Proiectul de Lege depus in Senat, cu foarte multe modificari aduse educatiei, il puteti gasi
AICI.
Daca doriti, puteti citi
AICI si Expunerea de Motive semnata de cei 8 initiatori, cu senatorul Serban Constantin Valeca primul in lista.
Mai jos spicuim doar cateva dintre modificarile propuse la Legea Educatiei:
- aparitia Bacalaureatului international, care permite examinarea la diferitele materii de studiu pe parcursul liceului, in functie de momentul finalizarii predarii materiei respective.
- infiintarea Asociatiei Inspectorilor Scolari Independenti, care primeste "feedback de la parinti pentru a verifica nivelul de competenta al profesorilor"
- conducerea scolilor va fi aleasa de catre Consiliul scolii, format din o treime profesori cu experienta, jumatate parinti alesi de catre consiliul parintilor scolii si o sesime reprezentanti ai administratiei sau ai finantatorilor si sprijinitorilor scolii.
- toti profesorii sunt obligati sa se instruiasca si sa se specializeze in abordarea multidisciplinara a problemelor, prin cursuri specializate furnizate de organizatii sau scoli cu acest profil.
- Examinarea la admiterea in liceu a elevilor va fi facuta pe urmatoarele principii:
a) fiecare liceu are libertatea de a alege materiile la care se va face examinarea, conform profilului liceului;
b) elevii care au obtinut media la examen de peste 8 vor fi considerati admisi fara a se mai lua in consideratie media din scoala generala;
c) pentru ceilalti elevi, se va folosi media ponderata constant, 70% din medie fiind data de rezultatele obtinute la examinare si 30% fiind data de media obtinuta in scoala generala, evaluata in credite transferabile;
d) pana la implementarea sistemului de credite transferabile, se va folosi media generala in pondere de 30% si media la admitere de 70%.
- Directorii de scoli vor fi verificati de catre Consiliul scolii in privinta gestionarii eficiente a fondurilor, pentru a se evita risipirea banilor sau eventuale fraude; este interzisa solicitarea si/sau folosirea, sub orice forma, a banilor, manoperei sau lucrarilor de la parintii elevilor sau/si intermediari ai acestora.
- Profesia didactica este o profesie ce trebuie sa raspunda la nevoile sistemului, fiind conditionata de calitatea serviciilor oferite. Profesorii vor avea salariul diferentiat in functie de rezultatele si de progresul elevilor.
(2) Pentru a se evita pierderea profesorilor de vocatie, acestia pot continua să profeseze, fizic (la clasa) sau online, cat timp pot atrage elevii prin oferta lor educatională, platind impozitele catre stat.
Etc. samd.
Bineinteles, aceasta propunere legislativa trebuie mai intai votata de Parlament in cele doua camere, Senat si Camera Deputatilor, iar mai apoi promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Legislativ pentru a deveni lege. Pana atunci ramane doar o initiativa legislativa.
Dan 21 Aug. 2020 22:55:57
Profesorii pot fi verificati neanuntati de catre inspectori din judete diferite. Sa te anunte cu 1 ora inainte ca ai inspectie si doar asa poti identifica profesorii adevarati , care fac orele mereu de calitate si elevii sunt antrenati permanent la procesul de predare -consolidare. In sistemul prezent cand se anunta cu o saptamana, doua o inspectie toti profesorii se zabt si fac o ora...” spectaculoasa” dar ea este odata pe an si nu este corect. Inspectii ad-hoc,, mixte-inspectori, parinti si abia atunci ” citim” cu adevart calitatea unui profesor. Al doilea criteriu pt salarizare diferentiata sa fie si rezultate la concursuri care implica un numar mare de ore de pregatire suplimentara pe care dascalul o face din pasiune, in timpul sau liber si altii isi fac orele in plictiseala si au acelasi salariu.Ghita Beatrice 28 Iul. 2020 17:05:16
Propunerile sunt nerealiste. Clitatea invatarii elevilor nu depinde doar de profesorul de la clasa ci si de cum se implica familia in urmarirea activitatii elevului acasa. In aceste conditii este nedrept sa platesti un profesor dupa performantele elevilor. Cu toate orele remediale vor fi diferente mari intre licee. Diferentierile la plata trebuie sa se faca dupa merite profesionale de exemplu olimpiade, concursuri. Profesorii de vocatie trebuie sa nu fie platiti la plata cu ora! Si ei audrepturi depline. Plata cu ora inseamna pentru ei venituri fluctuante si semnificativ mai mici. Nu poti cu asa amendamente sa iti bati joc de un asa traseu profesional pana la urma deosebit! Sper sa nu treaca aceste amendamente. In prezent aspectele care se doresc a fi reglementate exista deja in lege sub o alta forma. Veti risca cu asa lege sa polarizati si mai mult aceasta comunitate destul de stresata de examene. Voi ce examen dati? Diplome de drept aveti? Ati activat macar 10 ani in sistem sa vedeti si voi efectul legilor care le-ati facut pana acum???