Una dintre principalele modificari privind ocuparea posturilor de inspectori scolari generali se refera la monitorizarea video a probei scrise si a interviului, asadar in cazul contestatiilor se va putea verifica desfasurarea acestora.
Cine poate participa la concurs
La concurs poate participa tot personalul didactic din invatamant cu grad didactic I si titlu stiintific de doctor si care a obtinut calificativul "foarte bine" in ultimii cinci ani scolari incheiati si nu a fost sanctionat disciplinar in anul scolar curent.
Metodologia arata clar ca functia de inspector scolar general sau adjunct nu poate fi ocupata de nicio persoana care nu a promovat concursul.
O alta noutate adusa de metodologia lansata de MEN se refera la persoanele care ocupa in prezent functia de inspector scolar general, inspector scolar general-adjunct sau director al Casei Corpului Didactic - daca nu se prezinta la concurs nu vor putea ocupa prin delegare functia in cazul in care ramane vacanta.
O alta prevedere care conditioneaza participarea la concursul pentru ocuparea posturilor de inspectori scolari sa refera la necesitatea existentei unei recomandari privind calitatile profesionale si manageriale. Candidatii trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatamant superior cu diploma de licenta, sa fie membri al corpului national de experti in managementul educational, sa aiba o vechime de cel putin opt ani in sistem, dintre care ultimii cinci sa-i fi pretrecut in invatamant in ultimii 10 ani.
Candidatii nu au voie sa fi desfasurat politie politica sau sa fi fost suspendati din vreo functie de conducere in invatamant prin hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala si trebuie sa aiba varsta cu cel putin patru ani mai mica decat varsta legala de pensionare, la data sustinerii concursului.
In ce consta concursul
Concursul pentru ocuparea functiilor de inspector scolar general, inspector adjunct si director al casei corpului didactic consta in trei probe:
- evaluarea Curriculumului Vitae (CV)
- rezolvarea unui test-grila utilizand calculatorul, in maximum 50 de minute
- sustinerea unui interviu in fata comisiei de concurs
Modificari apar si la continutul testelor grila, care din acest an nu vor contine doar elemente de management educational ci si de legislatie scolara.
"O alta noutate este ca testul grila nu va contine doar elemente de management educational ci si de legislatie scolara. De asemenea, durata testului grila creste de la 30 la 50 de minute. Nu in ultimul rand, bibliografia a fost modificata", potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.
Inca o noutate se refera la punctajele pentru evaluarea CV-ului, care sunt detaliate si vor asigura o evaluare unitara in cadrul comisiei de concurs. In plus, testul grila si interviul vor fi monitorizate video, ceea ce va ajuta la rezolvarea contestatiilor.
"In conditiile in care, dupa finalizarea concursului, raman vacante functii de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare si de director al casei corpului didactic, ocuparea acestora se poate realiza prin detasare in interesul invatamantului pana la organizarea unui nou concurs, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar respectiv sau se pot delega atributiile specifice functiei, in conformitate cu legislatia in vigoare", potrivit metodologiei pusa in dezbatere publica.
Atentie! Aceste functii "nu pot fi ocupate in perioada imediat urmatoare finalizarii concursului de catre persoanele care pana la organizarea concursului au ocupat functii de conducere in inspectoratele scolare sau in casele corpului didactic si nu au participat la concurs ori s-au prezentat, dar nu au promovat concursul", conform metodologie.
Ion POPESCU 11 Mai. 2016 22:25:29
De ce nu se pun camere de supraveghere ca la bacalaureat?De ce se implica primarul in numirea directorilor?
Ar trebui ca concursurile de ocupare a posturilor sa se dea la ARACIP si/sau la ARACIS!!!
Emma Emma 25 Mar. 2016 11:23:44
"sa aiba varsta cu cel putin patru ani mai mica decat varsta legala de pensionare "- nu am gasit asta in metodologie