Printre criteriile din Metodologia aprobata de Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, privind acreditarea si evaluarea scolilor doctorale din Romania, se numara calitatea tezelor de doctorat sustinute in ultimii cinci ani, articolele publicate de doctoranzi in reviste de prestigiu, prevenirea plagiatului sau rezultatele cercetarii stiintifice.
Calitatea tezelor de doctorat devine un criteriu primordial in evaluarea scolilor doctorale din Romania. Acestea vor fi evaluate conform unei grile structurate pe cinci niveluri: nivel stiintific de varf, nivel stiintific ridicat, nivel stiintific bun, nivel stiintific modest si non-valoare stiintifica.
Un alt criteriu de performanta in evaluarea scolilor doctorale va fi adus de articolele publicate de studentii doctoranzi in publicatii de prestigiu, relevante unui anumit domeniu de cercetare.
Prevenirea plagiatelor devine un criteriu important de evaluare. Potrivit Ministerului Educatiei, scolile doctorale trebuie sa demonstreze aplicarea prevederilor codului de etica si deontologie profesionala al institutiei si promovarea consecventa de masuri pentru prevenirea, identificarea si combaterea unor eventuale fraude academice, in special a plagiatului
De asemenea, agentiile din strainatate, inregistrate in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR) vor putea evalua scolile doctoarle din Romania.