Primele rezultate vor fi afisate marti, 29 iunie, pana la ora 14,00. Contestatiile pot fi depuse in zilele de 29 iunie (in intervalul orar 16,00 - 19,00) si 30 iunie (in intervalul orar 8,00 - 12,00), acestea putand fi transmise si prin mijloace electronice.
"Candidatii care depun/transmit contestatiile prin mijloace electronice completeaza, semneaza si depun/transmit tot prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. Pentru candidatii minori, documentele sunt semnate si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora", precizeaza Ministerul Educatiei, conform Agerpres.
Rezultatele finale vor fi afisate sambata, 4 iulie.
Peste 131.000 de absolventi ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 in municipiul Bucuresti, sunt inscrisi pentru a sustine Evaluarea Nationala, in sesiunea aceasta.
Absolventii invatamantului gimnazial care, din motive medicale, nu pot sustine Evaluarea Nationala, vor sustine examenele in sesiunea speciala, programata in perioada 5 - 12 iulie, precedata de etapa de inscriere (28 iunie - 2 iulie).
Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecarei probe scrise este de 120 de minute (doua ore) calculate dupa cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.
"Asistentii vor verifica datele inscrise de candidati si vor secretiza caseta. Beneficiaza de prelungirea timpului de lucru, cu maximum doua ore, candidatii pentru care s-a aprobat aceasta solicitare de catre Comisia Judeteana de Organizare a Evaluarii Nationale, in baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare", conform regulilor.
Candidatii trebuie sa aiba asupra lor un act de identitate si instrumente de scris cu cerneala sau pasta albastra pentru redactarea lucrarilor scrise, iar pentru executarea schemelor si a desenelor pot folosi si creion negru.
Probele sunt monitorizate audio-video. Este interzisa introducerea in salile de examen a oricarui tip de materiale ajutatoare: manuale, dictionare, notite, insemnari, carti, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si a telefoanelor mobile si a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare.
De asemenea, se interzice candidatilor sa introduca in sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de invatamant/centrul de examen in acest scop.
Totodata, candidatii care refuza depozitarea obiectelor in sala stabilita de comisie in acest scop nu sunt primiti in examen.
Media generala obtinuta in cadrul Evaluarii Nationale are o pondere de 80% in calculul mediei de admitere in clasa a IX-a.