Temele vizeaza: cariera didactica, echitatea, profesionalizarea managementului, invatamantul profesional si tehnic, autonomie, calitatea si internationalizarea in invatamantul superior, educatie timpurie si evaluarea elevilor si studentilor.
"Proiectul Romania educata intra in a doua etapa, prin lansarea a sapte grupuri de lucru pe teme care au intrunit un nivel ridicat de interes in dezbaterile anului 2016. Acestea sunt: cariera didactica; profesionalizarea managementului educational; echitatea sistemului educational; invatamantul profesional si tehnic; educatia timpurie; autonomie, calitate si internationalizare in invatamantul superior si evaluarile elevilor si studentilor", a anuntat, sambata, pe Facebook, consilierul de stat Ligia Deca, din partea Departamentului Educatie si Cercetare de la Palatul Cotroceni.
Sunt invitati sa ia parte la aceste grupuri: organizatii non-guvernamentale cu o activitate relevanta pentru tema abordata, reprezentanti ai partenerilor sociali (sindicate ale cadrelor didactice si structuri asociative ale elevilor, studentilor si parintilor), delegati ai Consiliul National al Rectorilor, asociatii de institutii de invatamant preuniversitar sau ale furnizorilor de formare profesionala, precum si reprezentanti din diverse institutii publice cu atributii semnificative in domeniu.
Ce presupune proiectul
Prima etapa a proiectului a fost reprezentata de o serie de consultari publice pe tema educatiei, iar ele vor fi continuare si in 2017. Programul "Romania educata" ar urma sa se incheie in 2018, cand va fi prezentat si documentul final.
"A treia etapa (2018) va presupune finalizarea rezultatelor proiectului: o viziune de tara si obiectivele de tara asupra educatiei si cercetarii din Romania, pentru urmatorii 12 ani (2018-2030); o strategie pentru sectorul educatie si cercetare la orizontul 2018-2030; o serie de propuneri de politici publice pe temele desemnate ca fiind prioritare in cadrul proiectului, care vor include si elemente privind guvernanta sistemului de educatie si cercetare", potrivit Presedintiei.