"Atunci cand vorbim despre educatie, ar fi bine sa avem o abordare echilibrata si responsabila. Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 de modificare a Legii Educatiei Nationale, adoptata de Guvern pe 26 iunie, este rezultatul unor lungi discutii si negocieri cu profesori, directori de scoli, rectori, sindicate, asociatii de elevi si parinti, reprezentanti ai autoritatilor locale etc. Nu sunt schimbari care sa bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare", a aratat ministrul Remus Pricopie, intr-un comunicat de presa.
Legea Educatiei adoptata in 2011 cuprindea o serie de masuri gresite sau inaplicabile, de exemplu titularizarea la nivel national a cadrelor didactice in urma unui examen desfasurat la nivel de unitate de invatamant - masura contestata de la bun inceput de sistem - sau regulile de functionare a consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, reguli care nu au tinut cont de situatia de pe teren, motiv pentru care, de mai bine de trei ani, in multe unitati de invatamant aceste consilii nu s-au putut intruni, conform ministrului Educatiei.
Pricopie sustine de asemenea ca emiterea Ordonantei de urgenta a fost anuntata cu mai multe saptamani in urma si a aparut ca o necesitate pentru ca anul scolar 2014-2015 sa inceapa in bune conditii.
"Sa privim lucrurile in context! Acest Guvern a facut multe reparatii in zona educatiei, care au dus la stabilizarea si echilibrarea sistemului, incepand cu masurile salariale reparatorii, cresterea salariilor mici, cresterea constanta a bugetului si refacerea statutului acestei profesii in Romania. De ce era nevoie de modificarea Legii? Pentru ca ea nu a fost realizata in 2011 prin consultari si dialog cu profesorii, parintii si societatea civila. In timp, descoperim constant efecte negative ale unor prevederi insuficient gandite si pregatite. De aceea, este nevoie de corecturi. Este un proces continuu, de adaptare la realitate", a adaugat Remus Pricopie.
De asemenea, ministrul Educatiei a subliniat posibilitatea celei de-a treia sesiune de
bacalaureat din primavara, pentru elevii care nu reusesc sa promoveze bacalaureatul in vara sau in toamna.
Roset 20 Aug. 2014 20:28:10
,, sau regulile de functionare a consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, reguli care nu au tinut cont de situatia de pe teren, motiv pentru care, de mai bine de trei ani, in multe unitati de invatamant aceste consilii nu s-au putut intruni, conform ministrului Educatiei”.Pãcat, dle ministru cã nu sunteți ,,pe felie” cum se spune! De ce nu s-a elaborat din noiembrie 2011 -ultima lunã legalã- METODOLOGIA,de alegere și funcționare a acestui organism?Aaaaa anțeleg - nu erați la putere era funericã! Dar din 2012 cand ați ,,venit” la putere primul guvern Ponta???????????Dar an 2013,dar an 2014 ȘI MAI ALES DUPÃ ORDONANȚA 49 / 30 IUNIE 2014, de ce se numesc directorii, de ce nu funcționeazã CA din școli??Nu trebuia , ca an momentul ordonanței sã fie emise și metodologiile???? Penibil ceea ce spuneți neacoperit de niciun temei legal! Scãldãtoare!