Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi "pentru", o abtinere si 27 de voturi "impotriva".
Mai exact, proiectul are ca obiect de reglementare modificarea art. 16 din Legea Educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, "in sensul de a se stabili o noua durata si o noua componenta a invatamantului general obligatoriu, dupa cum urmeaza: invatamantul general obligatoriu este de 15 clase si cuprinde ultimii doi ani ai invatamantului prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii doi ani ai invatamantului secundar superior".
Astfel, invatamantul liceal si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030.
Elevii pot alege sa renunte la scoala doar dupa ce au implinit varsta de 18 ani.
In expunerea de motive a proiectului legislativ se argumenteaza ca obligativitatea celor doi ani de gradinita este necesara intrucat "varsta prescolara (3-6 ani) este un moment important pentru dezvoltarea copilului. Cei mici devin constienti de lumea inconjuratoare, manifesta curiozitate fata de ceea ce observa sau nu cunosc".
In ceea ce priveste gradinita obligatorie, statul ar trebui sa asigure mai intai necesarul de locuri pentru copii, fiindca in momentul de fata in gradinitele de stat nu exista locuri suficiente. In legatura cu acest aspect, guvernarea actuala s-a angajat ca va construi 2.500 de crese si gradinite pana in 2020, perioada ce coincide cu termenul-limita pentru aplicarea masurii invatamantului obligatoriu de 15 clase.
La o prima vedere, masura ar putea avea urmari pozitive, elevii ar fi sustinuti de stat sa termine 12 clase si sa se integreze apoi mai usor pe piata muncii. Totusi, desi clasele a XI si a XII-a devin obligatorii, acest lucru nu rezolva problema abandonului scolar din anii anteriori. Conform statisticilor, aproximativ 25% dintre elevi abandoneaza scoala in clasele a VIII-a si a IX-a.
Citeste si: Notele si calificativele - eliminate de la clasele 0-IV
Cristina Calota 08 Mar. 2019 15:35:50
De unde le vin idei atat de tampite? Multe din școlile din Romania au dotări minime,gradul de sărăcie a romanilor e an creștere.Iar ei vin cu și mai multe cerințe.Da,vor putea zice că romanii sunt analfabeți,că abandonul scolar e mare. In tari mult mai dezvoltate decat Romania numărul de ani școlari obligatorii este mult mai mic. Un plan diabolic pus an aplicare de o femeie care a desființat profesionalele și constată acum că nu avem meseriași.Cred că e rea intenție,nu prostie.Farasro 13 Mai. 2018 15:02:49
Prin ce metodă va obliga statul părinții să-și anscrie copiii la grădiniță? Nu sunt posturi/salarii, nu sunt grădinițe și aprobă legi fără să gandească :