Va prezentam un model de subiecte la Limba Romana pentru Evaluarea Nationala 2019. De asemenea, la final gasiti rezolvarile, cu ajutorul carora elevii se pot verifica.
Culegerea este realizata de dna prof. dr. Oana Chelaru (cu o experienta de 25 de ani in comisiile de evaluare pentru admiterea la liceu) si ii ofera copilului dvs.:
-
exemple de subiecte tratate cap-coada, in maniera ideala pentru obtinerea unui punctaj maxim (copilul are astfel niste modele clare despre cum trebuie sa arate lucrarea lui)
-
explicatii usor de inteles despre notiunile teoretice de baza (ce inseamna specie literara, ce inseamna descriere obiectiva sau procedee de expresivitate)
-
recomandari privind modul cum trebuie intelese si tratate subiectele, recomandari care ii asigura copilului o suma de repere de mare ajutor si care ii permit sa rezolve eficient orice subiect.
Va prezentam mai jos exercitii pentru EVALUAREA NAtIONALa de TIP I, plus rezolvari
A. "Din caier incalcit de nouri
toarce vantul
fire lungi de ploaie.
Flusturatici fulgi de nea
s-ar aseza-n noroi,
dar cum li-e sila –
se ridica iar
si zboara sa-si gaseasca
cuib pe ramuri.
Vant si-i frig,
iar mugurii
prea lacomi de lumina
isi zgulesc acum
urechile in guler."
(Lucian Blaga, Martie)
* zgulesc – isi strang, se zgribulesc
Scrie raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos, pe baza textului anterior:
1. Scrie doi termeni din familia lexicala a cuvantului ramura.
2. Explica un rol al utilizarii cratimei in structura: li-e sila.
3. Transcrie, din textul citat, un grup de cuvinte/o sintagma care sa indice timpul.
4. Identifica, in textul dat, o personificare si un epitet.
5. Mentioneaza doua trasaturi ale genului liric, pe baza textului.
6. Explica, in 30-50 de cuvinte, semnificatia titlului, in relatie cu textul poeziei.
B. Redacteaza o compunere de minimum150 de cuvinte, in care sa motivezi faptul ca poezia citata, Martie de Lucian Blaga, apartine genului liric.
In compunerea ta trebuie:
– sa precizezi patru trasaturi/caracteristici ale genului liric;
– sa prezinti detaliat doua trasaturi ale genului liric, valorificand textul dat;
– sa respecti structura specifica tipului de compunere cerut;
– sa ai obligatoriu numarul minim de cuvinte precizat.
Rezolvari
A. 1. Doi termeni din familia lexicala a cuvantului ramura – ramurica, ramurea
2. Cratima, semn de ortografie, marcheaza rostirea impreuna a doua cuvinte diferite, in sintagma li-e sila, pentru evitarea hiatului si pastrarea ritmului si masurii versului.
3. Un grup de cuvinte/o sintagma care sa indice timpul: "Flusturatici fulgi de nea", "iar mugurii/prea lacomi de lumina"
4. Personificare: "iar mugurii/prea lacomi de lumina"; epitet: "Flusturatici fulgi de nea"
5. Doua trasaturi ale genului liric evidentiate de textul propus spre analiza sunt: transmiterea in mod direct a ideilor, gandurilor, sentimentelor, cu ajutorul imaginilor artistice si al figurilor de stil si prezenta eului liric, evidentiata prin marci lexico-gramaticale specifice si care accentueaza subiectivitatea versurilor.
6.Titlul creatiei-suport este un substantiv comun, nearticulat,Martie, numele primei luni de primavara a anului, care enunta, totodata, tema creatiei, si anume, descrierea metaforica, subiectiva, a unei zile din acest anotimp. Versurile poeziei subliniaza trecerea de la iarna la primavara si, in felul acesta, evidentiaza tema timpului, asa cum, de altfel, sugereaza si titlul.
B. APARTENENTA LA GENUL LIRIC
Genul liric cuprinde totalitatea operelor in versuri in care autorul isi transmite in mod direct idei, ganduri, sentimente, cu ajutorul imaginilor artistice, al figurilor de stil si al marcilor lexico-gramaticale ale eului liric, imbinand descrierea si monologul ca moduri de expunere. Creatiile apartinand genului liric au forma versificata si, in general, versurile sunt dispuse in strofe, cu ritm, rima si masura.
O astfel de creatie este si poezia Martie de Lucian Blaga, in care poetul realizeaza o descrieremetaforica, subiectiva, a unei zile de primavara. Imaginile artistice se imbina cu figurile de stil in versuri care exprima impresiile personale ale poetului si care realizeaza o imagine unica a unei zile de primavara timpurie, cand o ultima zapada incearca sa se astearna pe pamant, dar este impiedicata demugurii care anunta, irevocabil, schimbarea anotimpului.
Infruntarea mugurilor firavi cu vantul, ploaia si zapada tarzie este prezentata in versuri cu masura variabila si rima alba, care nu sunt dispuse in strofe. Imaginile artistice vizuale ("Flusturatici fulgi de nea"; "iar mugurii/prea lacomi de lumina") si dinamice ("se ridica iar/si zboara sa-si gaseasca") subliniaza lupta elementelor naturii personificate, care incearca din rasputeri sa domine lumea. De asemenea, figurile de stil, cum ar fi personificarile ("Din caier incalcit de nouri/toarce vantul", "iar mugurii/prea lacomi de lumina"), metaforele ("fire lungi de ploaie") si epitetele ("Flusturatici fulgi de nea") accentueaza inversunarea inclestarii dintre ultimele puteri ale iernii si dorinta de nastere a primaverii.
Asadar, imaginile artistice si figurile de stil care accentueaza impresiile si trairile transmise in mod direct de poezie, alaturi de forma versificata a creatiei sunt argumente care sustin incadrarea acesteia in genul liric.