Legea a fost adoptata initial de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, in 28 martie 2018, iar aceasta a fost atacata la Curtea Constitutionala de catre liberali. Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala prin decizia nr. 537 din 18 iulie 2018, considerand ca Legea manualului scolar incalca principiul bicameralismului, fiind adoptata in regim de lege organica, cu toate ca aspectele reglementate sunt de nivelul unei legi ordinare.
Legea are ca obiect de reglementare regimul manualului scolar de baza in invatamantul preuniversitar. Actul normativ prevedea ca "manualul scolar este principalul instrument de lucru al elevului si reflecta lectura personalizata a programei scolare aferente disciplinelor/ modulelor de pregatire din curriculumul national, realizata de autori/echipele de autori, potrivit diverselor contexte de invatare si grupuri-tinta".
De asemenea, legea mai prevedea ca manualul scolar de baza este "de interes public si reprezinta manualul scolar realizat in conformitate cu programele scolare in vigoare pentru disciplinele/ modulele de pregatire aferente trunchiului comun, din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu".
Minimum 2, maximum 3 variante de manual scolar
"In spiritul acestui principiu (al eficientei - n.r.), se aproba minimum 2 variante - maximum 3 variante de manual scolar de baza", mai prevedea legea, iar "in vederea evaluarii manuscriselor autorilor/ coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din invatamantul preuniversitar/ superior, selectate in baza apelului public de selectie, platiti in baza unor reglementari aprobate de catre Ministerul Educatiei Nationale.