Ministerul Fondurilor Europene (MFE), a facut cateva precizari la cererea
Hotnews cu privire la suma de 700 de lei primita de cadrele didactice pentru dezvoltarea profesionala, in timpul campaniei electorale.
MFE subliniaza ca suma de 700 de lei, acordata profesorilor, nu este o cheltuiala forfetara, ci o subventie, adica o cheltuiala eligibila.
"Cheltuielile efectuate in cadrul proiectului vor fi transmise de beneficiarul proiectului (Ministerul Educatiei Nationale) la AM POS DRU prin cereri de plata/ rambursare/ insotite de un set de documente, in conformitate cu Instructiunile si Deciziile AM POS DRU, coroborat cu legislatia specifica in domeniu (Regulamente financiare). Beneficiarului proiectului, Ministerul Educatiei Nationale, este responsabil cu modalitatea de acordare a subventiei. Grupul tinta [profesorii - n.red.] nu trebuie sa prezinte facturi, chitante etc. ca documente justificative deoarece aceasta suma se acorda sub forma de subventie", comunica Ministerul Fondurilor Europene, in raspunsul trimis
HotNews.
MFE arata ca fiecare cadru didactic are obligatia de a face dovada cheltuirii banilor in scopul dezvoltarii profesionale printr-un raport de activitate, care poate fi luat in calcul de Comisia Europeana ca document justificativ. De asemenea, MFE arata ca profesorii care vor intocmi rapoarte fictive vor fi verificati strict de Ministerul Educatiei Nationale, singurul care poate lua masuri, tinand cont ca aceasta institutie primeste rapoartele cadrelor didactice.
In cazul in care se constata ca fondurile POSDRU, prin care s-a facut plata profesorilor cu suma de 700 de lei, nu au fost utilizate cu buna-credinta de catre Ministerul Educatiei, va urma o serie de verificari riguroase, insa pana atunci, institutia beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
In acelasi timp, Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Comisiei Europene arata ca Ministerul Fondurilor Europene are responsabilitatea de a verifica toate cheltuielile declarate de Ministerul Educatiei.
"Autoritatea de Management este responsabila si sa verifice daca produsele si serviciile cofinantate sunt livrate si daca cheltuielile declarate de beneficiari pentru operatiuni au fost suportate efectiv si in conformitate cu normele comunitare si nationale. In plus, sistemele de gestionare si control ale programului operational stabilite de Statul Membru ar trebui sa asigure corectitudinea si regularitatea cheltuielilor declarate in cadrul programului operational. In cazul in care se constata nereguli, ar trebui luate masuri pentru a recupera platile efectuate nejustificat", arata institutia.
Ministerul Educatiei a alocat suma de 700 de lei in data de 7 noiembrie, in timpul campaniei electorale, tuturor cadrelor didactice din tara, cu scopul dezvoltarii profesionale, precizand ca este vorba de continuarea unui proiect european mai vechi - "Suta de euro pentru carti".
In timp ce unele cadre didactice s-au bucurat de banii primiti, necesari pentru achizitionarea de materiale auxiliare necesare predarii la clasa, cateva zeci de profesori au refuzat sa ii primeasca, ba chiar s-au simtit jigniti si au considerat ca Guvernul incearca sa le cumpere votul. Multi dintre profesori au ridicat inca de atunci semne de intrebare cu privire la dovada cheltuirii sumelor acordate, dar si la posibilitatea de a fi obligati ulterior sa ii inapoieze.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, i-a asigurat insa pe profesori de faptul ca aceasta masura este una corecta, prin care incearca sa ajute la dezvoltarea profesionala a acestora si le-a promis ca nu vor fi nevoiti sa inapoieze banii, ci doar sa scrie intr-un raport cum i-au cheltuit.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Luminita 09 Dec. 2014 20:44:08
Dezvoltarea profesionalã a unui cadru didactic nu se face cu 700 lei,educatorul are nevoie de o vastã pregãtire pentru a se putea prezenta în fata clasei cu copii.Aceastã pregãtire începe cu o tinutã vestimentarã elegantã pe care nu si-o permite din salariul umil,continuã cu mediul educational în care învatã elevul si care nu corespunde standardelor,în special în mediul rural,cu o bazã materialã aproape inexistentã sau minimã asiguratã din buzunarul pãrintilor cãrora li se spune cã învãtãmântul este gratuit.Si lista poate continua,domnilor politruci,care puneti mai presus de educatie functia si banii,averile,pe care le obtineti cu multã trudã,furând din dreptul celor ce ar trebui sã reprezinte viitorul acestei natiuni.Pânã când credeti cã o sã mai suportãm?