Ministerul Educatiei: Sunt necesare modificari pentru achizitionarea echipamentelor IT in desfasurarea activitatilor didactice on-line

De Bianca Tila
la 04 Mai. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Educatiei: Sunt necesare modificari pentru achizitionarea echipamentelor IT in desfasurarea activitatilor didactice on-line04Mai.2022

In contextul pandemic, Ministerul Educatiei a luat hotararea dezbaterii unui proiect de ordonanta de urgenta prin care sa se aloce fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii procesului de educatie. In baza acestui proiect se doreste achizitionarea echipamentelor din domeniul tehnologiei ca masura de preventie pentru desfasurarea activitatilor didactice in mediul on-line.

Sunt vizate in acest proiect dispozitivele din domeniul tehnologiei informatiei IT mobile, precum si tabeletele/laptop-urile pentru uz scolar cu acces la internet. De asemenea, se doresc si echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatilor in mediul on-line. 
 
Desfasurarea activitatilor didactice a fost ingreunata pe timpul restrictiilor, unde elevii erau nevoiti sa asiste la ore din fata unui ecran. Atunci s-au ridicat probleme asupra achizitionarii de echipamente de tehnologie. Unii elevi nu au putut participa la orele de curs din cadrul scolii din cauza lipsei unui dispozitiv. Desi s-au luat masuri si atunci, au existat situatii ce au facut imposibila distribuirea echipamentelor, precum modificarea in cadrul unitatilor scolare beneficiare a numarului de elevi/profesori in raport de perioada in care a fost elaborat si depus proiectul.
 
Beneficiarii acestui proiect sunt elevii si studentii care indeplinesc cerintele pentru bursele sociale si bursele sociale ocazionale. Justificarea achizitionarii echipamentelor consta in necesitatea desfasurarii activitatilor didactice in mediul on-line si cu prezenta fizica, dar si: 
 
− la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior de stat pentru a raspunde cerintelor educationale. Astfel, elevii/ studentii care indeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale si burse sociale ocazionale vor putea utiliza echipamentele IT mobile de tip tableta/laptop pentru uz scolar cu acces la internet si resurse educationale deschise achizitionate prin proiecte finantate in cadrul apelului 2, Actiunea 2.3.3 atat pentru asimilarea cunostintelor, cat si pentru activitati practice la discipline prevazute in curriculum/ planul de invatamant.
 
- echipamentele IT mobile de tip tableta/laptop vor fi utilizate pentru diverse activitati in timpul orelor (teste, rezolvarea unor aplicatii). Aplicatiile sunt interactive iar elevii/studentii pot vedea fiecare ce punctaj au obtinut la un test, astfel se stimuleaza competitia la nivelul clasei/grupei.
 
- de asemenea, echipamentele IT mobile de tip tableta/laptop achizitionate vor putea fi utilizate complementar de catre elevi/ studenti care indeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale si burse sociale ocazionale in timpul desfasurarii activitatilor didactice alaturi de alte intrumente clasice, aceastea facilitand procesul de invatare.
 
- avand in vedere faptul ca cererile de finantare sunt anexe la contractele de finantare iar in acestea se mentioneaza faptul ca echipamentele IT mobile de tip tableta/laptop se vor achizitiona pentru desfasurarea activitatilor didactice in sistem on-line, este necesara actualizarea cadrului legal si implicit a cererilor de finantare aflate in implementare prin mentionarea necesitatii utilizarii acestora si in activitatile didactice cu prezenta fizica.
 
Sumele alocate pentru indeplinirea acestui proiect vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei in perioada 2014 - 2020 prin Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020 si prin fonduri externe nerambursabile alocate prin facilitate de finantare REACT-EU. Achizitionarea echipamentelor are o limita de 150.000.000 euro.
 
Mai jos puteti citi intregral Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 144/2020 privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditiile de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar/universitar 2020/2021 in contextul riscului de infectie cu coronavirus SARS-CoV-2.
 
ORDONANTA DE URGENTA - pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 144/2020 privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditiile de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar/universitar 2020/2021 in contextul riscului de infectie cu coronavirus SARS-CoV-2
 
Art. I Ordonanta de urgenta nr.144/2020 privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditiile de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar/universitar 2020/2021 in contextul riscului de infectie cu coronavirus SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 772 din 25.08.2020, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 269/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Titlul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 144/2020 privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditiile de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar/universitar 2020/2021 in contextul riscului de infectie cu coronavirus SARS-CoV-2, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii activitatilor didactice, implementate in perioada pandemiei cu coronavirus SARS-CoV-2".
 
2. La articolul 1 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(1) Se aproba achizitionarea de catre beneficiarii prevazuti la art. 2 alin. (1), in conditiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informatiei - IT mobile, respectiv tablete/laptopuri pentru uz scolar cu acces la internet, precum si a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu on-line si/sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica, in limita a 150.000.000 euro, echivalentul in lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contributia Uniunii Europene - UE este de 131.250.000 euro, iar contributia nationala este de 18.750.000 euro."
 
3. La articolul 1 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(2) Sumele aferente achizitiei echipamentelor IT mobile, precum si alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu on-line si/sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica, prevazute la alin. (1), vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei in perioada de programare 2014 - 2020 prin Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020, axa prioritara 2 - Tehnologia informatiei si comunicatiilor - TIC, pentru o economie digitala competitiva, actiunea 2.3.3 - Imbunatatirea continutului digital si a infrastructurii TIC sistemice in domeniul e-educatie, e-sanatate si e-cultura - sectiunea e-educatie,
respectiv din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei prin facilitate de finantare REACT-EU, pentru valoarea alocata conform prevederilor alin. (1)."
 
4. La articolului 2 alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(2) Contractelor de finantare incheiate pentru achizitia de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum si alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatilor didactice ale elevilor/studentilor in mediu on-line si sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica li se aplica mecanismul cererilor de plata/prefinantare/rambursare in conditiile prevazute de lege.”
 
5. La articolului 2 alineatul (9 ) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(9) Cheltuielile cu achizitia de echipamente IT mobile de tip tableta/laptop pentru uz scolar si alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu on-line si sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica prevazute la art. 1 alin. (1), efectuate incepand cu data de 11 martie 2020, sunt considerate eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020."
 
6. La articolului 2 alineatul (10 ) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(10)Autoritatile publice locale pot aproba credite de angajament, precum si credite bugetare, dupa caz, pentru achizitia de echipamente IT mobile de tip tableta/laptop pentru uz scolar si alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu on-line si sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica, pot derula proceduri de achizitie publica si pot efectua plati eligibile incepand cu data de 11 martie 2020 pentru decontare din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014 - 2020."
 
7. La articolului 2 alineatul (11 ) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(11) Unitatile de invatamant preuniversitar de stat, pe baza creditelor de angajament si a creditelor bugetare aprobate potrivit legii, pot incheia, cu respectarea prevederilor legale, contracte de achizitie publica pentru procurarea de echipamente IT mobile de tip tableta/laptop pentru uz scolar si alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu on-line si/sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica, si pot efectua plati eligibile incepand cu data de 11 martie 2020 din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014 - 2020."
 
8. La articolului 2 alineatul (12) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(12) Unitatile de invatamant preuniversitar de stat si autoritatile publice locale asociate in parteneriate pot aproba credite de angajament, precum si credite bugetare, dupa caz, pentru achizitia de echipamente IT mobile de tip tableta/laptop pentru uz scolar si alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu on-line si/sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica, pot derula proceduri de achizitie publica si pot efectua plati eligibile incepand cu data de 11 martie 2020 pentru decontare din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014 - 2020."
 
9. La articolului 2 alineatul (13) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(13) Ministerul Educatiei aproba, pe baza notelor de fundamentare asumate de inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, cu incadrarea in bugetul alocat cu aceasta destinatie, creditele bugetare si de angajament pe baza carora ISJ-urile/ISMB in parteneriat cu unitatile de invatamant achizitioneaza echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum si alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu on-line si/sau a activitatilor didactice cu prezenta fizica, prin proceduri de achizitie publica, si pot efectua plati eligibile incepand cu data de 1 august 2020 pentru decontare din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014 - 2020. Notele de fundamentare nu vor include beneficiarii altor proceduri de achizitie in curs sau finalizate."
 
10. La articolul 2, dupa alineatul (4) se introduce un alineat nou, alineatul (4^1) cu urmatorul cuprins:
 
"(4^1) Prin exceptie de la prevederile alin.(4), in cazul in care dispozitivele/echipamentele electronice mobile nu pot fi distribuite catre elevii si studentii care indeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale si burse sociale ocazionale, unitatilor de invatamant preuniversitar de stat respectiv institutiilor de invatamant superior de stat le revine responsabilitatea de a utiliza aceste echipamente in activitatea didactica viitoare". 

Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10

Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat


DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

echipamente itonline


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//