNC se utilizeaza nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar", se arata in ordin.
Conform prevederilor Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul de invatamant tertiar nonuniversitar se organizeaza pentru absolventii de liceu, iar institutiile de invatamant superior acreditate care organizeaza invatamant tertiar nonuniversitar in cadrul colegiilor elaboreaza o metodologie proprie ce vizeaza organizarea si functionarea acestui invatamant.
"Finalizarea studiilor, respectiv evaluarea si certificarea rezultatelor invatarii in colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate se realizeaza in conformitate cu prevederile ordinului ministrului educatiei nationale privind aprobarea metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de certificare a calificarii profesionale a absolventilor invatamantului postliceal", se arata in art. 9 al Ordinului.
Principalele modificari ale Legii Educatiei, adoptate de Guvernul Ponta prin OUG 49/2014:
Posibilitatea organizarii celei de-a treia sesiuni a examenului de Bacalaureat.
Introducerea posibilitatii de a pregati absolventii de clasa a XII-a, care nu au promovat Bacalaureatul, prin meditatii institutionalizate, care pot fi organizate in licee sau institutii de invatamant superior. Pentru prima data li se acorda sprijin concret acestor elevi. Plata profesorilor va putea fi asigurata fie din finantarea de baza, fie din alte surse de finantare, precum programe pe fonduri structurale accesate de MEN.
Posibilitatea prelungirii invatamantului profesional, peste limita de 3 ani, daca agentul economic organizator al programului considera necesara aceasta masura. O asemenea situatie va fi reglementata printr-un ordin de ministru referitor la structura planului de invatamant.
Parte a invatamantului tertiar, non-universitar, invatamantul postliceal poate fi organizat in scoli postliceale/colegii postliceale, in cadrul liceelor cu personalitate juridica sau in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate.
Programul „A doua sansa", adresat persoanelor care nu au frecventat scoala sau care au abandonat scoala si au depasit limita de varsta pentru incadrarea in invatamantul obligatoriu, se extinde pe toate nivelurile de invatamant preuniversitar obligatoriu, nu doar la nivel gimnazial, asa cum in mod gresit era specificat in LEN 1/2011.
Elevii nu vor mai fi obligati sa plateasca pentru eliberarea actelor de studii.
Norma didactica pentru cadrele didactice cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I si cel din corpul profesorilor mentori, se poate reduce cu 2 ore, saptamanal (de la 18 la 16 ore), fara diminuarea salariului.
Anual, la nivelul unitatii de invatamant preuniversitar, se realizeaza evaluarea personalului didactic de predare si didactic auxiliar, in baza unei metodologii stabilite de MEN.
Titularizarea cadrelor didactice se face pe baza unui concurs organizat de inspectoratele scolare, cu metodologie elaborata de MEN.
Studentii care intra in sistemul de invatamant superior romanesc, in baza unor acorduri internationale, vor avea posibilitatea inmatricularii si dupa 1 octombrie (se refera la cazuri exceptionale). Universitatea isi va putea, astfel, suplimenta locurile cu pana la 10% din capacitatea de scolarizare. Precizam ca o astfel de procedura exista in toate universitatile din strainatate.
S-a reglementat existenta doctoratului cu frecventa redusa. Aceasta forma de invatamant ii are in vedere pe doctoranzii care, in acelasi timp, au un loc de munca (in prezent, sunt multi doctoranzi in aceasta situatie) si nu pot participa la toate activitatile didactice aferente, asa cum o fac aceia de la locurile bugetate sau care beneficiaza de burse. Precizam ca forma de invatamant doctorat cu frecventa redusa exista si in universitati celebre din occident.
Recunoasterea masteratului didactic, in paralel cu modulele I si II de Psihopedagogie.
In vederea cresterii performantelor, institutiile de invatamant superior pot infiinta, singure sau prin asociere, societati comerciale, fundatii, asociatii sau unitati de invatamant preuniversitar, cu aprobarea Senatului universitatilor si in conditiile legii.
Clarificarea modului de functionare a Consiliului de Administratie la nivelul unitatilor de invatamant, astfel, presedintele Consiliului de Administratie va fi directorul, iar la sedintele acestui consiliu vor fi invitati reprezentanti ai sindicatelor. Dupa caz, daca tematica o cere, vor fi prezenti si reprezentanti ai elevilor.
Deblocarea procesului decizional in Consiliul de Administratie: deciziile pot fi luate si in prezenta a jumatate plus unu din membri, in acest caz fiind necesar votul a doua treimi din membrii Consiliului de Administratie. Precizam ca aceasta completare a legii a fost necesara ca urmare a faptului ca in multe unitati de invatamant nu se putea constitui Consiliul de Administratie, conform prevederilor initiale din LEN 1/2011.
Reglementarea numirii directorilor. Formula prevazuta de Ordonanta asigura un echilibru intre corpul profesoral, Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant, autoritatile locale, reprezentantii parintilor si inspectoratul scolar. Inspectoratul scolar are obligatia sa coordoneze procesul de ocupare a posturilor de conducere, dar in comisie exista numai un reprezentant al inspectoratului. Ceilalti membri sunt desemnati de Consiliul profesoral, Consiliul de Administratie al scolii si autoritatile locale. Aceasta formula a fost discutata si acceptata de toate partile implicate.
In vederea accesarii fondurilor europene, acolo unde autoritatile locale solicita, cluburile si palatele copiilor pot trece, prin Hotarare de Guvern, in administrarea acestora, ceea ce presupune ca toate cheltuielile de capital sa revina autoritatilor locale.
Mihai Popa 11 Sep. 2014 10:46:28
Nu le mai ajungeau postlicealele normale? le trebuie studii speciale, organizate de universitati? pentru ce? sa ajunga ministri maine-poimaine si sa fure din pensiile noastre? sau este doar o alta metoda a universitatilor sa mai faca "un ban cinstit" pe seama lor?? Ce prostie! Ce aberatie! Votati PONTA presedinte si vom ajunge o tara de idioti analfabeti! la 1 decembrie vine cu vreun OUG prin care obliga corigentii sa mearga la olimpiade.Flory 11 Sep. 2014 10:38:52
Cred ca invatamantul romanesc merge din rau in mai rau, iar aceasta ordonanta nu face altceva decat sa ridice gradul de incultura si de prostie. Da, se poate ca dupa primul an studentul sa promoveze examenul de bacalaureat, dar, la fel de adevarat este si viceversa dupa care incep presiunile asupra autoritatilor si obtinerea examenului de licenta la fel ca in cazul facultatilor neautorizate, vezi cazul Spiru Haret. Incep sa-mi pun intrebarea daca aceasta modificare legislativa nu a survenit la presiunea anumitor persoane bogate si fara examen de bacalaureat. Totodata, cred ca este o bataie de joc fara seaman fata de elevi care s-au spetit invatand si au promovat examenul de bacalaureat, ajungand la final egalii analfabetilor.Mihaela Zamora 11 Sep. 2014 10:25:55
Reaua-credinta a autoarei articolului emana din caracterul tendentios al titlului "Facultate fara Bac!". In cadrul articolului insa, se vorbeste clar despre "invatamantul tertiar NONUNIVERSITAR". Este o forma de a nu lasa de izbeliste absolventi de liceu care nu au luat bacalaureatul. Li se acorda o sansa, aceea de a nu rupe legatura cu sistemul de invatamant. Se stie ca odata intrerupte studiile e foarte greu sa le reiei. Pe de alta parte acesti copii, fiind inscrisi intr-o forma de studii, nu vor beneficia de ajutorul de somaj. Repet este vorba de studii invatamant tertiar NEUNIVERSITAR.Roset 11 Sep. 2014 08:57:54
Studiile pentru "studentii fara bac" vor avea o durata de 1-3 ani, in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite. Daca studentii vor aduce diploma de bacalaureat dupa primul an de studiu, vor trece in anul II.Se vor duce, dupã pãrerea mea, an anul I doar cei ce vor avea ,,siguranța” cã iau bacalaureatul, altfel este pierdere de vreme! Nu mi se pare nimic ieșit din comun!