Incepand din aceasta toamna, parintii aflati in concediu pentru cresterea copilui pot obtine venituri supuse impozitului, fara sa fie anulata indemnizatia de care beneficiaza pentru ingrijirea celui mic.
Singura conditie pentru a beneficia si de indemnizatia pentru cresterea copilului este aceea de a nu obtine venituri care depasesc suma de 1.500 de lei. In caz contrar, sumele incasate necuvenit vor fi recuperate, adica diferenta dintre indemnizatia incasata si stimulentul de insertie la care are dreptul persoana in cauza.
Conform expunerii de motive anexata proiectului, prin permiterea parintilor de a obtine venituri pe durata concediului s-ar stimula comportamentul activ pe piata muncii in scopul usurarii tranzitiei de la viata de familie la cea profesionala.
Pana in acest moment, legea prevedea ca indemnizatia parintelui aflat in concediul pentru cresterea copilului se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care acesta realizeaza venituri supuse impozitului, conform Ordonantei de urgenta nr. 111/2010.
Concediul pentru cresterea copilului se poate desfasura pe o perioada de la 1-3 ani si poate fi solicitat atat de catre mama, cat si de catre tata.
Totusi, si pana in aceste moment, parintii aveau dreptul de a obtine diverse sume primite in baza legii, in baza contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, daca aceste sume nu sunt rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati.
Din aceasta toamna insa, lucrurile s-au schimbat, iar parintii pot desfasura orice activitate de la domiciliu, daca veniturile obtinute NU depasesc 1.500 de lei.
Sursa: Info Institutii